© Luca Sola
23 Čvc 18 08 Led 20

Dva miliony dětí s HIV podstupují nevyhovující léčbu, existuje přitom lepší varianta. Farmaceutické firmy otálejí s jejím poskytnutím

Amsterdam/Ženeva, 23. července 2018 — V Amsterdamu dnes začíná mezinárodní konference o AIDS. Lékaři bez hranic při této příležitosti kritizují ViiV Healthcare (divizi britských a amerických farmaceutických korporací Pfizer, GlaxoSmithKline a japonské firmy Shionogi), protože brání dětem s HIV v přístupu k pediatrickým formám léku dolutegravir. Ten je pro pacienty s HIV v současné době klíčový.                

Světová zdravotnická organizace (WHO) nově doporučuje dolutegravir jako preferovanou léčbu pro dospělé a také pro děti staré od čtyř týdnů do deseti let. Jde o to, aby tento lék nahradil dětskou léčbu HIV, která obsahuje léky s vícery vedlejšími účinky. Nakažené děti budou potřebovat léky na HIV velmi pravděpodobně celý život – z toho důvodu potřebují z počátku léčby přístup k nejlepším možným lékům, u nichž je nejmenší pravděpodobnost vytvoření rezistence.

„Ty téměř dva miliony dětí, které na světě žijí s virem HIV, by neměly podstupovat nevyhovující léčbu, když existuje lepší varianta. Je skandální, že ViiV otálí, když jde o poskytování lepší léčby dětem s HIV,“ uvedl David Maman, koordinátor zdravotní péče Lékařů bez hranic v Malawi.

Téměř osmnáct měsíců poté, co Evropská léková agentura (EMA) schválila pediatrické formy dolutegraviru, zahájila ViiV Healthcare proces registrace léku pouze ve třech subsaharských státech (Keňa, Nigérie a Jihoafrická republika). Což znamená, že většina dětí v rozvojových zemích je bez možnosti této vylepšené léčby. Přitom ViiV už loni v listopadu slíbila urychlené nasazení léku všude tam, kde je zoufale zapotřebí.

„ViiV Healthcare si musí uvědomit svou společenskou zodpovědnost a udělat maximum proto, aby měly děti přístup k této léčbě okamžitě.“

Jessica Burry, Access kampaŇ Lékařů bez hranic

Léky proti HIV jsou mezitím běžně dováženy i do zemí, ve kterých ještě nemají plnou registraci. Děje se tak prostřednictvím specifických legislativních výjimek poskytovaných jednotlivými státy. Zástupci ViiV Healthcare ale tvrdí, že taková praxe by nebyla v souladu s interními pravidly firmy. Lékaři bez hranic považují tento postoj za nepřijatelný -  obzvlášť když jsou vlády připraveny výjimky poskytnout.               

Společnost ViiV by měla mimo jiné také urychleně dokončit vývoj nové rozpustné verze léku pro nejmenší děti (ten ještě není k dispozici nikde), a dokončit studie zaměřené na dávkování u dětí. Ty jsou zapotřebí k tomu, aby byla léčba pro děti ještě více optimalizována a zjednodušena.

„ViiV Healthcare si musí uvědomit svou společenskou zodpovědnost coby jediného současného výrobce nejlepších možných léčiv pro děti s virem HIV a udělat maximum proto, aby měly děti přístup k této léčbě okamžitě, “ uvedla Jessica Burry z Access kampaně Lékařů bez hranic. „Celé čtyři roky poté, co společnost ViiV Healthcare zpřístupnila lék  dolutegravir dospělým pacientům, sledujeme, jak se tato korporace schovává za nejrůznější byrokratické výmluvy, proč ho nemůže poskytnout také dětem, které ho potřebují. Jejich argumenty jsou přitom liché.“

Ceny pediatrických forem léku jsou daleko vyšší než u léků pro dospělé. Společnost ViiV prodává dávku o objemu 50mg pro dospělé za zhruba 223 dolarů na osobu za rok. Dětské varianty o objemu  25mg a 10mg stojí přibližně 214 dolarů, respektive 115 dolarů. Pokud tedy dítě potřebuje dávku o objemu 35mg, firma ViiV si za rok naúčtuje 329 dolarů. To je o 100 dolarů více, než by platil dospělý. A to ani nepočítáme další dva léky, jež jsou pro kompletní léčbu potřeba. Generické verze koktejlu všech tří léků (včetně dolutegraviru) pro dospělé jsou dokonce k dostání už za 75 dolarů na rok. Je to tedy další příklad toho, jak jsou děti s HIV opomíjeny.

{{{ labels.morehistories }}}