29 Pro 19 30 Pro 19

10 nejlepších fotografií roku 2019

Tisíce příběhů. Více než 8 000 fotek. Vybrali jsme deset, které přibližují, jak vypadal náš rok 2019.

Fotografie pořídili naši zaměstnanci nebo fotografové na volné noze, kteří byli u toho, když jsme zasahovali po přírodních katastrofách, při epidemiích a uprostřed konfliktů v 74 zemích světa.


Mexiko, únor 2019, © Juan Carlos Tomasi / MSF

Ana pochází z Guerrera, jednoho z nejnásilnějších mexických států. Když nám popisovala, jak boje mezi různými ozbrojenými skupinami zdevastovaly její vesnici, chtěla mít raději zakrytou tvář.


Jemen, duben 2019, © Agnes Varraine-Leca / MSF

Žena se svým dítětem vykukuje z provizorního přístřešku, který nyní obývají v táboře pro vnitřně vysídlené v jemenském městě Sa'ada. Z domova je vyhnaly boje a ostřelování. Nálety koalice vedené Saúdskou Arábií podle nezávislé monitorovací skupiny Yemen Data Project zabily nebo zranily od roku 2015 na 18 tisíc civilistů. Nejvíce ostřelovanou byla právě provincie Sa'ada.


Jižní Súdán, duben 2019, © Igor Barbero / MSF

Naše zdravotní sestra Bárbara García si hraje s jihosúdánskou holčičkou Nyamach s oblíbenou nemocniční hračkou – nafouklou chirurgickou rukavicí.


Libye, červen 2019, © Jérôme Tubiana / MSF

Zadržení uprchlíci se dívají dírou v bráně detenčního centra Zintán. Lidé na útěku jsou v libyjských detenčních zařízeních zadržovaní v nehumánních podmínkách, čelí zneužívání, nemají k dispozici nezávadnou pitnou vodu a schází jim lékařská péče. Naši kolegové proto pomáhají v detenčních zařízeních napříč Libyí – poskytují lékařské konzultace a zařizují převozy pacientů do nemocnic.


Demokratická republika Kongo, srpen 2019, © Pablo Garrigos / MSF

John a Jean (jména byla změněna) se drží jeden druhého v nemocnici Kabinda, kde léčíme pacienty s pokročilým HIV. V D. R. Kongo žije nejméně 450 000 lidí, kteří jsou HIV pozitivní. Jen 60 % z nich má přístup k lékům, které jim mohou zachránit život. Nemocní čelí mnoha překážkám. Ať už jde o stigma, kvůli kterému se bojí otestovat; o nedostatek léků nebo o to, že některá zdravotnická zařízení léčbu zpoplatnila, přestože má být zdarma.


Nigérie, květen 2019, © Albert Masias / MSF

Náš tým ve vesnici Ndiovu dezinfikuje dům místního obyvatele, kterému byla diagnostikována horečka Lassa. Jde o poměrně neprobádanou nemoc – krvácivou horečku, která se na člověka přenáší kontaktem s nakaženými potkany či krysami. Virus umí identifikovat jen několik laboratoří na světě a s léčbou se proto často začne příliš pozdě.


Malajsie, duben 2019, © Arnaud Finistre

Sedmadvacetiletá rohingská žena jménem Sawkina se zotavuje se zlomenou nohou. Narodila se v Malajsii, ale protože patří k Rohingům, nemá nárok na malajské občanství ani jakoukoliv pomoc ze strany státu. Tato etnická skupina je v zemi dlouhodobě diskriminovaná – její příslušníci nemají žádný právní status. Nesmějí pracovat, nemají nárok na zdravotní péči a děti se nemohou vzdělávat ve školách.

Naše týmy Rohingům v Malajsii pomáhají pomocí mobilních klinik.


Indie, říjen 2019, © Tadeu Andre / MSF

Lékař Vishwas Reddy prohlíží pacienta Karam Laccha, který týden trpěl bolestmi a nemohl se vymočit. Ušli s manželkou a synem 10 kilometrů, aby se dostali k lékaři. Oblast jižní Chhattisgarh, ve které žijí, totiž sužuje dlouhodobý konflikt mezi indickými ozbrojenými složkami a extrémní levicí. Lékaři bez hranic jsou jediným mezinárodním aktérem, který na místě poskytuje zdravotní péči. Pacienti do našich klinik často musí jít několik kilometrů.


Irák, listopad 2019, © Moises Saman / Magnum Photos

Lidé na útěku ze syrského Kurdistánu v autobuse Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Ze svých domovů uprchli kvůli násilí, které eskalovalo po tureckém zásahu. Autobusy převáží nově příchozí do uprchlického tábora Bardaraš v provincii Dohuk v iráckém Kurdistánu.


Ukrajina, listopad 2019, © Zdeněk Chaloupka / MSF

Osmdesátiletá paní Máša byla jednou z našich pacientek ve vesnici Opytne, která se nachází v blízkosti frontové linie na Ukrajině. Během ozbrojeného konfliktu zemřel její syn. Nedávno přišla o život i ona sama kvůli požáru v jejím domě. Proč vznikl, není jasné. Jednou z verzí je, že příčinou byla petrolejová lampa, kterou si lidé svítí, protože kvůli válce není na místě elektřina. 

{{{ labels.morehistories }}}