21 Led 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic předali farmaceutické společnosti Novartis petici s 420 000 podpisy

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic odevzdala petici s více než 420 000 podpisy na ústředí farmaceutické společnosti Novartis v Basileji. Novartis v pondělí prohrál soudní spor proti indickému patentovému právu.

Pondělní rozhodnutí indického soudu je rozhodující pro nás lékaře, můžeme teď svobodně pokračovat v práci a spoléhat na Indii jako na zdroj cenově dostupných léků pro naše pacienty," řekl Dr. Christopher Fournier, prezident Lékařů bez hranic. "Jsme potěšeni faktem, že Novartis nehodlá podat odvolání proti tomuto rozhodnutí. Budeme po společnosti požadovat, aby se zdržela nátlaku na indické patentové právo v kontextu Světové obchodní organizace nebo jinak."

Novartis protestoval proti opatření v indickém patentovém zákoně, které společnostem ztěžuje změny patentů již existujících léků nebo kombinací léků. Společnost tvrdila, že to nesplňovalo pravidla Světové obchodní organizace a indické ústavy. Soud zamítl všechny nároky Novartisu. Kdyby Novartis vyhrál, patenty na léky by byly v Indii udělovány mnohem více, s omezením generické konkurence.

"Chtěli bychom vyjádřit upřímný dík všem, kteří se podíleli na celosvětové podpisové akci proti Novartisu," uvedl Dr. Fournier. "Stovky tisíc lidí na šesti kontinentech se podíleli na tom, aby Indie zůstala lékárnou pro rozvojový svět."

Rozvojové země a mezinárodní organizace, jako UNICEF a Clintonova nadace velmi spoléhají na dovoz cenově dostupných léků z Indie, 84% léků na AIDS, které Lékaři bez hranic předepisují pacientům po celém světě, pochází z indických generických společností.

"Novartis vyslovil znepokojení, že toto rozhodnutí bude mít negativní dopad na inovace", prohlásil aktivista Lékařů bez hranic ve Švýcarsku Pere-Joan Pons. "Realita je ovšem  taková, že silnější patentové režimy nevedly k rozvoji léků a zdravotních nástrojů pro lidi v nejchudších zemích, kteří je zoufale potřebují."

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace z dubna 2006 se zvýšila ochrana duševního vlastnictví v rozvojových zemích, což však nevedlo k vyšší úrovni výzkumu a rozvoje chorob rozšířených v rozvojovém světě. Podpora mezinárodních diskusí o nových směrech ve výzkumu a rozvoji je nezbytná, znamená pokrytí zdravotních potřeb a zároveň zajišťuje finanční dostupnost zlepšování lékařské péče.

"Doufáme, že toto rozhodnutí podpoří indické patentové právo a že se ostatní země rozhodnou řídit pravidly, jež zlepšují přístup k potřebným lékům a také rozvoj nových léčiv tolik potřebných v rozvojovém světě," řekl Pons.

Čtěte také: Rozhodnutí indického soudu v případu Novartis chrání Indii jako „lékárnu pro rozvojový svět“

{{{ labels.morehistories }}}