22 Led 15 15 Zář 17

TBC a HIV: Neschopnost konat

Londýn, Praha, 24. března, 2007 - Navzdory veřejnému závazku vlád a mezinárodních organizací vypořádat se s “duální epidemií” TBC a HIV, existuje málo hmatatelných důkazů o pokroku. Mezinárodní humanitární organizace Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic, která pracuje v mnoha zemích postižených těmito nemocemi, je svědkem stoupajícího počtu zbytečných úmrtí, obzvláště v Africe.

“Bez okamžité akce budou TBC a HIV pokračovat v ničení životů milionů lidí,” vyjádřil se Geoff Prescott z organizace Lékaři bez hranic. “Zkušenost Lékařů bez hranic v terénu ukázala, že navzdory problémům je možné porazit duální epidemii dokonce i v těch nejkomplikovanejších podmínkách, a to s využitím inovativních cest výzkumu, diagnostiky a léčby pacientů.”

Rozšíření HIV stimuluje vzestup TBC v mnoha oblastech ve světě, zejména v Africe. Polovina úmrtí HIV pozitivních pacientů je důsledkem TBC. 11 milionů lidí je v současné době infikováno oběma nemocemi. Zpráva “TBC a HIV: Neschopnost konat”, uveřejněná Lékaři bez hranic při příležitosti Světového dne tuberkulózy (23. března), varuje, že zavedené systémy léčby selhávají, protože TBC a HIV jsou převážně léčeny odděleně a často je diagnostikována a léčena pouze jedna z nich. Lidé žijící s HIV umírají na TBC a ti, kteří jsou léčeni na TBC, umírají na AIDS. 

Zkušenosti týmů Lékařů bez hranic z misí ukazují, že je nevyhnutelné konat v několika oblastech:

  • Rutinní testy na HIV a zdravotnická péče musí být k dispozici pro všechny pacienty s TBC a obráceně;
  • Systém léčby TBC musí být adaptován tak, aby dokázal zvládnout efekty epidemie HIV;
  • Jsou nezbytné lepší prostředky pro diagnostiku TBC spolu s efektivnějšími léky;
  • Nezbytný je růst podpory pro výzkum a rozvoj TBC a HIV vakcín.

Lékaři bez hranic provozují projekty na léčbu TBC v 44 zemích a projekty na léčbu HIV/AIDS v 33 zemích po celém světě. Spolupracovníci Lékařů bez hranic, zapojení do péče o pacienty s HIV, jsou školeni, aby pravidelně kontrolovali příznaky TBC. Tyto programy nabízejí rutinní poradenství pro HIV a testování pro pacienty s TBC. Všude, kde je testování nabízeno, usilují se Lékaři bez hranic zajistit dostupnost péče, včetně antiretrovirální léčby. Integrace léčby TBC a HIV je prioritou.

{{{ labels.morehistories }}}