© MSF
27 Květen 19 17 Květen 22

Pět základních faktů o aktuální situaci v Kamerunu

Severní region země, primárně okolí Čadského jezera, sužuje od roku 2014 krize, která už zapříčinila vysídlení stovek tisíc lidí. Světu méně známé střety mezi vládními jednotkami a separatistickými ozbrojenými skupinami z anglicky mluvící komunity na severozápadě a jihozápadě země se ale v posledních měsících také silně vyostřily. Další statisíce obyvatel kvůli nim musely utéct ze svých z domovů a zůstávají zoufale závislé na humanitární pomoci. Zde je pět základních faktů přímo z místa.

Velké množství obyvatel je bez domova

Podle OSN vyhnalo násilí od roku 2016 z domovů zhruba 530 000 lidí. Mezi hlavní důvody patří útoky, vyhrožování, únosy, zabíjení a vypalování vesnic. Uprchlíci teď musí žít v extrémně špatných podmínkách. Ti co odešli do měst, zůstávají na ulici nebo s hostitelskými rodinami v přeplněných, nehygienických přístřešcích.

Lidé jsou velmi zranitelní

Silná nejistota obyvatelům brání navštěvovat farmy i trhy. Mnozí mají obtížný přístup k čisté vodě. Špatná životní situace, ztráta obživy a nedostatek vhodného jídla způsobují, že jsou lidé náchylnější k nemocem. Mnozí navíc zažili traumatické události. Týmy Lékařů bez hranic už ošetřily 280 osob postižených násilím.

Problém mají i zdravotnická zařízení. Ozbrojené střety narušují dodávky léků a vybavení. Personál často utíká před nebezpečím a některá centra nebo nemocnice proto musí přerušit provoz.

Naše týmy na krizi reagují, humanitární potřeby jsou ale obrovské

Lékaři bez hranic v zemi podporují 19 zdravotnických zařízení. Pomáhají s převozy raněných a poskytují urgentní péči těm nejzranitelnějším pacientům.

Bezplatné převozy prostřednictvím sanitních vozů zajišťují Lékaři bez hranic ve městech Bamenda, Widikum, Buea a Kumba. Jenom od června 2018 do března 2019 přepravili Lékaři bez hranic více než 2 500 pacientů. Většinou se jednalo o ženy s porodními komplikacemi, ale také o děti a raněné. Celkem 338 lidí přepravovaných sanitkami utrpělo střelná zranění.

Naše týmy rovněž spravují lékařskou pohotovost, kde poskytují péči o těhotné ženy a dětské pacienty mladší pěti let. Dále školí komunitní zdravotníky, aby byli schopni diagnostikovat a léčit nejběžnější nemoci typu malárie. Za uvedené období (od června 2018 o března 2019) provedly naše týmy více než 2 000 konzultací na pohotovosti, 32 000 ambulantních konzultací a ošetřily 14 500 pacientů s malárií. Také poskytly psychosociální podporu 1 280 pacientům.

Jako jedna z několika organizací, které operují ve venkovských oblastech, se zaměřujeme na poskytování lékařské péče vysídleným tam, kde jsme schopni se dostat. Snažíme se pomoci co největšímu počtu lidí. Nicméně s tím, jak násilí pokračuje a humanitární situace se zhoršuje, jsou jejich potřeby mnohem větší než naše aktuální kapacity.

Nedostupná humanitární pomoc

Kvůli vážným bezpečnostním rizikům jsou některé části Severozápadního a Jihozápadního regionu pro mezinárodní humanitární aktéry zcela nepřístupné. Příležitostně se do nich dostane jen pár místních organizací.

Dopady této situace se špatně kvantifikují, lze však očekávat, že mnoho lidí potřebuje pomoc, které se jim nedostává. S pokračujícím násilím se bude zoufalý stav lidí pravděpodobně ještě zhoršovat.

Lékařská péče pod palbou

Útoky na zdravotnická zařízení a jejich personál jsou součástí konfliktu. Zpočátku probíhaly bez rozmyslu, později se začaly dít záměrně. Ozbrojené skupiny úmyslně obsazují nemocnice, blokují sanitky a ohrožují, unášejí nebo dokonce zabíjejí lékařský personál.

Zodpovědné jsou všechny bojující strany. Pouze za uplynulý rok zaznamenaly naše týmy 61 útoků na zdravotnická zařízení a 39 útoků na personál. Aby měli lidé přístup k péči, musí vládní síly i ozbrojené skupiny respektovat humanitární mise.

Lékaři bez hranic pracují v Severozápadním a Jihozápadním regionu Kamerunu od roku 2018. Podporují systém převozu pacientů, zajišťují pohotovostní režim místních zdravotnických zařízení, školí personál a poskytují zdravotní péči těm nejzranitelnějším obyvatelům.

Během roku 2018 zahájily naše týmy také aktivity v nigerijském státě Cross River, kde bylo k únoru 2019 registrováno 32 600 kamerunských uprchlíků. Lékaři bez hranic tam provozují ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví mobilní kliniky v devíti separátních oblastech a ošetřují přibližně 200 pacientů denně.

{{{ labels.morehistories }}}