© Florian SERIEX
06 Pro 17 06 Pro 17

Jemen: Lidé se nemají jak dostat do nemocnic, palivo podražilo o 200 procent

Saná/Praha, 6 prosince 2017 - Jemen má za sebou týden těžkého násilí. To společně  s ochromující blokádou země svědčí o naprostém nezájmu bojujících stran o civilní obyvatelstvo, zdravotnická zařízení a pacienty, upozorňuje mezinárodní zdravotnická organizace Médecins Sans Frontières / Lékaři bez hranic (MSF).

Hlavní město Saná paralyzovaly od 29. listopadu těžké boje v ulicích a obnovené letecké bombardování. Civilisté na několik dní uvázli ve svých domovech a zranění lidé zůstali bez bezpečného přístupu ke zdravotní péči. Zdravotníci, kteří se v sanitkách snažili zajistit pomoc raněným, se údajně ocitli pod palbou. Jsou hlášeny stovky mrtvých. Lékaři bez hranic (navzdory faktu, že neobdrželi od válčících stran potřebné záruky ke vstupu do Saná) dokázali nemocnicím ve městě poskytnout zdravotnický materiál.

Boje se rozšířily i do dalších částí země jako je Hadždža, Amran a Ibb. Ve  městech Chamer a Hút přijali Lékaři bez hranic na začátku prosince ve svých dvou nemocnicích 28 válečných zraněných. 

V ranních hodinách 4. prosince pak byla při leteckém náletu poškozena nemocnice Al Gamhúrí ve městě Hadždža, kterou Lékaři bez hranic podporují. Nálet zničil pohotovost, operační sál a jednotku intenzivní péče, přičemž dvanáct pacientů muselo být evakuováno. Navzdory škodám byla nemocnice schopna krátce po útoku přijmout 22 pacientů, kteří byli zraněni při náletech v oblasti. Během dvou dnů před tímto útokem přijali zdravotníci v Al Gamhúrí 38 válečných raněných.

„Zdravotnická zařízení se v tomto konfliktu stávají opakovaně terči útoků. Válčící strany nepodnikají opatření, aby ušetřily zdravotnická zařízení, a ohrožují tak pacienty a lékařský personál,“ uvedl Steve Purbrick, projektový koordinátor Lékařů bez hranic ve městě Hadždža. „Civilisté musí mít možnost utéci, popřípadě vyhledat lékařskou pomoc. Sanitkám musí být umožněn přístup k raněným a nemocnice musí být chráněny,“ podotkl.

Lidé musí například volit mezi tím, zda jít do nemocnice, či koupit jídlo

Střety přišly v době, kdy Jemen ochromila blokáda, kterou zavedla 6. listopadu koalice vedená Saúdskou Arábií. Ačkoliv několik humanitárních letadel a lodí dostalo nyní povolení ke vstupu do země, pokračuje blokáda obchodních dodávek zboží, včetně jídla a pohonných hmot. Pro obyvatele Jemenu to vše znamená ještě horší přístup k základnímu zboží, lékům a zdravotnickému materiálu. Od počátku blokády a zintenzivnění bojů vzrostly ceny pohonných hmot v Jemenu o více než 200 procent. Dramaticky se rovněž navýšily ceny základních věcí jako je voda a jídlo. Ve městě Saada se ceny potravin mezi říjnem a listopadem zvýšily o 6,15 procent.

„Blokáda a poslední boje mají devastující dopad na lékařskou misi v této zemi,“ přibližuje Djoen Besselink, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu. „Zvýšená cena pohonných hmot znamená pro obyvatele Jemenu například to, že musí platit více za dopravu do nemocnic, nebo volit mezi tím, zda jít do nemocnice, či koupit jídlo pro zbytek rodiny. I samotné nemocnice mají problém zaplatit pohonné hmoty, což může mít za následek to, že některé z těch mála zbývajících funkčních zdravotnických zařízení budou uzavřeny,“ dodal.

„Ničení a rozklad zdravotnických služeb v Jemenu je v posledních dvou a půl letech charakteristickým znakem konfliktu. Blokáda vše výrazně zhoršuje a musí být okamžitě zrušena. Obchodní lodě a letadla musí být vpuštěny na sever země, aby se zabránilo dalšímu zbytečnému utrpení,“ vyzývá Djoen Besselink.

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu ve třinácti nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Více než dvaceti nemocnicím a zdravotnickým centrům ve dvanácti jemenských provinciích poskytují podporu. Konkrétně v provincicíh Taíz, Aden, Al-Dhale, Saada, Amran, Hadždža, Ibb, Saná, Hodaida, Abyan, Shabwa a Lahij. S téměř 1 600 zaměstnanci se z hlediska personálu řadí mise v Jemenu k největším projektům Lékařů bez hranic.

{{{ labels.morehistories }}}