29 Říj 15 15 Zář 17

Eskalace násilí v severní Sýrii se nevyhýbá ani zdravotnickým zařízením

Podle zdravotnických pracovníků podporovaných Lékaři bez hranic v Sýrii vlivem zvýšení počtu leteckých úderů na nemocnice na severu země zemřelo nejméně 35 pacientů a zdravotníků a dalších 72 bylo zraněno. Od konce září 2015, kdy došlo k zahájení těchto útoků, bylo zasaženo 12 nemocnic v guvernorátech Idlíb, Aleppo a Hamá, včetně 6 nemocnic podporovaných Lékaři bez hranic.

Celkem šest nemocnic bylo nuceno ukončit svou činnost – včetně tří nemocnic podporovaných Lékaři bez hranic, čtyři ambulance byly zničeny. Pouze jedna nemocnice obnovila svůj provoz a přístup k urgentní péči, dětské a primární péči a porodnicím tak zůstává i nadále velmi omezený.

V důsledku nárůstu útoků v regionu byly desítky tisíc lidí nuceny opustit své domovy. Někteří našli útočiště v polích a okolních vesnicích. Podle zdravotníků Lékařů bez hranic se někteří vydali mnohem dál. Počet 110 000 vnitřně vysídlených Syřanů, kteří žijí ve čtyřech táborech v oblasti Atmeh v guvernorátu Idlib, se tak zvýšil o 1700 rodin. Jen za minulý týden do těchto táborů dorazilo 225 rodin.

„Po více než čtyřech letech války jsem stále ohromen tím, jak různé strany zapojené do syrského konfliktu opovrhují mezinárodním humanitárním právem,“ řekl Sylvain Groulx, vedoucí projektu Lékařů bez hranic v Sýrii. „Můžeme se pouze domnívat, zda má tento koncept ještě nějaký význam. Mnoho humanitárních i zdravotnických aktérů včetně Lékařů bez hranic opakovaně volalo a volá po okamžitém zastavení takovýchto útoků… ale jsou naše hlasy vyslyšeny?“

Kromě obtížného přístupu ke zdravotní péči je s poklesem teplot pro vysídlenou populaci hlavní prioritou najít adekvátní přístřeší. Ale možnost zvýšit kapacitu stávajících táborů nebo postavit nové, aby bylo možnése vyrovnat s tímto masivním přílivem vysídleného obyvatelstva, zůstává omezená. Některé rodiny se dělí o své stany, zatímco jiné se ukrývají ve veřejných zařízeních, jako jsou mešity a školy.

„Kromě poskytování zdravotní péče v naší mobilní klinice v jižním Aleppu momentálně vyhodnocujeme možnost poskytovat i nezdravotnický materiál, jako jsou například stany,“ dodává Sylvain Groulx. „Budeme také rozdávat další předměty, které pomohou lidem lépe se vyrovnat s nadcházející zimou, například deky. Ale tento druh podpory je pouze zanedbatelná kapka v moři, když si uvědomíte, co všechno ve skutečnosti tyto vysídlené rodiny potřebují. Potřebují především bezpečí, mít nějakou vizi budoucnosti a nemuset se zajímat o to, kdy spadne další bomba.“

Kromě šesti zdravotnických zařízení Lékařů bez hranic, které i nadále fungují v Sýrii, organizace přímo podporuje více než 150 klinik, zdravotnických středisek a polních nemocnic. Lékaři bez hranic také poskytují péči syrským pacientům a uprchlíkům, kteří před válkou uprchli do Jordánska, Libanonu a Iráku.

{{{ labels.morehistories }}}