07 Dub 15 15 Zář 17

DRK: Ebola v Západním Kasai

V provincii Západní Kasai v Demokratické republice Kongo (DRK) bylo hlášeno 42 případů s podezřením na krvácivou horečku Ebola. Třináct pacientů zemřelo. Epicentrem epidemie je pravděpodobně vesnice Kaluamba v centrální části provincie.

Do laboratoří v konžském hlavním městě Kinshasa, v Jihoafrické republice a v Gabonu bylo posláno více než 20 vzorků krve a stolice. Zatím jsou výsledky k dispozici jenom v deseti případech, čtyři z nich byly pozitivní. Žádný z nálezů vzorků zemřelých se nevrátil pozitivní na Ebolu. Spolehlivá laboratoř v dostupné vzdálenosti, která by byla schopna poskytnout výsledky do 24 hodin, by ulehčila práci a pomohla rozlišovat případy pacientů s Ebolou od těch, kteří trpí jinými nemocemi.

Na místě působící tým Lékařů bez hranic se soustředí na čtyři důležité aspekty reakce na epidemii. Zdravotníci nejprve izolují pacienty a poskytnou jim zdravotnickou a psychologickou pomoc v izolačním centru ve vesnici Kampungu, v blízkosti Kaluamby. Momentálně je v izolačním centru hospitalizován jeden pacient, který se zotavuje.

Druhou částí je sledování lidí, kteří mohli být v kontaktu s nemocí. Lékaři bez hranic momentálně každodenně sledují asi 200 lidí, kteří jsou takto ohroženi.

Lékaři bez hranic kromě toho vzdělávají místní obyvatele o nemoci a informují je, jak předejít nákaze.

Posledním bodem strategie reakce na epidemii je poskytování bezplatné zdravotní péče v postižené oblasti po celou dobu epidemie. Lékaři bez hranic doufají, že tímto krokem odstraní finanční bariéru, která obyvatelům této oblasti brání v přístupu ke zdravotní péči. Kromě toho doufají, že tak pomohou rozptýlit podezření obyvatel, že zdrojem nákazy Eboly jsou zdravotnická střediska.

Ebola je vysoce nakažlivé a smrtelné virové onemocnění. Přenáší se při kontaktu s tělesnými tekutinami, např. krví, zvratky či stolicí. Zdravotníci i členové rodiny jsou proto kvůli bezprostřední blízkosti s nemocnými ve velkém ohrožení. Lékaři bez hranic mj. zajišťují, aby pohřby byly prováděny s nutnými ochrannými opatřeními.

V Západním Kasai momentálně pracuje tým Lékařů bez hranic složený z 18 spolupracovníků: lékařů, zdravotních sester, specialistů na vodu a sanitaci, osvětových pracovníků a logistiků. V úterý ráno 6.1.2009 vyrazili z Evropy do postižené oblasti také epidemiolog a další specialista na vodu a sanitaci.

{{{ labels.morehistories }}}