© Ilustrační foto. Pokoj migranta v Tripolisu. Libye. 2020. Giulio Piscitelli
08 Oct 21 08 Oct 21

Libye: Tisíce lidí uvězněny při masovém zatýkání. V detenčních centrech to nikdy nebylo horší

Tripolis/Praha, 8. října 2021 

  • Libyjské státní bezpečnostní složky od 1. října nahodile a masově zatýkaly uprchlíky a lidi na útěku, včetně žen a dětí. S pouty na rukou skončilo nejméně 5 tisíc z nich. 
  • Zadržení byli vystaveni násilí, včetně toho sexuálního. Podle OSN byl jeden člověk zabit. 
  • Situace je horší než kdy jindy – nedostatek vody a jídla, přeplněné cely. Jednu toaletu sdílí přes 100 lidí. Počet zadržovaných v detenčních centrech města Tripolis za posledních šest dní trojnásobně vzrostl.
  • Lékaři bez hranic jsou tímto nárůstem hluboce znepokojeni. Žádají libyjské úřady, aby zatýkání zastavily, zadržené z center evakuovaly a povolily humanitární evakuační lety z Libye. 

„Jsme svědky toho, jak bezpečnostní složky extrémním způsobem svévolně zadržují více zranitelných osob v naprosto nelidských podmínkách zařízení, která praskají ve švech,“ říká Ellen van der Veldenová, manažerka operací Lékařů bez hranic v Libyi. „Zatýkaly se celé rodiny migrantů a uprchlíků žijících v Tripolisu. Spoutali je a převezli do různých detenčních center. Někteří byli zraněni, přičemž nejméně jeden dokonce zabit, rodiny se rozdělily a jejich domovy se proměnily v hromadu sutin,“ dodává. 

Lékaři bez hranic provozují ve městě mobilní kliniky pro uprchlíky, kteří potřebují lékařskou péči. Jelikož razie pokračují, a bezpečnostní situace tak stále není dobrá, týmy organizace tuto aktivitu musely pozastavit. Ti, kteří se vyhnuli zatčení, se bojí vycházet ven.  

Svázat ruce, vyvléct z domu a bít 

Zátah zažil i Abdo.* „Ozbrojení a maskovaní muži z bezpečnostních složek vtrhli do našeho domu, kde jsem bydlel s dalšími třemi lidmi. Svázali nám ruce za zády a vyvlekli nás z domu. Prosili jsme je, abychom si mohli vzít své věci a důležité dokumenty, ale oni nás neposlouchali. Po celou dobu nás bili. Některé mlátili do nohou, až jim je zlomili. Mě udeřili pažbou pušky do hlavy. Později mi lékař musel ránu sešít a obvázat deseti různými obvazy,“ pokračuje Abdo. 

„Maskovaní muži nás všechny odvlekli do aut a odvezli do detenčního centra Mabani. Byl jsem tam čtyři dny. Prožil jsem tam velmi těžké chvíle, když jsem viděl, jak za pomocí zbraní bijí bezmocné lidi. Čtvrtý den se mi ale podařilo utéct. Nyní jsem na svobodě. Jsem volný.“ 

Zatčené převezli do státem provozovaných detenčních center a zavřeli je do nehygienických  
a přeplněných cel s nedostatkem pitné vody a jídla. Mnozí z nich naléhavě potřebují po tak násilném zatýkání lékařskou péči. 

Kbelíky plné moči a jen kousek chleba 

Tento týden se týmům Lékařů bez hranic podařilo dostat do dvou detenčních center  
v Tripolisu, kde jsou drženi lidé zatčení při nedávných raziích: Shara Zawiya a Mabani (známé také jako Ghout Sha'al).  

V detenčním centru Shara Zawiya, které obvykle pojme 200-250 osob, se v celách tísnilo více než 550 žen a dětí. Byli tam i novorozenci či těhotné ženy. Jednu toaletu sdílelo přibližně 120 lidí, zatímco u dveří cel stály kbelíky plné moči. Při rozdávání jídla vypukly nepokoje, protože zadržené ženy protestovaly proti podmínkám, ve kterých byly drženy. 

Situace nebyla lepší ani v druhém centru, Mabani. I tam Lékaři bez hranic viděli cely tak přeplněné, že v nich lidé museli stát. Stovky žen a dětí byly uzavřeny mimo cely venku pod širým nebem, bez stínu či přístřeší. Spolupracovníci Lékařů bez hranic hovořili s muži, kteří uvedli, že již tři dny nejedli. Několik žen vypovědělo, že dostávaly jednou denně jen kousek chleba a taveného sýra. Týmy organizace našly také několik mužů v bezvědomí. 

Násilí za zdmi detenčního centra 

Ve stejnou dobu se skupina zadržených pokusila o útěk. Odpovědí na to bylo použití extrémního násilí. Naše týmy slyšely intenzivní střelbu z blízké vzdálenosti, byly svědky bezhlavého bití skupiny mužů, kteří byli později donuceni nastoupit do aut. Odvezli je neznámo kam. 

V těchto velmi napjatých podmínkách a ve velmi omezeném čase naše týmy ošetřily 161 pacientů a zajistily převoz 21 pacientů, kteří potřebovali odbornou péči, na kliniky podporované Lékaři bez hranic. 

Použití násilí vůči zadržovaným lidem na útěku nebylo ani v minulosti výjimečné, proto Lékaři bez hranic před třemi měsíci ve třech detenčních centrech své aktivity přerušili. Nedávno se ale do těchto míst vrátili. K obnovení činnosti došlo poté, co libyjské úřady spravující tato centra organizaci ujistily, že splní určité základní podmínky. To se však nestalo.    

Taková detenční centra by neměla existovat 

„Namísto zvyšování počtu lidí zadržovaných v detenčních centrech je třeba usilovat o jedno: zavřít tato centra. Jsou to nebezpečná a neobyvatelná zařízení,“ vysvětluje Van der Veldenová. „Více než kdy jindy žijí migranti a uprchlíci v nebezpečí v zemi, kde uvázli. Mají velmi omezené možnosti, jak se dostat ven, protože humanitární lety byly letos již podruhé neoprávněně pozastaveny,“ dodává. 

Lékaři bez hranic vyzývají libyjské úřady, aby zastavily masové zatýkání zranitelných lidí na útěku a propustily všechny nezákonně zadržované osoby v detenčních centrech. Dále je naléhavě žádají, aby s podporou příslušných organizací zavedly bezpečné a důstojné alternativy detenčních zařízení a okamžitě obnovily humanitární lety z Libye sloužící k evakuaci a přesídlení. 
 

*Jméno bylo změněno. 

{{{ labels.morehistories }}}