© Ilustrační fotografie, Pásmo Gazy, 2023. Foto: Mohammed ABED
21 Lis 23 21 Lis 23

Při útoku na nemocnici Al Awda na severu Gazy byli zabiti naši lékaři

21. listopadu 2023, Gaza

Lékaři bez hranic jsou otřeseni zprávami o smrti tří lékařů, kteří byli dnes zabiti při útoku na nemocnici Al Awda na severu Pásma Gazy. Dva z trojice zabitých, doktor Mahmoud Abu Nujaila a doktor Ahmad Al Sahar, byli pracovníky Lékařů bez hranic, třetí mrtvý, doktor Ziad Al-Tatari, byl zaměstnancem nemocnice Al Awda. V myšlenkách jsme s rodinami zesnulých a se všemi kolegy a pozůstalými, kteří truchlí nad jejich smrtí.

Doktor Abu Nujaila a doktor Al Sahar byli právě v nemocnici, když bylo zasaženo její třetí a čtvrté patro. Další členové zdravotnického personálu včetně pracovníků Lékařů bez hranic utrpěli vážná zranění. Lékaři bez hranic pravidelně sdíleli informace o fungování nemocnice Al Awda a o své přítomnosti v tomto zařízení informovali obě válčící strany. Včera jsme s izraelskými úřady sdíleli GPS souřadnice nemocnice.

Důrazně odsuzujeme tento útok a opět, jako již nesčetněkrát dříve, vyzýváme k respektování a ochraně zdravotnických zařízení, pracovníků i pacientů.

V době vzniku této zprávy se v nemocnici Al Awda stále nachází přes 200 pacientů, kterým není možné poskytnout lékařskou péči na úrovni, již vyžaduje jejich zdravotní stav. Tyto pacienty je nutné okamžitě bezpečně evakuovat do nemocnic, které jsou ještě v provozu, třebaže všechny nemocnice v Gaze pracují daleko za hranicemi svých kapacit už od října 2023. Od té doby se potýkají s nedostatkem materiálu, čelí ozbrojeným útokům a jsou zahlceny nepolevujícím přívalem pacientů.

Není to přitom vůbec poprvé, co se zaměstnanci Lékařů bez hranic stali obětí útoku. Naši kolegové ošetřují v Gaze stovky pacientů, kterým se snaží zajistit alespoň základní lékařskou péči v nepředstavitelných podmínkách.

Útoky na zdravotnická zařízení jsou vážným porušením mezinárodního humanitárního práva. V posledních několika týdnech se přitom staly novým normálem. Znovu, důrazně a s mimořádnou naléhavostí vyzýváme k okamžitému klidu zbraní, k ukončení blokády a k ochraně zdravotnických zařízení a personálu.

Lékaři bez hranic působí v nemocnici Al Awda od roku 2018. Provádějí zákroky rekonstruktivní chirurgie u dospělých pacientů a traumatologické zákroky u dětských pacientů. Nikdy nezapomeneme na naše kolegy a na jejich odvahu.

{{{ labels.morehistories }}}