17 Květen 16 15 Zář 17

Keňa: Ukažte světu, že bezpečné útočiště může existovat

Keňská vláda 6. května zveřejnila rozhodnutí, které ohrozí životy stovek tisíc lidí. Záměr uzavřít uprchlický tábor v Dadábu může mít pro přibližně 325 000 uprchlíků bezprostřední, ničivé a dlouhotrvající následky.

Hlavní tajemník keňského ministerstva vnitra Dr. Karanja Kibicho veřejně vyjádřil znepokojení nad slabou reakcí mezinárodní komunity na globální uprchlickou krizi. Lékaři bez hranic z celého srdce souhlasí s názorem, že tato reakce je skutečně zcela neodpovídající.

Souhlasíme s tvrzením, že „přetrvávající dvojí standardy“ mnoha západních států jsou nepřijatelné. Otáčejí se zády k uprchlíkům utíkajícím před válkou, útlakem a beznadějí. Přitom očekávají, že státy jako Keňa budou dále poskytovat ochranu stovkám tisíců uprchlíků ze Somálska, Jižního Súdánu a dalších zemí. Tento rozpor je po podpisu dohody mezi Evropskou unií a Tureckem ještě více patrný. Evropa se rozhodla starost o uprchlíky přesunout na bedra země, která jim může zamítnout právo na azyl.

Vláda a obyvatelé Keni po čtvrt století poskytovali útočiště stovkám tisíc lidí v táborech v Dadábu. To je fakt, na který může být Keňa právem hrdá. Nyní je více než kdy dříve potřeba, aby Keňa pokračovala ve své tradici poskytování bezpečí – raději než aby přijímala nefungující a nehumánní praktiky Evropské unie a ostatních států. Keňa může jít příkladem pro ostatní, včetně západních států, a ukázat jim, jak se humánně starat o ty, kteří utíkají před válkou a konflikty.

Keňská vláda tvrdí, že Dadáb je bezpečnostním rizikem. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic viděly na vlastní oči následky teroristických útoků a jejich dopad na Keňu. V dubnu minulého roku naše týmy spolu s pracovníky ministerstva zdravotnictví pomáhaly obětem hrůzného útoku na univerzitu v Garisse. Vláda Keni má jistě povinnost poskytnout obyvatelům bezpečí a ochranu. Přesto dle úmluv o uprchlících, které Keňa podepsala, se tato povinnost vztahuje i na lidi, kteří uprchli před válkou a konflikty a na ty, kteří jsou stále na útěku.


Je nepřijatelné trestat 325 000 uprchlíků v Dadábu za údajné činy několika z nich. Konflikt v Somálsku trvá přes 25 let a podmínky pro bezpečný a důstojný návrat uprchlíků dnes zkrátka neexistují. Dohoda tripartity o dobrovolné repatriaci podepsaná v roce 2013 vypadala v té době jako krok správným směrem. Její realizace byla však možná jen v omezené míře, především kvůli přetrvávající nebezpečné situaci v Somálsku.

Tábory v Dadábu nebyly nikdy určeny k ubytování takového počtu lidí, jako zde žije dnes. Nyní jsou přeplněné a nedostatečně financované. Protože se nacházejí blízko hranic se Somálskem, snadno je může ohrozit nebezpečná situace, která v sousední zemi přetrvává. Navzdory opakovaným pokusům dosud nikdo nenalezl žádnou alternativu k rozsáhlým uprchlickým táborům a dnes za to utečenci v Dadábu platí.

Politická vůle k hledání řešení stále velmi schází. Jen málo uprchlíků dostalo možnost přesídlit do ostatních zemí. Tábory samotné jsou příliš velké a možnost vytvořit menší tábory na bezpečnějších místech s lepší infrastrukturou zůstala neprozkoumána. Existuje pouze málo příležitostí, jak se uprchlíci mohou stát soběstačnými a zapojit se do života mimo tábory. Pro tyto možnosti je třeba získat financování a politickou vůli. Pokud ale nebudou naplněny – s podporou mezinárodní komunity – uprchlíci z Dadábu nebudou mít jinou možnost, než se vrátit do válkou zmítaného Somálska, nebo riskovat nebezpečnou cestu na sever do Evropy přes moře.

Za posledních 25 let hrála Keňa vůdčí roli při přijímání uprchlíků. Pokud vláda přehodnotí své rozhodnutí uzavřít tábory, má dnes skutečnou příležitost nastavit laťku pro zbytek světa a ukázat mu, jak se chovat k uprchlíkům a poskytovat útočiště lidem, kteří nemají kam jinam jít.

 

Kenneth Lavelle je programový koordinátor činnosti Lékařů bez hranic v Dadábu.

Lékaři bez hranic pokračují ve své činnosti v táboře Dagahley v Dadábu, kde provozují nemocnice se 100 lůžky a dvě zdravotnická stanoviště. V roce 2015 týmy provedly 182 351 ambulantních konzultací a přijaly 11 560 pacientů do nemocnice.

Činnost Lékařů bez hranic v Dadábu není financována vládou. Veškeré finance pocházejí od soukromých dárců.

 

{{{ labels.morehistories }}}