14 Lis 18 21 Lis 18

Oslavte s námi už potřetí svátek dárcovství Giving Tuesday a pomozte zastavit šíření HIV

Česká republika oslaví 27. listopadu 2018 Giving Tuesday (Dárcovské úterý) – mezinárodní svátek dárcovství a den dobrých skutků. Lékaři bez hranic v rámci tohoto nejštědřejšího dne v roce vyhlásí speciální dárcovskou výzvu na podporu dostupnější diagnózy a léčby HIV.

Mezinárodní svátek Giving Tuesday podporuje a oslavuje chuť pomáhat. Každoročně připadá na úterý po Black Friday a je kontrastem k nákupnímu šílenství. Giving Tuesday v Česku zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. „Giving Tuesday je opak honu za slevou a konzumem, nutí člověka se na chvíli zamyslet, zastavit a vrátit společnosti něco zpět,“ vysvětluje Lucie Mádlová, ředitelka a zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti.

Česká pobočka Lékařů bez hranic se ke svátku Giving Tuesday připojila hned v roce 2016, kdy se poprvé slavil v České republice. Tehdy se podařilo od soukromých dárců získat 413 481 Kč na pomoc lidem žijícím uprostřed humanitární krize v severní Nigérii. V loňském roce dárci přispěli částkou 324 753 Kč na humanitární a zdravotnickou pomoc Rohingům, kteří uprchli z Myanmaru před násilím. V rámci letošního Giving Tuesday můžete Lékařům bez hranic přispět na dostupnější diagnózu a léčbu HIV. Cílem je vybrat 511 817 Kč, za které je možné nakoupit 11 111 rychlých orálních testů na HIV.

Včasná diagnóza zachraňuje životy

Na světě žije 36,9 milionů lidí s HIV. Nemohou se zcela vyléčit, ale díky antiretrovirální léčbě mohou žít dlouhé životy bez větších omezení. Musí „jen“ každý den, po celý zbytek života brát léky. Vydržet takovou léčbu je vyčerpávající a důvodů, proč ji přerušit nebo ukončit, existuje celá řada: únava, ztráta perspektivy, přesun do jiného města, kde nejsou léky k dispozici, stigma ze strany komunity, ale i strach z lékařů. Obavy vyvolává i samotné testování, které je pro boj s HIV klíčové. Nejenže se lidé bojí zjistit, že jsou HIV pozitivní, strach často mají i z tradičního způsobu testování. Jeho součástí je totiž odběr krve z prstu, který někteří nepovažují za bezpečný.

Lékaři bez hranic čelí těmto překážkám a hledají cesty, jak diagnózu i léčbu HIV zjednodušit a zpřístupnit pacientům. Napříč svými projekty proto testují inovativní metody, jako jsou orální testy na HIV, komunikace s pacienty prostřednictvím sociálních sítí, zrychlený výdej léků na HIV v lékárnách, distribuce preventivních léků nejohroženějším skupinám nebo výdej léků potřebných na půlrok léčby. Ty nejúspěšnější inovace využijí pro boj s HIV po celém světě.

Základem efektivní léčby je včasná diagnóza. Díky ní mohou HIV pozitivní lidé žít dlouhé a spokojené životy, aniž by dále šířili vir HIV. Lékaři bez hranic proto začali svým pacientům nabízet orální testy na HIV. S jejich pomocí mohou lidé zjistit svou diagnózu sami doma, výtěrem ústní dutiny s pomocí speciální tyčinky. Ta do několika desítek minut na indikátoru zobrazí, zda je pacient HIV pozitivní nebo negativní. Díky orálním testům mohou naši pacienti včas ochránit před negativními efekty viru HIV nejen sebe, ale také své okolí.

Vybrala jsem si rychlé orální testy, protože je můžu použít u sebe doma. Mám ráda soukromí a většinu společenských situací nezvládám úplně dobře. Když jde o to zjistit svůj zdravotní stav, což je hodně osobní věc, tak to radši vyřeším o samotě. Na orálních testech se mi také líbí, že jsou jednoduché a rychlé. Nejsou potřeba žádné jehly, ani čekání ve frontě na klinice nebo na jiných odběrových místech.

 Mbali Jiyane z Jihoafrické republiky

Oslavte s námi Giving Tuesday a pomozte nám vybrat 511 817 Kč, za které je možné nakoupit 11 111* rychlých orálních testů na HIV. 

chci se zapojit

*Dle kurzu amerického dolaru České národní banky k 13. 11. 2018, přičemž jeden test stojí v Jihoafrické republice 2 USD.

{{{ labels.morehistories }}}