© Mohammad Ghannam/MSF
14 Pro 17 14 Pro 17

Během útoků v Myanmaru bylo zabito nejméně 6 700 Rohingů, vyplývá z průzkumů provedených Lékaři bez hranic

V Rakhinském státě v Myanmaru zemřelo od 25. srpna do 24. září nejméně devět tisíc Rohingů, vyplývá z průzkumů provedených v uprchlických táborech v Bangladéši mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF). Z tohoto počtu bylo - dle nejkonzervativnějších odhadů - nejméně 6 700 Rohingů zabito, násilí se nevyhnulo ani dětem mladším pěti let.

Výsledky průzkumů Lékařů bez hranic ukazují, že se Rohingové stali terčem násilí. Zároveň jsou tyto výsledky dosud nejzřetelnější známkou rozsáhlého násilí, které začalo 25. srpna, kdy myanmarská armáda, policie a milice zahájily v Rakhinském státě nejnovější operace, a to v reakci na útoky provedené Arakanskou armádou za spásu Rohingů. Od té doby uprchlo z Myanmaru do Bangladéše více než 647 000 Rohingů.

„Setkali jsme se a hovořili s lidmi, kteří přežili násilí v Myanmaru, a nyní přežívají v nehygienických podmínkách v přeplněných táborech v Bangladéši. To, co jsme zjistili, bylo šokující. A to jak z hlediska počtu lidí uvádějících smrt člena rodiny v důsledku násilí, tak v tom, jakými otřesnými způsoby byli jejich příbuzní podle nich zabiti nebo vážně zraněni. Nejvyšší počet úmrtí se časově shoduje se zahájením nejnovějších operací myanmarských bezpečnostních sil během posledního srpnového týdne,“ uvedl  Sidney Wong, vedoucí zdravotnických aktivit Lékařů bez hranic.

Lékaři bez hranic provedli počátkem listopadu šest retrospektivních průzkumů mortality v různých částech uprchlických táborů v bangladéšském městě Cox´s Bazar. Celkový počet obyvatel v oblasti, kde Lékaři bez hranic prováděli průzkumy, byl 608 108 lidí. Z nich 503 698 opustilo Myanmar po 25. srpnu (mezi nimi 100 464 dětí mladších pěti let).

Celková úmrtnost v období mezi 25. srpnem a 24. zářím byla 2,26 procent (mezi 1,87 procenty a 2,73 procenty) u vybraného vzorku populace. Pokud by byl tento poměr aplikován na celkovou populaci, která do uprchlických táborů (kde Lékaři bez hranic prováděli průzkum) dorazila po 25. srpnu, naznačovalo by to, že během zmíněných 31 dní po vypuknutí násilí zemřelo 9 425 až 13 759 Rohingů, z toho nejméně tisíc dětí mladších pěti let.

Z průzkumů vyplývá, že 71,7 procent z těchto lidí zemřelo v důsledku násilí. To představuje nejméně 6 700 lidí včetně 730 dětí. Střelba byla příčinou smrti v  69 procentech případů, devět procent lidí bylo upáleno ve svých domech a pět procent ubito. U dětí mladších pěti let, jež byly oběťmi násilí, bylo ve stejném období více než 59 procent údajně zastřeleno, 15 procent bylo upáleno v  domovech, ubito jich bylo sedm procent a dvě procenta zemřely kvůli explozím nášlapných min.  

„Pravděpodobně jde o velmi nízký odhad, jelikož jsme neprováděli průzkum ve všech uprchlických táborech v Bangladéši, a také z toho důvodu, že průzkumy nezohledňují rodiny, které se nikdy nedostaly z Myanmaru. Slyšeli jsme o celých rodinách, které zahynuly poté, co byly uvězněny ve svých domovech a ty pak byly zapáleny,“ doplnil Sidney Wong.

„Lidé stále prchají z Myanmaru do Bangladéše. Ti, kterým se daří překračovat hranice, upozorňují, že se stali oběťmi násilí i v posledních týdnech. Jelikož do oblasti Maungdaw v Rakhinském státě má přístup jen málo nezávislých humanitárních organizací, máme obavy o osud Rohingů, jež tam stále zůstávají,“ podotkl Sidney Wong.

Z těchto důvodů je podpis dohody mezi vládami Myanmaru a Bangladéše o návratu uprchlíků předčasný. Rohingové by neměli být nuceni k návratu a jejich bezpečnost a práva by měla být garantována  dříve, než budou podobné plány dohodnuty.

Detailní přehled výsledků průzkumů je k dispozici (v angličtině) zde.

Lékaři bez hranic pracují v Bangladéši od roku 1985. Poblíž provizorního osídleni Kutupalong v oblasti Cox‘s Bazar provozují od roku 2009 zdravotnické zařízení, kde poskytují základní a urgentní zdravotní péči. Je tam lůžkové oddělení a laboratoř, které slouží rohingským uprchlíkům a místní populaci. V reakci na příliv uprchlíků do oblasti Cox´s Bazar Lékaři bez hranic výrazně navýšili své zdravotnické aktivity, které také rozšířili o zajišťování pitné vody a sanitace.

V dalších částech Bangladéše působí Lékaři bez hranic ve slumu Kamrangirchar, jenž se nachází v hlavním městě Dháka. Zajišťují tam psychologickou pomoc, gynekologickou péči, poradenství v oblasti plánovaného rodičovství a take program na ochranu zdraví při práci pro dělníky v továrnách. 

{{{ labels.morehistories }}}