© Ali Shukur / Lékaři bez hranic
Nemocnice v Súdánu, 2023. Foto: Ali Shukur / Lékaři bez hranic
27 Dub 23 03 Květen 23

Súdán: Nemocnice jsou přeplněné, zdravotníci pracují nepřetržitě a mnoho lidí potřebuje pomoc

Chartúm/Praha, 27. dubna 2023

  • Násilné boje nadále pokračují v mnoha částech Súdánu.
  • Nemocnice jsou podle týmů Lékařů bez hranic přeplněné, týmy zdravotníků pracují nepřetržitě a tisíce lidí prchají do bezpečnějších oblastí.
  • Humanitární a zdravotnické potřeby jsou na místě obrovské.

Od začátku eskalace konfliktu přijala nemocnice v dárfúrském al-Fašíru, kterou Lékaři bez hranic podporují, 404 raněných. Mezi nimi bylo i mnoho dětí. Z toho 54 lidí na následky zranění zemřelo. Tato nemocnice je momentálně jediným zdravotnickým střediskem, které je ve městě stále funkční. V určitou chvíli lékaři ošetřovali i na nemocničních chodbách, počet lůžek byl totiž nedostačující. Na porodnickém oddělení se například i dvě pacientky musely dělit o jedno takové lůžko.

Četná zdravotnická zařízení se potýkají s výpadky elektřiny, nedostatkem materiálu i vody, dochází jim ale také palivo pro generátory. „Během dočasného příměří, v neděli 23. dubna, se Lékařům bez hranic podařilo dodat do jedné z nemocnic v Chartúmu zdravotnický materiál. Naše týmy jsou navíc v kontaktu s dalšími zařízeními, súdánskými úřady i asociacemi, a snaží se zásobovat nemocnice v hlavním městě. Kvůli bojům je to však i nadále téměř nemožné,“ popsal Ghazali Babiker, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Súdánu.

Neopustit Súdán

Tisíce lidí již z Chartúmu utekly do města Wad Madani. Tato města dělí vzdálenost necelých 200 kilometrů. Organizace v současnosti vyhodnocuje nejen, jak nejlépe ulehčit situaci lidem, kteří utekli z centra bojů, ale i kde jinde pomoc navýšit. Lékaři bez hranic jsou odhodlaní
i nadále Súdáncům poskytovat tolik potřebnou lékařskou péči, a to obzvlášť v těchto těžkých chvílích. Bezpečnost spolupracovníků i pacientů má nicméně jednoznačně nejvyšší prioritu.

Po skoro dvoutýdenním ukrývání před těžkými boji v Súdánu se taktéž některé týmy organizace přesunuly na bezpečnější místa, zatímco pro jiné osoby existuje plán na opuštění země. Někteří zaměstnanci se také přemístili se svými rodinami do bezpečnějších oblastí, často se připojili ke svým rodinným příslušníkům.

„Další zkušené pohotovostní týmy jsou již připraveny vstoupit na území Súdánu, jakmile pro ně bude možné zapojit se do tamních projektů. Ostatní týmy se v současné době snaží identifikovat nejlepší způsob, jak do země dopravit zdravotnické a humanitární zásoby,“ popsala Kate Nolan, zastupující ředitelka operací Lékařů bez hranic.

Lékaři pomáhají ošetřovat pacienty či jinak podporují zdravotnická zařízení v Damazinu ve státě Modrý Nil, Omdurmánu, Chartúmu, Kreiniku a Džunajná v západním Dárfúru, v Rokeru ve středním Dárfúru, v Um Rakubě a ve státě Kadarif na východě země.

Mezinárodní a zdravotnická organizace však připomíná, že civilisté a civilní infrastruktura by se nikdy neměli stát cílem přímých útoků. „Opakovaně vyzýváme všechny bojující strany, aby dodržovaly mezinárodní humanitární právo, které je zavazuje k tomu, aby zdravotnická zařízení i jejich personál zůstaly v bezpečí, aby umožnily bezpečný průjezd týmů, sanitek a civilistů hledajících zdravotní péči a usnadnily pohyb těm, kteří poskytují humanitární pomoc,“ dodal Abubakr Bashir Bakri, lékař a vedoucí operací v Súdánu.

I vy můžete pomoci obětem konfiktů. Darujte v Nemocnic bez hranic.

CHCI POMOCI

{{{ labels.morehistories }}}