© MSF/Anna Pantelia
20 Dub 19 17 Květen 22

Řecko: Lékaři bez hranic poprvé využívají humanitární mechanismus na území Evropy. Důvodem jsou vysoké ceny vakcín proti pneumokokovým onemocněním

Naše týmy začaly očkovat dětí v uprchlických táborech na řeckých ostrovech Chios, Samos a Lesbos. Umožnil to program za dostupnější léky proti pneumokokovým onemocněním pro nezletilé v případě krizí. Díky němu je možné vakcíny získat za speciální sníženou cenu devět dolarů pro jedno dítě. Jde o první případ využití tzv. humanitárního mechanismu ve vysoko-příjmové zemi. Zápal plic zůstává celosvětově jednou z hlavních příčin úmrtí dětí do pěti let.

Společnosti Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK) jsou dnes jedinými výrobci vakcíny proti pneumokoku, která je zároveň nejdražším produktem v současném standardním balíčku dětského očkování. Například ve Spojených státech, kde jsou úřady proti vyjednávání cen s představiteli farmaceutických firem, se vakcína prodává až za 540 dolarů pro jedno dítě. Naopak ve Francii, rovněž vysoko-příjmové zemi, se za stejnou vakcínu platí o poznání nižších 189 dolarů. Sumy v menších státech se slabší vyjednávací silou bývají někde uprostřed. Třeba v Libanonu je to zhruba 243 dolarů, zatímco v Řecku se částka pohybuje kolem 168 dolarů.

„Vysoká prodejní cena vakcín proti zápalu plic znemožňuje ochranu dětí před touto smrtelnou nemocí, byť se jí dá očkováním snadno předejít,“ řekl doktor Apostolos Veizis, ředitel zdravotnické podpory Lékařů bez hranic v Aténách. „To, že jsme mohli za výrazně sníženou sumu očkovat dětské uprchlíky i v zemi s vysokou úrovní příjmů, znamená důležitý milník. Humanitární mechanismus by měl ale zahrnovat více vakcín a je důležitě, aby umožnil přístup ke sníženým cenám nejen organizacím, ale také státům, které se s důsledky humanitárních krizí potýkají. Všechny děti na světě by měly mít možnost získat vakcínu za dostupnou cenu.“

Šance pro ty nejzranitelnější

Takzvaný humanitární mechanismus byl dosud využíván různými organizacemi v několika zemích s nízkými příjmy. Lékaři bez hranic díky němu očkovali děti ve Středoafrické republice, Nigeru, Nigérii, Jižním Súdánu a Sýrii. Mechanismus je nicméně v současnosti omezen na jedinou vakcínu a je třeba ho rozšířit tak, aby zahrnoval další preparáty potřebné při humanitárních zásazích.

„Děti v krizových situacích patří mezi ty nejzranitelnější. Přesto jim běžně není poskytována ochrana před smrtelnými chorobami,“ uvedla Suzanne Scheele, poradkyně pro vakcinační politiku Kampaně za dostupné léky Lékařů bez hranic. „Humanitární mechanismus pomohl dostat se k dětem, které byly dosud ponechány bez ochrany. Vyzýváme farmaceutické společnosti vyrábějící vakcíny, aby vládám a poskytovatelům zdravotní péče usnadnily nákup vakcín za přijatelné ceny, a zajistily tak ochranu všech dětí, které očkování stále potřebují,“ dodala.

Zatímco humanitární mechanismus pomohl ochránit děti v některých krizových situacích, země bez ohledu na jejich úroveň příjmů i nadále bojují o přístup k vakcínám proti pneumokokovým onemocněním za dostupnou cenu. Do balíčku standardního očkování jí zatím nedokázala zařadit přibližně třetina států světa. Důvodem jsou přemrštěné ceny, které si účtují společnosti Pfizer a GSK. 

Například Jordánsko se potýká s vysokými cenami vakcín, zatímco čelí uprchlické krizi, která z něj učinila stát s druhým nejvyšším počtem uprchlíků na obyvatele. Ačkoliv země zavedla bezplatné očkování pro všechny děti bez ohledu na jejich občanství nebo migrační status, nemůže si dovolit nákladné vakcíny, jako je tato. Pneumokokovou infekcí jsou tam proto děti ohroženy i nadále.

„Humanitární mechanismus v podstatě představuje nouzové řešení vyvinuté kvůli příliš vysokým cenám vakcíny proti pneumokokům,“ řekla Scheele. „Skutečná změna ale nastane až v okamžiku, kdy noví výrobci uvedou na trh dostupnější vakcíny proti zápalu plic a dětské životy přestanou být ohroženy kvůli chamtivosti. Už nemůžeme žít ve světě, kde očkování, které může ochránit děti před smrtelnými nemocemi, zůstává pro tolik z nich luxusem.“

Od roku 2009 společnosti Pfizer a GSK jen za prodej vakcíny proti pneumokokům utržily 49,1 miliard dolarů (Pfizer 43,5 miliard a GSK 5,6 miliard).

Projekt humanitární mechanismus spustily v květnu 2017 Světová zdravotnická organizace, UNICEF, Lékaři bez hranic a Save the Children. Jeho cílem je usnadnit včasný přístup k cenově dostupným vakcínám pro subjekty, které je nakupují pro populace čelící humanitárním krizím. Jenom od září 2018 se pomocí tohoto programu podařilo získat přístup k 613 tisícům dávek pneumokokové vakcíny pro očkování při humanitárních krizích. Celkem 360 tisíc z nich použili Lékaři bez hranic v průběhu dvanácti očkovacích kampaní ve Středoafrické republice, Nigeru, Nigérii, Jižním Súdánu a Sýrii. Pro očkování v Řecku jsme nedávno získali 4 800 dávek.

Společnosti Pfizer a GSK jsou v současnosti jedinými farmaceutickými korporacemi, které se zavázaly poskytovat pro projekt humanitárního mechanismu pneumokokové vakcíny za celosvětově nejnižší cenu. Jejich aktuální nabídka je ale dostupná pouze vybraným organizacím nebo agenturám OSN, a nevztahuje se tím pádem na žádné vlády reagující na krizové situace.

{{{ labels.morehistories }}}