© Mohammad Ghannam/MSF
13 Led 16 12 Květen 21

Lékaři bez hranic připravují nový tábor pro uprchlíky v Grande-Synthe

Lékaři bez hranic dnes začali pracovat na vytvoření nového tábora pro uprchlíky ve francouzském Grande-Synthe. „Nyní je na místě vice než 2.500 lidí, kteří přespávají venku v otřesných a nehygienických podmínkách v blátě, vlhku a zimě,“ říká zástupce programového koordinátora Lékařů bez hranic André Jincq.

Tento tábor je plně financovaný Lékaři bez hranic, nejedná se o státem vlastněný tábor a stát na něj ani finančně nepřispívá. Příprava tábora zabere kolem jednoho měsíce. Za tuto dobu bude postaveno 500 stanů uzpůsobených pro zimu, každý pro 5 lidí, sprchy s teplou vodou a latríny.

„Spolupracovali jsme s městskou radou Grande-Synthe, abychom mohli tento program odstartovat, ” vysvětluje Jincq. Starosta města se obrátil na Lékaře bez hranic, protože žádosti městské rady o pomoc vznesené směrem k vládě zůstaly bez odezvy, a počet příchozích začal narůstat. Na začátku října přespávalo venku 800 lidí, v posledních týdnech se však jejich počet navýšil na 2.500. Většina z nich jsou Kurdové, kteří čekají na to, až budou moci překročit hranice do Velké Británie. Jsou mezi nimi rodiny a asi 250 dětí, některé z nich jsou velmi malé.

I přes kritickou situaci, trvalo nějakou dobu, než jsme mohli začít jednat s úřady, které řeší technické záležitosti, jako třeba požární ochranu. Paradoxně toto nebezpečí požáru hrozí nejvíce právě teď, protože jediným způsobem, jak se lidé mohou ohřát, je zapalováním dřeva nebo využíváním provizorních ohřívačů. Lékaři bez hranic v táboře poskytují zdravotní konzultace a uprchlíky s popáleninami ošetřují. Nakonec se však podařilo technické překážky vyřešit ke spokojenosti všech zúčastněných na setkání 11. ledna, kterého se zúčastnili Lékaři bez hranic, městská rada Grande-Synthe a podprefekt.

Jakmile bude tábor hotový, uprchlíci zde budou ubytováni na dobrovolné bázi a budou moci přijít a odejít, kdykoliv budou chtít. „Tento přístup vnímáme jako zcela klíčový. Neotevíráme tábor proto, abychom uprchlíky věznili, ale abychom jim nabídli prostor a pomohli překonat zimu v důstojnějších a lidštějších podmínkách,“ říká Jincq. Lékaři bez hranic budou na místě i nadále poskytovat lékařskou péči.

{{{ labels.morehistories }}}