23 Úno 15 15 Zář 17

Rozhovor z Filipín: Lidé potřebují veškerou pomoc

Lékařka Esther Sterk dorazila na Filipíny začátkem tohoto týdne, aby se připojila k Lékařům bez hranic, kteří vyrazili na pomoc lidem zasaženým tajfunem Haiyan. Pracuje v týmu, který zjišťuje situaci na několika ostrovech na východ od Cebu. Právě tyto odloučené oblasti tajfun zasáhl extrémně silně.

Pomoc směřuje hlavně do města Tacloban, ale škody v jiných oblastech jsou také obrovské. Včera jsme se dokázali dostat na ostrovy Panay, Negros a Bantayan.

Východní část ostrova Panay byla těžce zasažena. V některých vesnicích bylo částečně nebo zcela zničeno 80 % domů, další přišly o střechy. Z budov často zbyly jen trosky. V příštích dnech se zaměříme na izolované vesnice na pobřeží a na okolních ostrovech. Zatím nevíme, jestli jsou na nich dostupná fungující zdravotnická zařízení, většinou jsme ale viděli, že byla zničena.

Lidé potřebují veškerou pomoc

Lidé na Filipínách potřebují pitnou vodu, protože jezera zaplavila slaná voda z moře, která se přes ně přehnala při bouři. Obyvatelé zemědělských oblastí nemají ani minimální prostředky, jejich pole byla zničena a nemají jídlo. Lidé zde obvykle cestují z jednoho ostrova na druhý, ale mnoho lodí tajfun zničil. Nemocní a ranění nemají jak se dostat na větší ostrovy. Na nich se místní komunity snaží odklidit popadané stromy ze silnic.

Lékaři bez hranic již mají na Filipínách 91 pracovníků a další jsou na cestě: lékaři, zdravotní sestry, chirurgové, psychologové, logistici a odoborníci na zajíštění vody a sanitace. Do zasažených oblastí posílají také stovky tun humanitárního materiálu. Jeho součástí jsou zdravotní sady pro ošetření raněných, vakcíny proti tetanu, vybavení pro zajištění vody a sanitace a potřeby první pomoci: stany, hygienické sady, materiál na stavbu přístřeší, generátory, latríny nebo komunikační vybavení.

Příprava na druhou vlnu pacientů

Nemocnice ve městě Roxas na severu ostrova Panay byla poškozena, ale stále funguje. Místní zdravotníci udělali, co bylo v jejich silách, aby se postarali o první vlnu pacientů, kteří přicházeli se zlomeninami a poraněními od padajících předmětů.

Stále prší a mnoho přeživších nemá střechu nad hlavou. Připravujeme se na druhou vlnu pacientů. Už se objevily případy infekcí dýchacích cest a průjmů – očekáváme, že jich bude přibývat. Lékaři bez hranic podpoří místní zdravotnická zařízení dodávkami léků a vybavení, na pomoc přijedou i naši pracovníci. Taky začneme vysílat mobilní kliniky do vzdálených vesnic a na malé ostrovy. Musíme být rychlí – na zaplavených ostrovech se množí moskyti. Obáváme se, že naroste počet nemocných s malárií nebo horečkou dengue. Na Filipínách je také endemická leptospiróza (onemocnění bakteriálního původu, které se přenáší vodou znečištěnou zvířaty) a hrozí její propuknutí.

Pomoc směřuje k těm nejvíce izolovaným

Dnes začneme pracovat s lidmi z filipínského ministerstva zdravotnictví. Dva týmy se pomocí lodi a helikoptéry vrátí na východní pobřeží ostrova Panay. Přinesou na místo léky a budu určovat lokality pro provoz mobilních klinik. Jde nám o to, abychom se dostali co nejblíže lidem, kteří potřebují pomoc.

{{{ labels.morehistories }}}