© Ikram N'gadi
07 Pro 18 04 Bře 22

Loď Aquarius donucena k ukončení operací, lidé jsou ponecháni moři napospas

Marseille, 7. prosince 2018 – Zatímco uprchlíci, přistěhovalci a žadatelé o azyl nadále umírají ve Středozemním moři, mezinárodní lékařská organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) a její partner SOS Méditerranée musely ukončit pátrací a záchranné aktivity plavidla Aquarius.

Tento krok přichází jako důsledek trvalé kampaně vedené italskou vládou a podporované dalšími evropskými státy s účelem delegitimizovat subjekty poskytující pomoc osobám v ohrožení. Společně se špatně koncipovanou vnější politikou EU v oblasti migrace tato kampaň podkopává mezinárodní právo i nejzákladnější humanitární principy. 

„Je to pro nás černý den,“ říká Nelke Manders, generální ředitelka Lékařů bez hranic. „Evropa nedokázala zajistit pátrací a záchranné operace a navíc aktivně sabotuje pokusy ostatních o zajištění krizové pomoci. Konec lodi Aquarius znamená více zbytečných úmrtí na moři, o kterých se nikdo nedozví.“

Za uplynulých 18 měsíců se útoky států EU na humanitární pátrací a záchranné operace opíraly o taktiky používané v některých z nejrepresivnejších států světa. Navzdory tomu, že pracovala v plném souladu s úřady, byla loď Aquarius dvakrát zbavena registrace a nyní čelí obvinění z trestné činnosti – tvrzení, které je zcela absurdní. Během těchto pomlouvačných snah podrývat mezinárodní právo byl zachráněným lidem odepřen přístup do bezpečných přístavů. Důsledkem bylo jejich uvíznutí na širém moři, často po dobu několika týdnů.  

Nucený konec operace Aquarius se odehrává v kritickém čase. Odhaduje se, že v roce 2018 zemřelo ve Středomoří 2 133 lidí. Většina z nich prchala z Libye. Evropské členské státy utrpení zhoršily tím, že umožnily libyjské pobřežní hlídce tento rok zachytit více než 14 000 osob na moři a násilně je vrátit zpět. To je jasným porušením mezinárodního práva. Evropa se navíc v roce 2015 zavázala Radě bezpečnosti OSN, že nikdo zachráněný na moři nebude nucen se do nebezpečné Libye vrátit. 

„Evropa dnes přímo podporuje nucené návraty a zároveň se hlásí k úspěchům v oblasti migrace,“ říká Karline Kleijer, ředitelka Lékařů bez hranic pro mimořádné situace. „Pojďme si jasně říct, co tyto úspěchy znamenají: nedostatek pomoci při záchraně životů na moři; a svévolné zadržování dětí, žen a mužů bez jakékoli naděje na propuštění; a vytvoření klimatu, které odrazuje všechny lodě na moři, aby plnily své povinnosti zachránit ty, kteří jsou v nouzi.“

Od začátku své pátrací a záchranné mise v únoru 2016 pomohla loď Aquarius téměř 30 000 osobám v mezinárodních vodách mezi Libyí, Itálií a Maltou. Poslední aktivní období pátrání a záchrany lodi Aquarius skončilo 4. října 2018, kdy doplula do přístavu Marseille po záchraně 58 lidí. Společně s předchozími pátracími a záchrannými plavidly – Bourbon Argos, Dignity, Prudence a Phoenix – Lékaři bez hraic od roku 2015 zachránili nebo pomohli více než 80 000 lidem ve Středozemním moři. Navzdory nedávným snahám jiných nevládních organizací dnes žádná záchranná plavidla ve Středozemním moři neoperují.

„Dokud se lidé topí a jsou uvězněni v Libyi, jsou Lékaři bez hranic nadále odhodláni najít způsoby, jak jim poskytnout lékařskou a humanitární péči,“ dodává Kleijer.

{{{ labels.morehistories }}}