© Paul Maakad/MSF
06 Dub 18 04 Bře 22

Lékaři bez hranic navyšují pomoc raněným v Pásmu Gazy

Od neděle do středy poskytli Lékaři bez hranic na svých klinikách pooperační péči 102 pacientům, kteří byli postřeleni v průběhu prvních dnů tzv. Velkého pochodu za návrat. Lékaři bez hranic rovněž navyšují svoje tamní kapacity, neboť se obávají, že v nejbližších dnech a týdnech může potřebovat lékařskou péči více zraněných lidí.

30. března se tisíce Palestinců vydaly na tzv. Velký pochod za návrat u příležitosti Dne půdy. Podle Ministerstva zdravotnictví během jednoho dne zranili Izraelské obranné síly 1 415 lidí, převážně mladých mužů, a 758 jich postřelili. Všem zraněným byla poskytnuta lékařská péče v zařízeních Ministerstva zdravotnictví.

Tři zdravotnická zařízení, kde Lékaři bez hranic poskytují specializovanou lékařskou péči pacientům s úrazy a popáleninami, přijala za čtyři dny 102 pacientů postřelených do dolních končetin. Více než 35 % z nich utrpělo zlomeniny, jež budou vyžadovat dlouhodobou léčbu, případně opakované chirurgické zákroky a dlouhou rehabilitaci. Ostatní pacienti utrpěli poranění měkkých tkání, především svalů. I jejich léčba však může vyžadovat chirurgické zákroky a několikatýdenní převazování ran.

„Od prosince 2017, kdy americký president Donald Trump ohlásil, že Jeruzalém považuje za hlavní město Izraele, probíhaly v blízkosti hranic protesty Palestinců. V souvislosti s nimi znepokojivě narůstal počet případů lidí postřelených Izraelskými obrannými silami,” říká Marie-Elisabeth Ingres, zástupce Lékařů bez hranic v Palestině. „Počet zraněných pacientů se zvýšil z dřívějších 20 za měsíc na nynějších 20 za týden.“

Lékaři bez hranic jsou připraveni otevřít novou ordinaci ve veřejném zdravotnickém zařízení v Gaze, aby navýšili kapacity potřebné pro pooperační lékařskou péči (zaměřenou na ošetřování a převazy operovaných pacientů). Lékaři bez hranic zůstávají v úzkém kontaktu s lékařským personálem Ministerstva zdravotnictví a mohou poskytnout také odborné chirurgické týmy s cílem podpořit místní nemocnice a zajistit delší následnou péči zraněným pacientům. 

Organizace také Ministerstvu zdravotnictví darovala pohotovostní sadu s jednorázovým zdravotnickým materiálem a léky zajišťující ošetření pro více než 100 zraněných. 

„Obáváme se, že v nejbližších dnech může naši pooperační péči potřebovat více pacientů přeložených z nemocnic,“ dodává Marie-Elisabeth Ingres. „Také se obáváme dalšího násilí a dalšího nárůstu zraněných během následujících demonstrací ohlášených na pátek 6. dubna a akcí plánovaných průběžně až do 15. května. Lékaři bez hranic budou reagovat na stávající mimořádnou situaci v rozsahu svých možností a podle potřeb obyvatel Gazy.“

{{{ labels.morehistories }}}