© Lékaři bez hranic v nemocnici Al-Šífa v Gaze.
02 Lis 23 02 Lis 23

Lékaři bez hranic a přechod Rafáh mezi Gazou a Egyptem

Všichni mezinárodní spolupracovníci Lékařů bez hranic, kteří od 7. října nemohli opustit Pásmo Gazy, se úspěšně dostali do Egypta přes přechod Rafáh.

Pro držitele zahraničních pasů a mezinárodní humanitární pracovníky bylo vyjednáno časově omezené okno, během kterého mohli hranici přejít.   

Mezi nimi bylo také 22 spolupracovníků Lékařů bez hranic. Vybraným lidem byl přechod umožněn v momentě, kdy byli do Egypta převezeni také těžce zranění pacienti, kteří potřebují akutní péči.


Nefunguje jediná onkologická nemocnice 

Nicméně v Gaze nadále zůstává více než 20 000 zraněných, kteří mají kvůli blokádě omezený přístup ke zdravotní péči. V důsledku nedostatku paliva a několika útoků je navíc od 1. listopadu mimo provoz nemocnice Turecko-palestinského přátelství, která je jedinou veřejnou nemocnicí pro pacienty s rakovinou v Pásmu Gazy. Životy desítek onkologických pacientů jsou vážně ohroženy.

Izraelské úřady nadále brání dovozu paliva do Gazy, které je nezbytné pro chod nemocnic. Během tohoto náporu na personál a výpadku důležitých materiálů jsou zdravotnická zařízení navíc terčem útoků. 

Přibližně dva miliony Palestinců jsou nadále uváznutí v Gaze pod pokračující palbou. Těm, kteří si přejí opustit Gazu, by to mělo být umožněno bez dalšího prodlení a bez hrozby toho, že se nebudou moci vrátit.


Vyzýváme k okamžitému příměří

Nový mezinárodní tým Lékařů bez hranic, včetně specialistů, je připraven vstoupit do Gazy, jakmile to situace dovolí. Mezitím 300 palestinských zdravotníků a pracovníků organizace poskytuje napříč celým Pásmem Gazy životně důležitou péči a riskují tak své vlastní životy.

Lékaři bez hranic opět vyzývají k okamžitému příměří. Do Gazy, kde jsou nemocnice přeplněné a zdravotnický systém čelí totálnímu kolapsu, musí být umožněno dostat kriticky potřebný humanitární materiál a personál.

Při informování se opíráme o svědectví z míst, kde přímo působíme. Často proto nemůžeme mluvit o dění na všech stranách konfliktu. Momentálně pomáháme na palestinských územích, ne v Izraeli, proto popisujeme hlavně to, co se právě teď děje v Pásmu Gazy. Izraeli jsme opakovaně nabízeli pomoc – i po brutálních útocích Hamásu – ale zatím naši nabídku nevyužil.

{{{ labels.morehistories }}}