© Jacob Burns/MSF
25 Led 19 25 Led 19

Gaza: Zaplňujeme díry v kostech zraněných

Lékaři bez hranic čelí v palestinském pásmu Gazy nesnadnému úkolu – u pacientů musí nahrazovat celé centimetry kostí, které rozdrtily střely.  Mnohým z nich však kvůli omezeným zdrojům na místě nelze poskytnout adekvátní pomoc – proto je důležité, aby mohli být převezeni do zahraničních nemocnic.

Dva centimetry nezní jako moc. Pokud však bude řeč o tom, že by vám chyběly dva centimetry kosti v noze, bude to díra obrovská. Zvlášť pokud ji způsobila střela, která si prorážela cestu vaším tělem. To uviděli chirurgové Lékařů bez hranic, když v nemocnici Al-Awda v severní Gaze otevřeli Jusrího* holeň.  V červenci 2018 ho během protestů postřelila izraelská armáda. Střela za sebou nechala velkou díru v kosti přímo pod kolenem. Úkolem chirurgů bylo vzít kus kyčelní kosti, zaplnit tuto díru a pomoci Jusrímu opět chodit.

Hiroko Murakami, chirurgyně Lékařů bez hranic z Japonska, proto nejprve opatrně nařízla skalpelem kůži a jemně obnažila kost. Pak použila kladívko a dláto, aby uštípla nemalý kus kyčelní kosti, který se měl následně vytvarovat a vložit do Jusriho nohy. „Zabere to nejméně dva tři měsíce, než se kosti sloučí. Může to trvat i déle. Pak uvidíme, zda je vše v pořádku. Když bude, tak odejmeme zevní fixátor a pacient může začít s fyzioterapií. Takže mu bude trvat ještě dlouho, než se plně zotaví,“ vysvětluje Murakami.


Operace v nemocnici Al-Awda v severní Gaze. © Jacob Burns / Lékaři bez hranic

Během protestů u plotu oddělujícího Gazu od Izraele bylo od 30. května 2018 zraněno ostrými náboji izraelské armády 6 174 lidí. Téměř 90 procent z nich mělo zraněné dolní končetiny. Lékaři bez hranic ošetřili zhruba polovinu zraněných, kterým se nejprve dostalo primární péče v místních nemocnicích. Zranění byla neobvykle vážná. Polovina pacientů měla komplexní otevřené zlomeniny, kdy je kost obnažená a vystavená vzduchu, většina ostatních měla vážně poraněnou tkáň a nervy. Mnoha pacientům chyběla velká část kosti na noze. A když dva centimetry znamenají takovou díru, představte si deset.

Když je díra větší, třeba šest centimetrů, jako v případě Salimovy* holeně, není možné rovnou provést kostní štěp. „Byla tam otevřená rána bez kůže, kterou plastický chirurg pokryl před čtyřmi týdny kůží z jiné části nohy. Teď ránu znovu otevřeme, vyčistíme ji a vložíme do ní cementový implantát,“ popisuje Mohammed Obaid, chirurg Lékařů bez hranic z Gazy. Cement tmelí a páchne jako benzín. Na počátku se dá tvarovat. Chirurgové ho vmasírují do díry v kosti a zformují do požadovaného tvaru. Cement rychle ztvrdne a za šest až osm týdnů je poškozená oblast připravená na přijetí kostního štěpu. „Když jsme si jistí, že v kosti není žádná infekce a transplantát, kterým jsme díru pokryli, je v pořádku, znovu oblast otevřeme, vyndáme cement a dáme dovnitř kost,“ přibližuje operaci Obaid.

Pro pacienty s nejzávažnějšími zraněnými je ovšem v Gaze velmi obtížné najít péči, kterou potřebují. Je to přelidněný kus země, který je dlouhou dobu izolovaný a posledních deset let pod blokádou. Lékaři bez hranic proto také převážejí pacienty do své nemocnice rekonstruktivní chirurgie v jordánském Ammánu. Je to komplikovaný proces, který vyžaduje cestovní povolení od řady různých úřadů. Povolení, která často nezískají. Nedávno však mohli převést z pásma Gazy prvního pacienta. Byl jím dvaadvacetiletý Ejád, který byl postřelen 14. května, během nejkrvavějšího dne protestů. Potřebuje kožní štěp a rekonstruktivní chirurgii. Zdravotní systém v Gaze tuto péči nyní dokáže poskytnout jenom několika pacientům.

 „Jeden den v minulém týdnu jsem byl unavený a deprimovaný, protože operace mojí nohy se zdála tak daleko,” popisuje Ejád. „Ještě ten stejný den večer mi ale telefonovali Lékaři bez hranic a řekli: ˌEjáde, ve čtvrtek odcestuješ.ˈ Od té doby jsem čím dál více šťastnější, nejen kvůli mně, ale i kvůli mámě, bratrům, rodině a všem mým milovaným. Nemůžu tomu uvěřit,“ podotkl Ejád, který je nyní už v nemocnici v Ammánu a dlouhý proces rekonstrukce jeho kosti, který zahrnuje řadu operací, započal.. Snad mu pomůže k návratu do normálního života.  

Řada dalších pacientů ovšem naléhavě potřebuje kontinuální lékařskou péči. S ubíhajícím časem však narůstá pravděpodobnost infekce a ztráty dolních končetin. Lékaři bez hranic se v Gaze nadále starají o 900 pacientů se střelnými zraněními. Ačkoliv je to číslo nižší než během protestů, provádějí teď víc operací než kdy jindy. V prosinci to bylo 302 operací, zatímco před tím v dubnu 109. To poukazuje na to, jak se potřeba chirurgických zákroků u nejhůře zraněných v průběhu času vyvíjí.

Kvůli narůstajícím závažným a urgentním zdravotním rizikům, která ohrožují ty, již byli od března zranění v protestech, navyšují Lékaři bez hranic své kapacity v Gaze. Snaží se také převést více pacientů do zahraničí. Potřeby těchto pacientů však převyšují kapacitní možnosti Lékařů bez hranic i dalších zdravotních institucí v Gaze.

*Jména byla změněna.

{{{ labels.morehistories }}}