© MSF/Pablo Garrigos
28 Bře 19 18 Dub 19

Lékaři bez hranic vyhlašují krizovou sbírku na pomoc po cyklonu Idai

Přes milion obyvatel Mosambiku se jen obtížně vzpamatovává z úderu cyklonu Idai. Mnoho z nich urgentně potřebuje pomoc. Následky přírodní katastrofy jsou devastující. V zemi se už objevily případy cholery. Cyklon a záplavy zasáhly kromě Mosambiku rovněž Zimbabwe a Malawi. Lékaři bez hranic v ČR proto vyhlašují krizovou sbírku. První zdravotnické týmy už zasahují na místě.

Březnové řádění přírodních živlů na jihovýchodě Afriky nepřežily stovky lidí a jejich počet ještě může růst. Cyklon Idai a záplavy za sebou zanechaly poničená města a vesnice.

Jedním z nejvíce postižených míst je město Beira v Mosambiku. Naprostá většina budov tam byla poškozena nebo zničena. Mnoho rodin zůstalo bez střechy nad hlavou a velká část komunity nemá přístup k pitné vodě nebo elektřině. Místní obyvatelé pracují na obnově města - čistí ulice, odklízejí vyvrácené stromy, opravují své zničené domy. Na místě je však zapotřebí pomoc. Poničená byla i zdravotnická střediska v oblasti a v době nejvyšší nouze nejsou plně funkční.

„Cyklon za sebou zanechal pás devastace. Tisíce domů jsou zničeny, lidé jsou kvůli tomu zranitelní a vystaveni přírodním živlům. Zásobovací cesty byly přerušeny, výsledkem je nedostatek jídla, čisté vody a zdravotní péče. Tyto extrémní škody pravděpodobně povedou v příštích dnech a týdnech k dramatickému nárůstu chorob přenášených vodou, kožních infekcí, nemocí dýchacího ústrojí a malárie. Navíc byl narušen místní zdravotnický systém s pravidelnými službami, jako je léčba HIV či péče o matku a dítě,“ přibližuje Gert Verdonck, krizový koordinátor Lékařů bez hranic situaci v Beiře.

Lékaři bez hranic v ČR proto vyhlašují krizovou sbírku na pomoc lidem zasaženým cyklonem Idai – její číslo účtu je: 222 666 / 2700. Přispět můžete také pomocí online formuláře.

„Jelikož přístup do řady oblastí zůstává mimořádně obtížný, neznáme ještě plný rozsah katastrofy, která tyto tři země postihla. Naše týmy, které jsou již na místě a organizují první pomoc, hovoří o tom, že se musíme připravit na skutečně mimořádně velký zásah,“ dodává ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber s tím, že absolutní prioritou je v tuto chvíli přístup k pitné vodě.

Cyklon značně poškodil městský vodovodní systém, mnoho lidí často nemá jinou možnost, než pít z kontaminovaných studní nebo dokonce ze stojatých vod podél silnic. Řada lidí kvůli tomu trpí akutními vodnatými průjmy. Právě znečištěnou vodou se šíří nemoci jako je cholera nebo břišní tyfus.

V oblasti přistála už čtyři letadla s humanitární pomocí, další vyrazí v příštích dnech

Včera mosambická vláda potvrdila první případy cholery. „Lékaři bez hranic podporují ve třech zdravotnických střediscích v Beiře ministerstvo zdravotnictví v péči o pacienty, kteří mají podezření na choleru. Denně ošetří více než dvě stě pacientů,“ upřesnil Verdonck s tím, že v následujících dnech se Lékaři bez hranic budou snažit spolu s místním ministerstvem zdravotnictví podpořit další centra pro léčbu cholery. Uvažuje se také o větší očkovací kampani proti této nemoci.

„Věřím, že si lidé v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pamatují, jaké škody dokáží rozsáhlé záplavy napáchat. A v případě jihovýchodu Afriky postihly záplavy státy, které mají výrazně horší dopravní infrastrukturu nebo dostupnost zdravotnické péče než tomu bylo v Česku. Je nutné reagovat okamžitě, proto jsme už na místě a zároveň vyhlašujeme krizovou sbírku,“ podotkl Gruber.

Ve městě Beira Lékaři bez hranic pracují společně s místním ministerstvem zdravotnictví v už zmíněných třech opravených zdravotnických centrech a provozují mobilní kliniky. Lékaři, zdravotní sestry nebo osvětoví pracovníci s mobilními klinikami navštěvují hlavně chudší oblasti a tranzitní centra pro obyvatele, kteří přišli kvůli cyklonu o domovy. Poskytují jim základní zdravotní péči.

Organizace do Mosambiku dosud vypravila čtyři letadla s humanitární pomocí, v nichž byly například sety na zajištění čisté vody, zdravotnický materiál, stany pro stavbu polní nemocnice, nebo vybavení pro zajištění chladového řetězce nutného pro udržení vakcín ve správné teplotě. Další letouny vyrazí do oblasti v nejbližších dnech. Zasahuje tam přes šedesát mezinárodních spolupracovníků, kteří doplnili stávající personál Lékařů bez hranic, jenž byl na místě už před přírodní katastrofou a poskytoval zdravotní péči lidem s HIV. Zároveň co nejrychleji nabírají místní spolupracovníky, aby rozšířili řady krizových týmů.

V Zimbabwe poskytují Lékaři bez hranic zdravotní péči a dodávky zdravotnického materiálu ve stabilizačním centru na okraji města Chimanimani. V Malawi tým Lékařů bez hranic podporuje ministerstvo zdravotnictví v Makhanze dodávkami zdravotnického a sanitačního materiálu a nepotravinovou pomocí.

Lékaři bez hranic jsou nezávislá, neutrální a nestranná mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace. Z 96 procent je financována soukromými dárci, česká kancelář organizace je financována dokonce ze sta procent příspěvky ze soukromých zdrojů. To znamená, že nevyužívá žádné vládní granty. Soukromí dárci Lékařům bez hranic umožňují rychle reagovat na krizové události, zmírňovat utrpení a zachraňovat životy při přírodních a humanitárních katastrofách.

{{{ labels.morehistories }}}