© Florian SERIEX/MSF
14 Lis 17 04 Bře 22

Lékaři bez hranic žádají saúdskoarabskou koalici, aby okamžitě umožnila přístup humanitárním organizacím do Jemenu

Saúdskoarabská koalice v několika posledních dnech nepovolila lety Lékařů bez hranic do Jemenu. Přímo tím omezila možnosti organizace poskytovat urgentní zdravotnickou a humanitární pomoc lidem, kteří ji naléhavě potřebují. Lékaři bez hranic proto koalici žádají, aby okamžitě umožnila neomezený přístup do země a po jejím území, aby se humanitární pomoc dostala k těm, co ji nejvíce potřebují.

Saúdskoarabská koalice 6. listopadu oznámila, že všechny hraniční přechody do Jemenu, přístavy a letiště budou okamžitě uzavřeny, ale že přitom bude brán ohled na „vjezd a výjezd humanitární pomoci a personálu“. Tento příslib zatím nedodržela.

„Saúdskoarabská koalice za poslední tři dny neumožnila Lékařům bez hranic létat z Džibutska do Saná nebo Adenu, a to přes opakované žádosti o povolení našich letů. Přístup humanitárních pracovníků a zásob do Jemenu je přitom životně důležitý pro obyvatele, kteří už 2,5 roku přežívají uprostřed konfliktu,” uvedl Justin Armstrong, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu.

Přístup ke zdravotní péči v Jemenu je už tak velmi omezený. Stovky zdravotnických zařízení byly kvůli konfliktu zavřeny, poškozeny nebo úplně zničeny. Miliony Jemenců jsou vysídleny a chybí jim přístup k základním věcem, potravinám a pitné vodě.

„Širší dopad této blokády na muže, ženy a děti v Jemenu je už teď naprosto evidentní a ohrožuje statisíce životů. Ceny pohonných hmot ve městech stouply raketovou rychlostí, zásoby nafty a zemního plynu na vaření se ztenčily, dodávky základních léků uvázly na hranicích. Už tak zdevastovaná jemenská ekonomika se bude dále zhoršovat. Pro Jemence bude čím dál složitější uspokojit základní potřeby. Proto je zde humanitární pomoc tak důležitá,” podotkl Justin Armstrong.

Prohlášení saúdskoarabské koalice obsahovalo také varování humanitárním organizacím, aby se vyhnuly některým oblastem v Jemenu. To by vyloučilo tisíce lidí, kteří jsou nejvíce postiženi krizí, ze základní zdravotní péče. Takováto opatření jsou v rozporu s humanitárními principy nestrannosti, podle nichž má být pomoc poskytována nejpotřebnějším bez ohledu na politiku.

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu ve 13 nemocnicích a zdravotnických zařízeních a poskytují podporu více než 18 nemocnicím a zdravotnickým centrům v 11 jemenských provinciích (Taíz, Aden, Al-Dhale, Saada, Amran, Hadždža, Ibb, Saná, Hodaida, Abyan, a Lahij). S téměř 1 600 zaměstnanci (včetně 82 mezinárodních spolupracovníků) a finanční podporou pro více než 1 100 zaměstnanců ministerstva zdravotnictví se z hlediska personálu mise v Jemenu řadí k největším projektům Lékařů bez hranic.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}