© RIJASOLO/Riva Press
27 Říj 17 04 Bře 22

Madagaskar: Lékaři bez hranic pomáhají zvládnout epidemii moru

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic spolupracuje s madagaskarskými institucemi na zvládnutí epidemie plicního moru v přístavním městě Tamatave na východním pobřeží ostrova.

Mezinárodní lékařský personál poskytuje podporu pracovníkům madagaskarského ministerstva zdravotnictví při přijímání pacientů s podezřením na morové onemocnění a při ošetřování těch již hospitalizovaných. Na počátku týdne vzniklo před městskou nemocnicí za účasti mezinárodních partnerů, včetně Lékařů bez hranic, specializované středisko na léčbu moru.

„Mor je pochopitelně obávaná nemoc, ale rychlá a přímá reakce může významně snížit množství úmrtí a pomoci epidemii ukončit,“ říká Luca Fontana, specialista Lékařů bez hranic na vodu a sanitaci. „Plicní mor je léčitelný a pacienti mají 100% šanci na úplné uzdravení, pokud dojde k včasné léčbě. Navíc lidé ohrožení infekcí mohou dostat preventivní očkování, které je před nemocí ochrání. Proto jsme na žádost madagaskarských autorit o pomoc v Tamatave zareagovali zahájením konkrétních aktivit.“

Kromě léčby nemocných pomáhají Lékaři bez hranic zlepšit systém identifikace pacientů nakažených morem, aby je bylo možné rychle izolovat a ošetřit. Také koordinujeme pohyb sanitek ve městě Tamatave. Specialisti na vodu a sanitaci jsou zapojeni do organizace hygienických a dezinfekčních pravidel a postupů v nemocnici i v tamní komunitě. Tím pomáhají zmírnit riziko dalšího šíření nemoci.

V přístavním městě Tamatave, známém též jako Toamasina, žije přibližně 300 tisíc obyvatel. Koncentrace lidí, kteří tu onemocněli morem, zde dosáhla jedné z nejvyšších hodnot v zemi. Od vypuknutí epidemie zde zaznamenali 261 případů onemocnění a 10 úmrtí. Zatímco dýmějový mor šíří blechy, které se jím nakazí od drobných savců, plicní mor se přenáší z člověka na člověka. Na Madagaskaru se případy dýmějového moru vyskytují každoročně v oblastech horských plošin, kde onemocnění přenáší krysy. V Tamatave se však v posledních letech onemocnění neobjevilo a nežijí zde žádní jeho přirození přenašeči.

Podle oficiálních údajů bylo na Madagaskaru zaznamenáno od 1. srpna do 17. října tohoto roku celkem 1032 případů onemocnění morem, z toho 695 případů plicního moru, a 89 úmrtí.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}