23 Úno 15 15 Zář 17

Interview: informace z terénu od spolupracovníků Lékařů bez hranic

Dr. Greg Elder, zástupce vedoucího operací Lékařů bez hranic na Haiti, poskytl nové informace o situaci v Port-au-Prince 24 hodin poté, co zemětřesení o síle 7,0° Richterovy stupnice zasáhlo zemi a zanechalo statisíce zraněných a zatím neznámý počet mrtvých.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Můžete nám popsat, jaká je situace na místě po zemětřesení?

Jakkoli jsme byli jsme schopni navázat spojení poměrně rychle po zemětřesení a zůstat v kontaktu s týmem po většinu večera a v průběhu dne, komunikace je přesto stále velmi problematická a obtížná.

Náš tým byl schopen nastínit obraz o tom, co se stalo. Na místě především panoval chaos. Lidé byli v ulicích, nevěděli, kam jít a na koho se obrátit o pomoc. Ulicemi jsme se museli pohybovat pěšky, abychom byli schopni zjistit rozsah poškození na našich vlastních zdravotnických zařízeních a také dalších zdravotnických zařízeních, a abychom zjistili, zda bude nebo nebude k dispozici fungující zdravotnická pomoc.

Většina lidí se bojí spát uvnitř poškozených budov a tak spí venku. To se samozřejmě týká i mnoha našich spolupracovníků, kteří žijí venku společně s obyvateli.

Lékaři bez hranic už před zemětřesením měli na Haiti fungující zdravotnická zařízení. Jsou tato zařízení funkční a jak je zásobujete dalším materiálem?

V Port-au-Prince máme tři nemocniční zařízení, zahrnující mj. traumacentrum a porodnici, a téměř 800 spolupracovníků. Tato zařízení byla vážně poškozena a pacienty jsme museli evakuovat na sousední pozemky. V průběhu prvního dne po zemětřesení jsme nicméně byli schopni vystavět několik polních nemocnic pro poskytování první pomoci. Okamžitě jsme byli zaplaveni zraněnými, naše nemocnice jsou zcela přeplněny a personál vyčerpaný. Naše týmy v těchto provizorních zařízeních v metropoli ošetřily více než 1000 zraněných, často s otevřenými zlomeninami.

Zdravotnický systém v Port-au-Prince je velice křehký a nemocnice, které jsme večer a ve dne byli schopni navštívit, byly přeplněné. Pokoušíme se proto krátkodobě zaplnit mezeru a v nejbližších dnech posílit naše týmy o dalších 70 mezinárodních spolupracovníků, včetně několika chirurgických týmů. Ve čtvrtek ráno odlétá charterové letadlo se vším potřebným materiálem na zřízení polní nafukovací nemocnice s kapacitou 100 lůžek a se dvěma operačními sály. Dva další chirurgické týmy vyráží ve čtvrtek ráno také z Miami.

Můžete nějak přiblížit rozsah škod po zemětřesení?

Port-au-Prince je  přeplněné město s relativně chatrnou infrastrukturou. Na 3,5 milionu obyvatel města, z nichž polovina žije ve slumech, připadá 21 veřejných zdravotnických zařízení, včetně čtyř nemocnic. Už před katastrofou fungovalo veřejné zdravotnictví pouze okrajově a katastrofě takových rozměrů není schopné čelit. Zdejší zdravotnictví proto bude závislé na mezinárodní podpoře a na pomoci humanitárních organizací, které budou muset tuto mezeru vyplnit.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

{{{ labels.morehistories }}}