25 Dub 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic obnovují pátrací a záchranné operace ve Středozemním moři

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) obnovila pátrací, záchranné a zdravotnické aktivity v centrální části Středozemního moře - mezi Afrikou a Evropou. Posádka lodi Dignity 1 už má za sebou svou první letošní záchrannou akci.

 „Před rokem, když Lékaři bez hranic spustili svou první pátrací a záchrannou operaci, jsme Středozemní moře nazvali masovým hrobem. Od té doby se změnilo jen velmi málo,“ prohlásila Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic.

Kvůli nedostatku bezpečných a legálních alternativ pro lidi, kteří prchají za bezpečím, zemřelo loni v moři mezi Libyí a Itálií 2 892* mužů, žen a dětí. V současné době je takřka jedinou cestou pro tisíce lidí, kteří se snaží dostat k Evropským břehům, a tato cesta už je opět velmi rušná.

„Krize a konflikty po celém světě nutí lidi utíkat po milionech, chybí globální řešení současné uprchlické krize, Evropské státy uplatňují přístup odstrašování, odmítají poskytovat alternativy ke smrtící cestě přes moře a tisíce lidí nadále umírají. Jako humanitární pracovníci se na to nemůžeme dívat ze břehu,“ podotkla Joanne Liu.


První letošní pátrací a záchranná loď Lékařů bez hranic v centrálním Středozemním moři je padesátimetrová MSF Dignity 1, která vyplula z přístavu v maltské Vallettě 21. dubna. Na lodi je šestnáctičlenná posádka včetně zkušeného zdravotnického personálu a plavidlo pojme 400 zachráněných lidí. Aktivně bude prohledávat vody na sever od Libye, kde bude pátrat po plavidlech v nouzi.

Dignity 1 už má za sebou první akci, v sobotu 23. dubna loď Lékařů bez hranic přijala od italského záchranného plavidla 308 lidí (205 mužů, 80 žen, 23 dětí), především z Eritrey. Dignity 1 se s těmito zachráněnými vydala na  Sicílii, kde by se měla vylodit během dneška.

V nadcházejících týdnech posílí Lékaři bez hranic své pátrací a záchranné kapacity kvalifikovaným a zkušeným zdravotnickým personálem na dvou dalších a větších lodích. Zkušené týmy budou mít potřebné vybavení, aby zajistily život zachraňující urgentní péči, ale také aby u lidí ošetřily dehydrataci, popáleniny od pohonných hmot, podchlazení a kožní nemoci. Právě tato ošetření potřebovali lidé zachránění Lékaři bez hranic v roce 2015 nejvíce. Lékaři bez hranic budou poskytovat také psychologickou první pomoc na moři a pracovníci organizace zajistí po vylodění zachráněným lidem následnou péči prostřednictvím několika zdravotnických projektů na Sicílii.

Čtěte více: Jak pomáhají Lékaři bez hranic uprchlíkům v Evropě?

„Uprchlíci a migranti hledají bezpečnější a lepší život. Není přijatelné jednat s nimi jako se zločinci, nebo ještě hůře, nechávat je zemřít po cestě. Evropské státy by se místo odstrašování a sledování měly soustředit na to, aby poskytly bezpečné alternativy k překonávání moře a zajistily dostatečné a proaktivní pátrací a záchranné operace. Závisí na tom životy tisíců lidí,“ dodala Joanne Liu.

V roce 2015 pomohly týmy Lékařů bez hranic na třech pátracích a záchranných lodích v centrální části Středozemního moře při 120 různých záchranných akcích více než 23 000 lidí. V Egejském moři Lékaři bez hranic společně s Greenpeace pomohli více než 14 000 lidí, kteří mířili z Turecka do Řecka. Celkem v roce 2015 Lékaři bez hranic pomohli ve Středozemním moři, Egejském moři, v Řecku, Itálii a na Balkáně více než 100 000 lidí.

* Zdroj: Missing Migrant Project, Mezinárodní organizace pro migraci. K 22. dubnu letošního roku podle této organizace zahynulo v centrálním Středozemním moři už 851 lidí. Více informací na http://missingmigrants.iom.int/mediterranean.

{{{ labels.morehistories }}}