07 Dub 15 15 Zář 17

Demokratická republika Kongo: Virus Eboly potvrzen v Kasai

Propuknutí krvácivé horečky Ebola bylo potvzeno v provincii Západní Kasai v Demokratické republice Kongo. Lékaři bez hranic posilují své pohotovostní týmy, které již v oblasti pracují společně se specialisty, a zasílají dodatečný materiál.

Kinshasa, 11. září 2007 – Včera večer, 10. září, koňžské ministerstvo zdravotnictví oficiálně potvrdilo propuknutí epidemie krvácivé horečky Ebola v provincii Západní Kasai v Koňžské demokratické republice. Laboratoře v Atlantě, USA, a v Franceville, Gabun, potvrdily přítomnost viru Ebola ve zkoumaných vzorcích. Ne všechna úmrtí jsou však nezbytně způsobená tímto virem. Existuje podezření na výskyt i dalších onemocnění jako například střevní úplavice.

Od konce dubna byly z okolí devítitisícového města Mweka v oblasti Západní Kasai, asi 2 dny jízdy z provinčního hlavního města Kananga, hlášeny případy výskytu neznámé nemoci. Za poslední dva týdny stále více podezřelých případů bylo hlášeno v oblastech měst Mweka, Kampungu, Luebo a dokonce i Kananga. Lékaři bez hranic pracují ve zdravotnickém centru v Kampungu, nejvíce postižené zóně. V současné době je v centru hospitalizováno 12 pacientů, z nichž tři jsou ve velmi vážném stavu.

Dle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo nahlášeno celkem 362 podezřelých případů a 168 úmrtí - tj. přibližně 40% míra úmrtnosti. Zranitelné skupiny obyvatelstva jako děti a starší lidé se zdají být touto nemocí postiženi nejvíce. Nemoc se projevuje horečkou, bolestmi hlavy, zvracením, průjmem a v některých případech i vnějším krvácením. Během 2 až 3 dnů pak dochází k úmrtí následkem dehydratace. Pro tento typ horečky neexistuje žádná vakcína ani léčba, proto Lékaři bez hranic izolují infikované, aby zabránili dalšímu šíření nákazy, léčí symptomy nemoci a snižují utrpení pacientů. Než jsou známy výsledky rozborů vzorků, pacienti jsou izolováni, léčeni antibiotiky a podstupují perfuzi s cílem zabránit dehydrataci.

Od 2. září pracuje v Kampungu pohotovostní tým Lékařů bez hranic pro Kongo. Tým skládající se z lékaře, zdravotní sestry a logistika byl již posílen o koordinátora bruselského pohotovostního útvaru, dva specialisty na vodu a sanitaci a sociálního pracovníka. Příjezd dalších lékařů, zdravotních sester, logistiků, specialistů na vodu a sanitaci, epidemiologů a expertů na krvácivou horečku Ebola do oblasti Západní Kasai je očekáván v nadcházejících dnech. Tým Lékařů bez hranic pak bude sestávat z celkem 15 osob.

„Ebola sety“ budou ve středu letecky dopraveny ze Lubumbashi a ve čtvrtek z Kinshasa. Sety se skládají z několika modulů: ochranné pomůcky pro tým - chirurgické a gumové rukavice, speciální obuv, brýle, masky, ochranné uniformy, zástěry a kapuce - na jedno použití. Toto onemocnění je vysoce nakažlivé, proto ochranné oděvy mohou být použity pouze jednou a následně musí být opatrně zničeny.

Další pomůcky uzpůsobené pro odběr a transport vzorků pocházejících od nemocných osob dorazí do Kananga ve čtvrtek. Zdravotnické materiály jako perfuze, antibiotika, antimalarika stejně jako potravinové příděly jsou připravovány v hlavním městě Kinshasa a jejich převoz do provincie Západní Kasai je plánován na středu. Voda a sanitační materiály jako vodní vaky a chlór pro dezinfekci budou rovněž součástí zásilky.

Týmy Lékařů bez hranic budou pokračovat v izolování infikovaných osob ve zdravnickém centru v Kampungu, v aktivním pozorování osob, které přišly do kontatku s infikovanými, v posílení informovanosti veřejnosti o základních pravidlech prevence přenosu této nemoci.

Organizace Lékaři bez hranic získala s tímto typem zásahu značnou zkušenost již při předchozích epidemiích krvácivé horečky typu Ebola nebo Marburg: v Angole (2005), Gabunu (1997 a 2002), Ugandě (2001), Kongu - Brazzaville (2003/2004) a jížním Súdánu (2004). V Konžské demokratické republice zasahovali Médecins sans Frontières/ Lékaři bez hranic proti epidemii Ebola v Kikwit, hlavním městě sousedící oblasti Bandundu, v roce 1995. Tehdy si epidemie vyžádala 224 mrtvých v průběhu období květen – srpen 1995.

{{{ labels.morehistories }}}