© Tim Dirven/Panos Pictures
25 Dub 18 25 Dub 18

Boj s malárií: poznejte svého nepřítele

Lékaři bez hranic společně s burundskými úřady ukončili rozsáhlé postřiky obydlí insekticidem účinným proti komárům. Měly by před malárií ochránit až 160 tisíc obyvatel oblasti Ryansoro.

Moskytiéry ošetřené insekticidem – základní nástroj v boji proti malárii v celosvětovém měřítku, působí dvěma způsoby. Za prvé představují fyzickou bariéru mezi komáry a lidmi, kteří pod nimi spí.  A za druhé, vzhledem k tomu, že jsou napuštěny insekticidem, zabíjejí či odpuzují komáry, kteří na ně usednou, čímž snižují celkový počet komárů v dané oblasti a pravděpodobnost nakažení malárií.

Proč moskytiéry nestačí?

V loňském roce se malárií nakazilo 216 milionu lidí a téměř půl milionu lidí na ni zemřelo. Jak je to možné, když existuje jednoduchý, levný a široce distribuovaný nástroj, který může šíření této nemoci zabránit?

 „Moskytiéry jsou důležitým nástrojem, ale ne zázračným řešením,“ vysvětluje Rob D’hondt, specialista na vodu a sanitaci Lékařů bez hranic. Jejich účinnost se snižuje, pokud je lidé nepoužívají, nebo je používají špatně. Znepokojující je narůstající rezistence komárů vůči hlavním skupinám látek, kterými se podle pokynů Světové zdravotnické organizace moskytiéry napouštějí. Zvyšující se rezistence vede k tomu, že sítě přestávají komáry zabíjet.


Ilustrativní fotografie postřiku domů. © Lékaři bez hranic, Čad, 2016

Tento vývoj však může zmírnit dodatečný postřik uvnitř obydlí, kdy celý dům nebo přístřešky pro zvířata fungují jako virtuální moskytiéra. Pomocí této techniky se provede postřik stěn jednotlivých domů odlišným typem insekticidu, než je ten použitý v sítích. Když komáři odpočívají na stěnách a tráví svoji potravu, přichází do kontaktu s insekticidem, který je hubí. Tato kombinace insekticidu v sítích a na stěnách umožňuje účinněji snížit množství komárů v oblasti a riziko kousnutí komárem přenášejícím malárii. Ale je tady jeden háček: aby tento předpoklad fungoval, postřik musí být proveden nejméně v 85 % všech budov – domech i prostorách pro zvířata. A to není snadná záležitost.

O padesát procent méně pacientů s malárií

V roce 2007, na základě prvních zkušeností získaných s Lékaři bez hranic, Burundi začlenilo použití dodatečného postřiku uvnitř obydlí do své národní politiky týkající se malárie. V letošním březnu v průběhu dvou týdnů procházelo domy ve venkovských oblastech 322 zaměstnanců burundského ministerstva zdravotnictví, místních dobrovolníků, spolupracovníků Lékařů bez hranic a logistiků. Občas to znamenalo stoupat hodiny do strmých kopců, aby se postřik mohl provést i v rozptýlených komunitách. Úsilí se vyplatilo. Ošetřeno bylo 98 % z plánovaných 34 tisíc domů v oblasti. Ochrana má tak sloužit celkem 160 tisícům lidí.

„Cílem bylo zabránit nejvyššímu výskytu malárie, který se podle epidemiologického profilu regionu očekával v následujících týdnech,“ říká doktor Ahmed Abd-el-Rahman, zástupce koordinátora operací Lékařů bez hranic. To, co zaznamenal během poslední návštěvy v oblasti bylo povzbudivé. Zatímco v loňském roce byla místní nemocnice tak přeplněná malarickými pacienty, že Lékaři bez hranic postavili mimořádnou dočasnou jednotku s 25 lůžky pro péči o nemocné, během letošní návštěvy byla dočasná nemocnice téměř prázdná. Například jedno ze 14 místních zdravotních středisek podporovaných Lékaři bez hranic hlásilo 50% snížení počtu malarických pacientů. Momentálně nepatří oblast Ryansoro mezi místa s rizikem epidemie. „Samozřejmě, že na to může mít vliv více faktorů včetně distribuce moskytiér v předcházejících měsících. Ale doufáme, že kompletní balíček aktivit bude mít dlouhodobý preventivní dopad na obyvatele této oblasti,” říká Dr. Abd-el-Rahman. Organizace bude monitorovat dopad postřikové kampaně ve střednědobém horizontu.

{{{ labels.morehistories }}}