© Idlíb po zemětřesení 6. 2. 2023, severní Sýrie. Omar Haj Kadour
07 Úno 23 08 Úno 23

Zemětřesení v Turecku a Sýrii: Lékaři bez hranic ošetřují raněné a dodávají materiální pomoc

Ankara / Damašek / Praha, 7. února 2023

  • Dne 6. února zasáhlo jih Turecka a severozápad Sýrie ničivé zemětřesení.
  • Lékaři bez hranic zasahují na severu Sýrie, zmobilizovali své týmy a s pomocí lokálních partnerů pomáhají tamní populaci. Jeden z členů mezinárodní zdravotnické organizace však přišel kvůli živelní pohromě o život.
  • Týmy organizace ošetřují raněné, podporují na dvě desítky zdravotnických zařízení, dodávají zdravotnický materiál, humanitární pomoc a provozují sanitky.

Podle dat Organizace spojených národů (OSN) a prvních odhadů z obou zemí způsobilo zemětřesení smrt více než 2 tisíc lidí a zanechalo za sebou 9 tisíc zraněných.

Jeden ze spolupracovníků organizace Lékaři bez hranic bohužel zemřel. Byl nalezen mrtev pod troskami svého domu ve městě Idlíb. Jiní zase pohřešují své rodinné příslušníky. „Jsme nesmírně v šoku a zarmouceni z toho, jaký dopad má tato katastrofa na tisíce lidí, včetně našich kolegů a jejich rodin,“ říká vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii, Sebastien Gay.

„Zdravotnická zařízení a nemocnice jsou přetížené. Personál v severní Sýrii nepřetržitě pracuje, aby se postaral o obrovský počet raněných, které zařízení soustavně přijímají. V severní části Idlíbu ošetřily naše týmy během prvních hodin po zemětřesení zhruba 200 raněných a přijaly 160 lidí, kterým již nedokázaly pomoct. V oblasti provozujeme nebo podporujeme několik zařízení a klinik. K lidem se dostáváme i za pomoci sanitek,“ doplňuje.

Lékaři bez hranic poskytli okamžitou podporu 23 zdravotnickým zařízením v provinciích Idlíb a Aleppo, kterým darovali lékařské sady první pomoci a posílili jejich týmy dalším zdravotnickým personálem.

Kromě toho týmy organizace zajistily pro vysídlené obyvatele v severozápadní Sýrii přikrývky a sady s těmi nejzákladnějšími životními potřebami. Stovky domů byly v regionu zničeny a tisíce lidí zůstaly bez domova. Obyvatelé ze strachu z dalších otřesů, které pokračovaly i během dne, zůstávají venku, a to i přesto, že na místě poslední tři dny sněží.

„Lidé v severozápadní Sýrii pomoc velmi potřebují. Toto zemětřesení je jedním z mnoha problémů, se kterými se obyvatelstvo, které žije už léta uprostřed války, musí vyrovnat,“ dodává Sebastien Gay. Řešení následků této katastrofy bude podle něj vyžadovat mezinárodní pomoc odpovídající jejímu rozsahu.

Lékaři bez hranic zůstávají v úzkém kontaktu s místními úřady v severozápadní Sýrii a Turecku, aby zajistili podporu tam, kde je zapotřebí. V současné době organizace vyhodnocuje situaci v Idlíbu, severním Aleppu a na jihu Turecka, aby mohla odpovídajícím způsobem pomoci, protože počet mrtvých a zraněných každou hodinou narůstá.

Buďte mezi prvními, kteří pomohou po katastrofách

DARUJTE

{{{ labels.morehistories }}}