07 Dub 15 15 Zář 17

Tým Lékařů bez hranic bojuje s epidemií viru ebola v Ugandě

Kigadi, 31. července 2012 – Pohotovostní tým mezinárodní humanitární zdravotnické organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) pomáhá bojovat s epidemií viru ebola v Kigadi v oblasti Kibaale na západě Ugandy. Další týmy Lékařů bez hranic v Ugandě monitorují situaci.

Epidemie eboly, potvrzená ugandskou vládou 28. července, si už vyžádala nejméně 14 obětí a nejméně 20 dalších lidí je virem pravděpodobně nakaženo.

Prioritou týmu Lékařů bez hranic je identifikace a péče o nakažené lidi a také o ty, kdo s nimi byli v kontaktu, spolu se zajištěním fungování pohotovostních zdravotních služeb. Tým se také bude snažit o identifikaci zdroje a cest šíření viru, izolaci nakažených a zastavení dalšího přenosu nemoci.

„Je velmi důležité rychle reagovat, najít centrum epidemie a co nejdříve ho izolovat,“
říká Olimpia de la Rosa, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic pro boj s epidemií eboly v Ugandě. „Zásadní je také ochrana zdravotníků – proto úzce spolupracujeme s místními zdravotnickými týmy, které se již teď snaží o zamezení šíření viru.“

Krvácivá horečka ebola se rychle šíří přímým kontaktem s nakaženými lidmi a zvířaty. Může být přenášena krví, tělními tekutinami a také kontaktem s oblečením nakažené osoby. Je způsobována virem, který byl poprvé identifikován v roce 1976 v súdánské provincii Západní Equatoria a v Zairu (dnešní Demokratická republika Kongo). Pro zamezení šíření smrtícího viru jsou zásadní přísná kontrolní opatření.

{{{ labels.morehistories }}}