22 Led 15 15 Zář 17

Condition: Critical

V současnosti vystupňované násilí ve východním Kongu sice přitáhlo pozornost médií, ale obyvatelé Severního a Jižního Kivu stále většinou přežívají s minimální pomocí a na okraji zájmu mezinárodní veřejnosti.

Válka ovlivňuje život každého v regionu, každý den je bojem o přežití uprostřed všudypřítomného násilí. Domovy a pozemky se změnily v bitevní pole. Děti, které se narodily během konfliktu, neznají ve svém životě nic než válku. Panuje nedostatek přístřeší, jídla i vody.

Lékaři bez hranic pracují v Demokratické republice Kongo od roku 1981, v Severním a Jižním Kivu pak od roku 1992. Zdravotnické týmy organizace tu vykonávají emergentní chirurgii, ošetřují zranění, včetně střelných zranění a popálenin; provozují mobilní kliniky, aby se dostali k těm, kteří utekli do bezpečnějších a odlehlejších oblastí; poskytují zdravotní péči v nemocnicích a zdravotnických střediscích; reagují na epidemie cholery a dalších nemocí; poskytují zdravotní péči obětem sexuálního násilí; a poskytují psychologickou podporu traumatizovaným.

Za současné zhoršující se situace jsou Lékaři bez hranic jednou z mála humanitárních organizací, která i nadále pracuje v oblastech nejvíce postižených násilím, a své aktivity v regionu se snaží maximálně rozšířit. Momentálně jsou týmy organizace přítomny v Gomě a ostatních částech Severního a Jižního Kivu včetně oblastí Rutshuru, Kibati, Kirotshe, Kiwanja, Buhimba, Masisi, Kitchanga, Mweso, Nyanzale, Kayna, Bukavu, Minova a Kalonge.

Lékaři bez hranic se obávají o osudy mnoha uprchlíků, kteří jsou opakovaně nuceni dávat se na útěk před neutichajícími boji. Mnozí z vysídlenců i místních obyvatel nadále naléhavě potřebují jídlo, pitnou vodu, zdravotní péči i základní vybavení, např. přikrývky, hygienické soupravy či materiál na zbudování přístřeší.

Jedním z důsledků současných bojů je také šíření cholery. Stoupá počet případů onemocnění i počet lokalit, kde se vyskytuje. Mezi rizikové faktory, které se podílejí na šíření nemoci, patří špatné sanitární podmínky, nedostatek pitné vody, neustálý pohyb populace a přeplněné tábory pro vysídlené obyvatelstvo.

Ve snaze upozornit na kritickou situaci na východě Demokratické republiky Kongo zahajují Lékaři bez hranic 20. listopadu 2008 mezinárodní kampaň Condition: Critical. Web kampaně www.condition-critical.org vypráví příběhy lidí v regionu, který tvoří přední linii v tomto dlouholetém konfliktu. Prostřednictvím osobních svědectví, fotografií a videa se projekt snaží dát hlas lidem z Jižního a Severního Kivu, umožnit jim promluvit o svém běžném životě a boji, který svádí o přežití.

Lékaři bez hranic pozvali do regionu fotografa Cédrica Gerbehaye, laureáta soutěže World Press Photo, jehož fotografie nyní tvoří kostru ústředního videa na webstránkách projektu: www.condition-critical.org.

Pokud bude krize trvat dál, zůstane webstránka v provozu dlouhodobě a bude pravidelně přinášet obrazový materiál a informace o dění v oblasti.

http://www.condition-critical.org je připravena v 5 jazykových mutacích (v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině, italštině a holandštině). Kampaň bude celosvětově zahájena 20. listopadu 2008.

{{{ labels.morehistories }}}