© Florian SERIEX
07 Říj 17 04 Bře 22

Jemen: Státní zdravotníci zachraňují životy, ale nedostávají plat

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic varovala ve své zprávě před situací, které aktuálně čelí jemenské zdravotnictví. To je ohroženo rozsáhlými a vážnými problémy, které umocňuje i fakt, že většina zdravotníků pracujících v zařízeních ministerstva zdravotnictví dostala poslední plat před více než rokem. Lékaři bez hranic žádají o neprodlenou finanční podporu pro zdravotníky ve státních zařízeních, které pomůže zamezit dalšímu zhoršení úrovně život zachraňující lékařské péče v Jemenu.

Jemenské rodiny během už více než dva půl roku trvající války ohrožuje bombardování, masové vysídlování a šíření chorob. Jen loni většina z odhadovaných 1,2 milionu jemenských sociálních pracovníků dostala jen minimální nebo žádný plat. A to včetně desítek tisíc zdravotníků pracujících ve státním sektoru po celé zemi.  Nová zpráva Lékařů bez hranic: Saving lives without salaries” (Zachraňují životy bez platů) vychází ze zkušeností této organizace v Jemenu a obsahuje svědectví týmů Lékařů bez hranic a jemenského ministerstva zdravotnictví, pacientů a jejich rodin.

„Lidé nechápou, že ne vždy máme k dispozici léky léky. Musíme je totiž kupovat z vlastních peněz.“ vysvětluje zdravotní sestra ve zdravotním středisku Al-Khamees v guvernorátu Hodeida. „Pak na nás lidé křicí: ‘K čemu tady jste?!‘“

Právě probíhající masivní epidemie cholery je ukázkovým příkladem důsledků nevyplácení mezd zdravotníkům. Nevyplacené mzdy vedou ke kolapsu již tak oslabeného systému veřejného zdravotnictví, jehož páteř tvoří právě lékaři, sestry, porodní asistentky a další zdravotnický personál.

„Denně u státních zaměstnanců vidíme neskutečnou oddanost vlastní práci,“ říká Melissa McRae, projektová koordinátorka Lékařů bez hranic v Jemenu. „Pracují už rok bez platu. Mnozí dělají všechno proto, aby udrželi zdravotnické služby v chodu alespoň v minimální míře. Přitom sami mají často problém sehnat jídlo a oblečení pro své rodiny a zajistit jim bezpečí. Další si musí hledat náhradní zaměstnání nebo vybírat peníze od pacientů za péči, která by měla být poskytována zdarma.“

To je však jen část zoufalé reality, ve které žijí zdravotníci po celé zemi. Musí přestát katastrofální následky války, vidí umírat své blízké a pracují ve zdravotnických zařízeních, která jsou často pod palbou.

Lékaři bez hranic vyzývají k okamžité reakci ze strany jemenských úřadů a mezinárodní komunity. Je třeba neprodleně zajistit vyplacení mezd zdravotníkům; to lze v tuto chvíli považovat za život zachraňující opatření. V opačném případě dojde jen k urychlení kolapsu zdravotnického systému, což bude mít zničující následky. V Jemenu přibývá nemocí, kterým lze předcházet prevencí, a rovněž narůstá počet úmrtí, což lze částečně přisoudit i tomu, že státní zdravotníci musejí přežít bez platů.

Lékaři bez hranic vyplácí mzdy 1 200 zdravotníkům pracujícím v zařízeních, která spravujeme a podporujeme napříč všemi deseti jemenskými guvernoráty. Vloni jsme do našich projektů v této zemi investovali více než 50 milionů liber. Všechny naše snahy jsou ale jen kapkou v oceánu.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}