22 Led 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic varují: více jídla nezachrání podvyživené děti

Nairobi/Praha, 11. října 2007. Mezinárodní humanitární organizace Médecins Sans Frontières /Lékaři bez hranic vyzýva k širšímu užívaní terapeutických potravin (RUF) s cílem snížit počet úmrtí způsobených podvýživou u dětí mladších pěti let (tato úmrtnost ročně představuje 5 milionů dětí). Poskytovaná potravinová pomoc zaměřená na boj s hladem, ne ale na léčbu podvýživy, není dostatečná pro pokrytí potřeb nejzranitelnějších, a to malých dětí, varují Lékaři bez hranic.

“Nejde jen o to, kolik jídla děti dostávají, na čem záleží, je jeho složení,” říká Dr. Christophe Fournier, prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic. “Bez vhodného množství vitaminů a nezbytných živin v jejich stravě jsou malé děti zranitelné vůči nemocem, kterým by se za normálních okolností ubránily. Výzvy ke zvýšení potravinové pomoci přehlížejí specifické potřeby malých dětí, které jsou ve větším riziku smrti.”

Terapeutická potrava, která existuje v jednotlivě balených porcích, obsahuje živiny, vitaminy a minerály, které dítě v raném věku potřebuje. Toto hutné terapeutické jídlo obsahuje sušené mléko, cukry a rostlinné tuky. Může se vyrábět a skladovat lokálně a snadno transportovat i v horkém klimatu. S jeho pomocí se dítě vyléčí z podvýživy a nabude na váze. Tyto potraviny připravené k okamžitému použití umožňují, že matky - a ne lékaři a zdravotní sestry – se stávají hlavními ošetřovateli. Tím vzniká prostor pro pomoc daleko většímu počtu riziku vystavených dětí.  

“V Somálsku poskytujeme akutně podvyživeným dětem balíky terapeutického jídla k okamžitému použití a vidíme, jak nabývají na váze a prospívají během několika týdnů,” vyjádřil se Dr. Gustavo Fernandez, vedoucí mise v Somálsku. “Terapeutické jídlo k okamžitému použití je zároveň praktické i v oblastech se špatnou bezpečností jako je právě Somálsko. Distribuce běžných potravin je také potřebná, není však efektivní v léčbě dětí mladších 3 let.”

Těžká akutní podvýživa v raném dětství je obvyklá v rozsáhlých oblastech “rohu Afriky”, v Sahelu a v jižní Asii – ve světových “horkých ohniscích podvýživy”. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že na světě trpí těžkou akutní podvýživou 20 milionů malých dětí. Jen tři procenta z nich dostanou v roce 2007 terapeutické jídlo k okamžitému použití, jak se Lékaři bez hranic domnívají.   

Používat terapeutické jídlo jen pro těžce podvyživené děti – jak to určují směrnice WHO, WFP a UNICEF -  je příliš omezující. Terapeutické jídlo má potenciál léčit podvýživu v raných stádiích a je mnohem efektivnější než obohacená mouka, která se běžně distribuuje. Lékaři bez hranic vedou program, ve kterém používají modifikované terapeutické jídlo jako doplněk k prevenci akutní podvýživy u dětí.

“Namísto čekání, až děti onemocní, jsme se rozhodli konat dříve,” řekla Dr. Susan Sheperd, zdravotnická koordinátorka v Nigéru. “Vedeme program, ve kterém poskytujeme terapeutické jídlo všem dětem v rizikových skupinách, mladším 3 let. Tak se jim dostanou živiny, které chybí v jejich stravě.”

Lékaři bez hranic v Nigeru v průběhu léčby nebo prevence poskytují matkám malé kontejnery s terapeutickým jídlem jako dodatek k normální stravě. První výsledky z probíhajícího projektu, který léčí více než 62 000 dětí, ukazují, že terapeutické jídlo k okamžitému použití je značně efektivnější ve srovnání s tradičním  podáváním obohacené mouky a jedlého oleje.

Lékaři bez hranic vyzývají dárce a Spojené národy, aby urychlili zavedení a rozšířili použití terapeutického jídla k okamžitému použití. Aby pomoc dosáhla nejzranitelnější, bude potřeba nové přerozdělení fondů, které by pokrylo související náklady 750 milionů EUR. Bude to ale také znamenat změnit strategii užívání existujících a nově vyvinutých produktů s potřebnou výživovou hodnotou na léčbu podvyživených dětí.

Lékaři bez hranic léčí podvýživu s použitím terapeutických potravin od 90. let minulého století, kdy byly tyto produkty poprvé uvedeny na trh. V roce 2006 léčili více než 150 000 dětí trpících akutní podvýživou v 22 zemích.

{{{ labels.morehistories }}}