© Shannon Jensen
09 Úno 18 04 Bře 22

Pět způsobů, jak chytré telefony změnily naši práci

Chytré telefony revolučním způsobem proměnily naši práci. Od mapování až po diagnostiku.

Žádný přístroj před nimi neproměnil svět tak, jako chytré telefony. Jistě přinesly změny negativní i pozitivní, ale naše týmy v terénu jejich přínos cítí každý den. Nejen, že našim spolupracovníkům pomáhají zůstat ve spojení s rodinou a přáteli doma, ale přinesly také zásadní převrat v možnostech, jak pomáhat lidem v nouzi.

Tohle je pět inovací, které chytré telefony přinesly na poli diagnostiky, vyšetřování a léčby pacientů:

1. Zaplňujeme mapy

Během humanitárních krizí je nutné vědět, kde přesně se nachází lidé, ke kterým je potřeba dostat potraviny, přístřešky, lékařskou péči a další služby.

Přestože se tomu dá jen těžko věřit, sídla milionů lidí po celém světě nejsou zanesena na žádné z dostupných map.

Pro humanitární pracovníky to znamená zásadní nedostatek informací, bez nichž se nemohou rychle a efektivně rozhodovat.

Naši přátele z projektu Missing Maps přišli s řešením tohoto problému. Tím je aplikace MapSwipe, která umožňuje pomáhat s mapováním ohrožených skupin lidí po celém světě.

Jednoduše si prohlížíte satelitní snímky, na kterých se vyskytují domy nebo cesty. Klikáte a pomáháte s identifikací správných snímků pro naše dobrovolníky, kteří dále mapují jednotlivé oblasti. Právě tak snadno tato aplikace funguje.

 „S MapSwipe teď poskytnete koordinátorům očkovací kampaně superrychlý přehled osídlených míst a tak jim pomůžete vyslat týmy do lokalit, kde jsou nejvíce potřeba,“ vysvětluje Pete Masters, manažer inovací Lékařů bez hranic.

2. Diagnostika smrtelných nemocí

Naše týmy často pracují v místech s omezenými zdroji. Bez složitého a drahého vybavení, jako je například tomograf, je velmi složité od sebe některá onemocnění odlišit. To platí třeba pro cerebrální malárii a meningitidu.

Tyto nemoci se dají poznat vyšetřením sítnice – tenké vrstvy tkáně na očním pozadí, která obsahuje informace o zdravotním stavu člověka.  

Používat specializované vyšetřovací nástroje jako oftalmoskopy umí pouze oftalmologové. Nebo spíš tomu tak bylo do doby, než vznikla organizace s názvem PEEK (Portable Eye Examination Kit – přenosná sada k vyšetření oka).

 „Věděli jsme, že k jednotlivým vyšetřením potřebujme lepší diagnostický nástroj – jednoduché zařízení, které by nám pomohlo identifikovat malarickou retinopatii,“ říká Estrella Lasry, konzultantka Lékařů bez hranic pro tropickou medicínu.

 „Když se jeden z našich pediatrů doslechl o PEEKu, došlo nám, že by to mohlo být přesně to, co hledáme.“

Díky tomuto levnému zařízení, které lze nasadit na jakýkoli chytrý telefon, mohou Lékaři bez hranic s trochou tréninku pořídit detailní snímky pacientovy sítnice. Na nich rozpoznají příznaky cerebrální malárie, jako je krvácení nebo neobvykle vypadající cévy.

3. Sledování podvýživy

Shromažďování detailních informací o zdravotních potřebách pacientů v krizových situacích je pro humanitární organizace vždy obtížné.

Lékaři bez hranic však začali používat nové programy zaměřené na zdravotní monitoring, které umožňují bleskový sběr přesných dat. Ta mohou být dále sdílena v reálném čase a lze podle nich okamžitě rozhodnout o dalších krocích.

V severovýchodní Nigérii obchází naše týmy jednotlivá obydlí a shromažďují data o výživě dětí prostřednictvím chytrých telefonů.

Dříve naši spolupracovníci používali papírové desky a nakonec data znovu ručně přepisovali. Teď mají díky novým technologiím týmy na centrále přístup k aktuálním datům a mohou sledovat stav podvýživy v reálném čase.

S pomocí map vytvořených díky projektu Missing Maps mohou dnes naše týmy dopravit potraviny do oblastí s vysokou mírou podvýživy rychleji než kdy dřív.

Na Blízkém východě používají naše týmy podobnou technologii k rozsáhlejšímu sledování zdravotního stavu uprchlíků.

 „Máme tak jistotu, že k lidem dorazí správný typ pomoci – ať už jde o lékařskou péči, potraviny, čistou pitnou vodu nebo materiál na stavbu voděodolného přístřeší,“ dodává spolupracovník Lékařů bez hranic, lékař Ghassan Aziz.


4. Mikroskopická fotografie

Představte si, že jste lékař pracující pro Lékaře bez hranic v prosté nemocnici v odlehlé lokalitě a dorazí pacient s nebezpečně vysokou horečkou.

Během několika příštích dní zkusíte všechny možné způsoby léčby, ale nic nezabírá. Laboratorní testy ukazují výsledky, kterým nikdo v nemocnici nerozumí. Co uděláte?

Dosud museli pracovníci v projektech Lékařů bez hranic zvednout telefon a popsat to, co viděli pod mikroskopem, kolegům v zahraničí, nebo sdílet neostré fotky z chytrého telefonu. Obě tyto diagnostické metody byly nedostačující.

Díky testování nejrůznějších adaptérů, které umožňují připojení fotoaparátu chytrého telefonu k mikroskopu, našel inovační tým Lékařů bez hranic perfektní řešení.

S pomocí tohoto adaptéru teď mohou mikrografické snímky ve vysokém rozlišení spolupracovníci Lékařů bez hranic sdílet mezi sebou i s konzultanty v nejrůznějších částech světa. To vše proto, abychom pacientům poskytli co nejlepší péči.

5. Podpora Lékařů bez hranic

Díky chytrým telefonům nebylo nikdy snazší podpořit Lékaře bez hranic.

Sto procent finančních darů, které obdržíme, pochází od lidí, jako jste vy. Osmdesát devět procent z toho použijeme na poskytování péče těm, kteří to nejvíce potřebují (zbytek částky pokryje náklady na naše fungování a péči o dárce).

Díky vaší podpoře můžeme rychle pomáhat všem lidem, kteří kdekoli na světě potřebují pomoc. Také díky ní dokážeme zavádět inovace, které nám pomáhají dostat lépe se dostat k našim pacientům a poskytnout jim lepší péči.

Platformy, jako je ApplePay, nám také pomáhají vaše platby okamžitě zpracovat, a připravit se tak na další velkou humanitární krizi.

{{{ labels.morehistories }}}