23 Úno 15 15 Zář 17

FOTOGALERIE: I rok a půl po zemětřesení zůstávají zdravotnické potřeby na Haiti značné

I rok a půl po zemětřesení, které po sobě zanechalo 300 000 zraněných a 1,5 milionu lidí bez domova, zůstávají zdravotnické potřeby značné. Několik měsíců po zemětřesení zemi navíc zasáhla epidemie cholery, která si až dosud vyžádala přes 5 000 obětí na životech. Lékaři bez hranic se snaží přizpůsobovat aktuální situaci a reorganizují své zdravotnické aktivity podle měnících se potřeb.

>> Článek: Rok a půl po zemětřesení Lékaři bez hranic reorganizují své aktivity


© Yann Libessart/MSF
Ačkoli se situace již částečně stabilizovala, zdravotnické potřeby v zemi zůstávají i nadále značné.


© Yann Libessart/MSF
Nejvíce potřebné jsou stále chirurgické, pooperační a porodnické služby.


© Yann Libessart/MSF
Epidemie cholery představuje stále velký problém. Od poloviny května jsou Lékaři bez hranic v Port-au-Prince svědky opětovného nárůstu případů tohoto smrtelného onemocnění.


© Yann Libessart/MSF
Od zemětřesení postavili Lékaři bez hranic v zemi pět nemocnic a léčili 130 000 pacientů trpících cholerou.


© Yann Libessart/MSF
Rok a půl po katastrofě dochází ve zdravotnických zařízeních Lékařů bez hranic k důležitým změnám – stěhují se na jiná místa, jsou nahrazována pevnými stavbami, rozšiřují se, nebo jsou uzavírána.


© Yann Libessart/MSF
Polní nafukovací nemocnice Saint-Louis v Port-au-Prince byla vybudována na školním hřišti brzy po zemětřesení a více než rok sloužila pro léčbu zranění. V květnu tohoto roku se všechny aktivity přesunuly do nového zařízení na severu města.


© Yann Libessart/MSF
Lékaři bez hranic informují obyvatele táborů pro bezprizorní v Port-au-Prince o přestěhování nemocnice.


© Yann Libessart/MSF
Mezi hlavní aktivity nemocnice Saint-Louis patřily ortopedické operace a tak tomu zůstane i v novém zařízení. Mezi další poskytované služby patří fyzioterapie a psychologická podpora.


© Yann Libessart/MSF
Nové 170lůžkové zařízení nahrazující nemocnici Saint-Louis tvoří dřevěné stavby určené pro pacienty a dopravní kontejnery sloužící jako technické zázemí.


© Yann Libessart/MSF
Otevření nové 114lůžkové nemocnice v Tabarre na východě Port-au-Prince, která se bude rovněž zaměřovat na operace a poskytování zdravotní péče, je plánované na konec roku 2011.


© Yann Libessart/MSF
8. března 2011 bylo v Port-au-Prince otevřeno nové porodnické centrum Lékařů bez hranic.


© Yann Libessart/MSF
Haiti má nejvyšší mateřskou úmrtnost na západní polokouli s více než 600 případy úmrtí matek na 100 000 porodů. Rovněž novorozenecká úmrtnost je vysoká, činí 50 úmrtí na 1 000 živě narozených dětí.


© Yann Libessart/MSF
Nemocnice Bicentenaire na jihu Port-au-Prince je dalším zdravotnickým zařízením Lékařů bez hranic, které bylo otevřeno krátce po zemětřesení.


© Yann Libessart/MSF
S plánovaným otevřením nových nemocnic ukončí v roce 2011 nemocnice Bicentenaire svůj provoz.


© Yann Libessart/MSF

Nemocnici v Leogane otevřeli Lékaři bez hranic jen několik dní po zemětřesení. Přímořské Leogane, ležící západně od hlavního města, bylo blízko epicentru a 80% jeho území bylo zničeno.


© Yann Libessart/MSF
150lůžkové zařízení v Leogane je stále jedinou nemocnicí v celé oblasti.

 
V roce 2010 Lékaři bez hranic investovali na Haiti 150 milionů USD (100 mil. EUR), v roce 2011 plánují další náklady kolem 70 milionů USD (50 mil. EUR). Na Haiti v současnosti pracuje kolem 3 000 místních a 250 mezinárodních spolupracovníků Lékařů bez hranic.
 

{{{ labels.morehistories }}}