© Alessandro Penso/MAPS
24 Říj 18 24 Říj 18

Vysoké ceny léků ohrožují životy pacientů s rezistentní formou tuberkulózy

Odhaduje se, že v roce 2017 se po celém  světě nakazilo rezistentní tuberkulózou, na kterou nezabírají antibiotika první linie,  558 tisíc lidí. Přístup k nezbytné lékařské péči mělo jenom 25 % z nich. Standardní léčba je navíc extrémně zdlouhavá a bolestivá. Pacient musí zkonzumovat  14 tisíc tablet za dva roky a každý den po dobu osmi měsíců docházet na bolestivé injekce, které mají  závažné vedlejší účinky včetně ohluchnutí nebo selhání ledvin. Celková míra úspěšnosti léčby se pohybuje kolem pouhých 55 %.      

Naději na zlepšení přinesl srpen 2018, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila systematičtější využívání léku bedaquilin a omezování léčby stávajícími medikamenty, které vyžadují každodenní podávání. Vznikl tak oficiální tlak na vlády jednotlivých států, aby novější preparát zařadily do svých zdravotnických programů a zvýšily tím jeho dostupnost. Problémem však zůstávají přemrštěné ceny.

Podle údajů Lékařů bez hranic přesahuje částka za osmnáctiměsíční dávku bedaquilinu pro jednoho pacienta sumu 2 000 amerických dolarů (zhruba 44 000 korun). Což je o 50 % více než kolik stála dřívější standardní léčba.

Výrobce bedaquilinu, farmaceutická společnost Johnson & Johnson, už sice oznámila plánované zlevňování preparátu na vybraných trzích, nezajistí ale jeho snažší dostupnost v zemích, kde je výskyt rezistentních forem tuberkulózy nejhorší. Nově navrhovaná cena 400 amerických dolarů za šestiměsíční terapii tak symbolizuje spíše marketingový tah. Naprostá většina pacientů totiž potřebuje o poznání delší léčbu a finální cena tím pádem bude výrazně vyšší.      

Zásadní je, že firma J&J získala na vývoj bedaquilinu značné dotace od americké vlády a dalších států, a má proto zodpovědnost veřejnosti zajistit, aby se investice zužitkovala ve prospěch těch, kteří to skutečně potřebují.  Její představitelé by měli lék v tomto případě zaregistrovat prostřednictvím ne-exkluzivní licence, která by umožnila výrobcům generických variant vstoupit na trh a snížit tak cenu léku.

„Nová doporučení od Světové zdravotnické organizace představují velkou šanci na dostupnost léku s méně závažnými vedlejšími účinky pro lidi, kteří rezistentní formou tuberkulózy trpí,“ řekla zdravotní koordinátorka projektů Lékařů bez hranic v Arménii Naira Khachatryan. „Pokud ale zůstane bedaquiline příliš drahý, většina zemí si ho stejně nebude schopná dovolit a jejich pacienti zůstanou  odkázáni na nevyhovují léčbu bez možnosti lepší alternativy.“   

Lékaři bez hranic se boji s tuberkulózou věnují už třicet let. Často spolupracujeme s národními zdravotnickými úřady, abychom zajistili přístup k adekvátní péči co nejširšímu spektru pacientů. Mnoho z nich totiž žije v oblastech sužovaných chronickými ozbrojenými konflikty, ve slumech, uprchlických táborech nebo odlehlých a špatně dostupných regionech. Během roku 2017 naše týmy pomohly více než 22 tisícům pacientů s tuberkulózou, rezistentní formou přitom trpělo 3 600 z nich.

{{{ labels.morehistories }}}