© Ala Kheir / Lékaři bez hranic
Operační sál, Súdán, 2023. Foto: Ala Kheir / Lékaři bez hranic
19 Květen 23 19 Květen 23

Súdán: Lékaři v Chartúmu ošetřili za týden 240 raněných, v části země neutichají nálety a střelba

Chartúm/Praha, 19. května 2023

  • Tým Lékařů bez hranic ošetřil za týden více než 240 pacientů v nemocnici v jižní části Chartúmu, kde podporuje místní personál a dobrovolníky. Nejčastěji se jedná o střelné rány či zranění způsobená výbuchy.
  • Obydlené části Chartúmu nadále čelí útokům. V některých oblastech hlavního města jsou během dne téměř neustále slyšet nálety, dělostřelecká palba a střelba.
  • Kvůli neustávajícímu násilí nadále trpí obyvatelé Chartúmu i dalších míst, která se stala ohniskem bojů. Potřeba humanitární a zdravotnické pomoci je v zemi enormní a stále roste.
  • Od počátku konfliktu se místní nemocnice ze všech sil snaží zůstat v provozu. Zdravotnická zařízení, z nichž mnohá byla během bojů poškozena, se však potýkají s nedostatkem zásob i personálu.

„Situace je tady složitá, abych to řekl jednoduše. Čelíme velkým výzvám, zejména kvůli nedostatku léků a elektřiny. Bez generátorů bychom byli poslední čtyři dny úplně bez proudu,“ popsal situaci na místě Will Harper, koordinátor krizových zásahů Lékařů bez hranic.

Fakultní nemocnice Bašajr v jižní části Chartúmu patří k těm, které se na čas musely zcela uzavřít poté, co zaměstnanci uprchli ze strachu o vlastní bezpečí. Místní lékaři, zdravotní sestry i mladí dobrovolníci se ale rozhodli, že nemocnici svépomocí znovu zprovozní. „Když na místo dorazil náš chirurgický tým, lidé se snažili pomáhat, jak nejlépe mohli, i přes hrozící rizika. Zapojili jsme se do jejich řad, abychom pacientům zajistili životně důležitou chirurgickou péči,“ sdělil Harper.

„Situace byla zprvu chaotická,“ vzpomínal lékař organizace Hišám Íd. „Nemocnice nebyla zcela v provozu. Několik lékařů a dobrovolníků se snažilo pomoci velkému počtu pacientů i přes nedostatek všeho, včetně elektřiny. Vše se ale zlepšuje a jsme schopni efektivně ošetřovat mnoho raněných,“ uzavírá.

Lékaři bez hranic provedli více než 240 chirurgických zákroků od doby, kdy 9. května doplnili místní tým. Významnou část operací čítají složitější a komplikované případy.

Bez operace by nepřežili

„Měli jsme tu mnoho pacientů se střelnými i bodnými ránami, kteří byli ve velmi kritickém stavu a bez operace by nepřežili,“ popsal situaci chirurg Lékařů bez hranic Šahzíd Madžíd. Jednalo se převážně o poranění hrudníku, břicha, jater, sleziny, ledvin a střev. „Provedli jsme také cévní rekonstrukci, bez níž by pacient přišel o končetinu nebo dokonce zemřel,“ dodal Madžíd.

Nejtěžší je nyní zajistit, aby chirurgický tým a další zdravotníci měli k dispozici dostatek materiálu, který potřebují k záchraně životů. Lékaři bez hranic a další organizace již věnovali nemocnicím v Chartúmu a okolí zdravotnický materiál ze svých zásob, které měli v zemi ještě před vypuknutím konfliktu. Zpoždění dodávek prostředků tam, kde jsou nejvíce potřeba, je pro zdravotníky momentálně vážnou komplikací. Dochází navíc i palivo pro pohon generátorů, dodávky elektřiny jsou nespolehlivé a v nejlepším případě přerušované.

„V takovém prostředí vám připadá každý den jako týden. Vidíme pokrok, ale čeká nás ještě velmi dlouhá cesta, abychom dokázali nabídnout péči, kterou si lidé zaslouží,“ popsal Harper. Týmu se nicméně podařilo zvýšit kvalitu péče a vybudovat určitou síť tamních dobrovolníků a personálu. „V nemocnici tráví náš tým veškerý čas – zde žijeme, pracujeme a snažíme se, aby sloužila jako bezpečné humanitární a zdravotnické místo. Zlepšujeme také pooperační péči, kontrolu infekcí a všechny procedury, které jsou v nemocnici každodenní výzvou a jsou obzvlášť náročné, když nemáme dostatek vody, elektřiny a materiálu,“ uzavřel Harper.

Vzhledem k tomu, že konec konfliktu je v nedohlednu, je třeba, aby se do zasažených oblastí dostalo více zásob, zdravotníků a lidé měli přístup k lékařské pomoci.

Chirurgické aktivity v Chartúmu jsou jedním z několika projektů, které Lékaři bez hranic
v současné době provozují v Súdánu: kromě toho působí také v Severním, Západním a středním Dárfúru, Al-Džazíře a ve státech Modrý Nil a Kadarif. Organizace v zemi provozuje a podporuje nemocnice, stálé i mobilní kliniky, poskytuje materiální pomoc a zajišťuje vodu a sanitační zařízení. Lékaři bez hranic jsou odhodlaní zůstat v Súdánu a nadále poskytovat lékařskou a humanitární pomoc lidem zasaženým touto krizí.

{{{ labels.morehistories }}}