© Lamine Keita/MSF
13 Bře 19 13 Bře 19

Násilí, zákaz vycházení a záplavy ztěžují přístup k lékařské péči v Mali

Adama doprovází svou dceru Mariam v pokročilém stadiu těhotenství do nemocnice provozované Lékaři bez hranic ve městě Douentza v regionu Mopti v centru Mali. Chce, aby její dcera porodila za pomoci porodních asistentek. Adama a její dcera žijí na venkově a cesta do města pro ně nebyla jednoduchá. „Od chvíle, kdy vypukly boje, se bojíme, že nás při cestách přepadnou. Máme strach, že nás okradou nebo napadnou. Hodně lidí na těchto cestách zemřelo. Když vás přepadne zloděj a nemáte žádné peníze, zmlátí vás. Krize úplně omezila naši svobodu,” popisuje Adama.

Krize, o které Adama mluví, začala v březnu 2012, kdy nevládní ozbrojené skupiny bojující proti malijskému státu a jeho armádě obsadily sever Mali. V roce 2015 se i přes mírové dohody krize přesunula do středu Mali, které se tak stalo ohniskem nestability a násilí v zemi.

Působení nevládních ozbrojených skupin v regionu Mopti není však jedinou příčinou nestability. V některých oblastech se objevují i místní konflikty mezi komunitou Fulani, která se živí hlavně chovem dobytku, a komunitou Dogon, jejíž příslušníci jsou především farmáři.

V oblasti Mopti se už několik měsíců odehrávají vojenské operace za účasti ozbrojených sil Francie[i], Spojených národů[ii] a skupiny G5 Sahel[iii]. Malijské vojenské úřady rovněž přijaly celou řadu opatření k zajištění veřejného pořádku, včetně zákazu vycházení a zákazu jízdy na motorkách a dvoukolových vozidlech typu pick-up. Možnosti pohybu v oblasti jsou proto velice omezené a místní  mají ztížený přístup k lékařské péči, když ji potřebují.

„Je to složité, protože ve vesnici není žádný zdravotník a nejbližší zdravotnické zařízení je 15 kilometrů daleko,” říká Osman, který do Douentzy přivedl svého pětiletého syna Soumaila s vážnou malárií. „Dostali jsme se sem povozem,” dodává Osman.

Kvůli násilí a nestabilní situaci mnoho organizací poskytujících zdravotní péči, včetně poskytovatelů veřejných zdravotních služeb a humanitárních organizací, buď omezilo svou činnost, nebo oblast úplně opustilo. To se týká zejména zemědělských oblastí, kde je konflikt nejintenzivnější.

Týmy Lékařů bez hranic působí ve městě Douentza od roku 2017. Naším úkolem je zajistit, aby alespoň někteří z těch nejvíce zranitelných měli bezplatný přístup ke zdravotní péči. V nemocnici v Douentza jsme zjistili, že pacienti většinou přicházejí s už rozvinutými zdravotními problémy. „Hlavně kvůli překážkám, jako jsou nestabilita, strach a vzdálenost, lidé vyhledávají pomoc ve zdravotnickém zařízení až ve chvíli, kdy se jejich stav hodně zhorší,“ vysvětluje Badamassi Abdrahimoune, koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Douentze. „Často je proto těžké pacienty ošetřit prostě proto, že přišli hodně pozdě,“ dodává Abdrahimoune.

Stejnou zkušenost má i tým Lékařů bez hranic působící v nemocnici v Ténenkou, na západě regionu Mopti, poblíž řeky Niger. Řeka a její přítoky se pravidelně během období dešťů rozvodňují. „Těžké záplavy tak ještě navyšují omezení způsobená bezpečnostní situací. Každý rok mezi červencem a prosincem jsou celé regiony ještě více izolované než obvykle, protože je povodně odříznou,” vysvětluje Frédéric Demalvoisine, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Mali.

Lékaři bez hranic proto vysílají do těchto izolovaných míst odříznutých od zdravotní péče své týmy. V oblasti Douentza jsme začali působit ve třech zdravotních centrech ve venkovských oblastech Boni, Hombori a Mondoro, odkud lidé nemohou cestovat do Douentzy kvůli bojům. Od srpna 2018 do ledna 2019 poskytly naše týmy v těchto třech centrech více než 21 800 lékařských konzultací. V okrese Ténenkou provozujeme mobilní kliniky, které poskytují základní zdravotní péči a zajišťují převoz pacientů s nejzávažnějšími problémy do nemocnice v Ténenkou.

Pravidelně například jezdíme do Diafarabé, na jih od Ténenkou, kam se minulý listopad po ozbrojeném útoku na vesnici Mamba uchýlily stovky vysídlených lidí. Při útoku zemřelo jedenáct lidí.

 „Jednoho dne přišli k nám do vesnice ozbrojení muži a zabili jedenáct lidí. Hodně lidí hned uteklo. Vydali jsme se do Diafarabé. Já jsem šla se svým dítětem, tchýní a sestrami. Všichni jsme onemocněli. Ještě dnes cítím tu hrůzu z toho, co jsme prožili. V noci si pořád dokola přehrávám ty stejné scény. Už se do té vesnice nikdy nechci vrátit,” vzpomíná Kassé Tiouté.

Lékaři bez hranic pomáhají při poskytování zdravotní péče a zajišťují převozy pacientů v oblastech Douentza a Ténenkou v regionu Mopti v centru Mali. Také působíme ve třech komunitních zdravotnických centrech na předměstí Douentza a vysíláme zdravotníky specializované na malárii do těžko dostupných míst v oblasti Ténenkou. Kromě toho provozujeme mobilní kliniky v regionech, kde je není přístup ke zdravotnickým zařízením, nebo je velmi omezený.. V roce 2018 poskytly naše týmy  v regionu Mopti více než 53 000 konzultací, včetně 12 000 konzultací provedených prostřednictvím mobilních klinik, 1 200 asistovaných porodů a 400 případů těžce podvyživených dětí. Humanitární výzvy zůstávají i do budoucna obrovské. Plánujeme proto nadále působit v izolovaných oblastech, které nemají kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci přístup ke zdravotní péči.

 

[i] V rámci protiteroristické operace Barkhane v několika zemích Sahelu.

[ii]V rámci stabilizační mise Organizace spojených národů MINUSMA v Mali zřízené rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

[iii]Skupina G5 Sahel je institucionálním rámcem vytvořeným v roce 2014 pěti zeměmi (Burkina Faso, Mali, Mauretánie, Niger a Čad) pro spolupráci v otázkách rozvoje a bezpečnosti.

{{{ labels.morehistories }}}