07 Čvn 16 15 Zář 17

Tanzanie: Dramatický rok pro uprchlíky z Burundi

Více než rok po příchodu první vlny uprchlíků utíká každý týden před nestabilní politickou situací v Burundi přibližně tisícovka lidí do Tanzanie, kde se přidávají k tisícům dalších, kteří žijí v přeplněných a neustále rostoucích uprchlických táborech.

Dva ze tří fungujících táborů – Nyarugusu a Nduta – jsou již plné k prasknutí. Uprchlíci z přeplněného tábora v Nyarugusu nyní směřují do toho v Mtendeli, kam míří i noví uprchlíci z pohraničních oblastí.

V Tanzanii žije nyní okolo 140 tisíc Burunďanů a toto číslo každý den narůstá.

„Pokud bude přicházet tolik uprchlíků jako dosud, očekáváme, že kapacita všech táborů bude naplněna v průběhu září,“ řekla Dana Krause, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Tanzanii. Tábory si s náhlým nárůstem počtu uprchlíků nedokáží poradit. Pokud krize v Burundi opět propukne naplno, není k dispozici žádný další tábor.

„Například v Mtendeli je už teď voda zajišťována způsobem, který nesplňuje požadované mezinárodní standardy. V tuto chvíli nedokáže tábor pojmout větší počet uprchlíků z Burundi nad rámec aktuálního stavu,“ řekla Krause.

„Přišli o všechno“ - podívejte se na 360° video o uprchlících v Tanzánii (anglicky)

Do dnešního dne uprchlo do sousedních zemí – Rwandy, Ugandy, Demokratické republiky Kongo a Tanzanie – 260 tisíc Burunďanů. Důvodem jejich útěku byl strach z násilí, které se jich často týkalo přímo, nebo byli jeho svědky.

Na podporu v krizi zatím nesměřuje mnoho finančních prostředků. „V Tanzanii se humanitární pomoci v táborech i po roce nedostává. Také nebyla vyvinuta dostatečná snaha tuto pomoc navýšit,“ dodala Krause.

Dnes čekají na uprchlíky po jejich příchodu do Tanzanie velmi stísněné životní podmínky. Zdravotnická zařízení jsou plná pacientů s malárií, ale častá jsou také onemocnění dýchacích cest a průjmová onemocnění související se špatnými hygienickými podmínkami. Navíc řada těchto nedávnou traumatizovaných lidí vyžaduje péči psychologa.

Akutní potřeba psychologické péče

Lékaři bez hranic poskytují v táborech Nyarugusu a Nduta psychologickou péči. Od začátku roku zde provedli 13 795 individuálních konzultací a 1 408 skupinových sezení. Psychologové Lékařů bez hranic evidují u 95 % uprchlíků, kteří se zúčastnili psychologické konzultace, závažné traumatizující události z doby, než se dostali do Tanzanie. Většina z nich nyní trpí kombinací deprese, úzkosti a problémů se spánkem.

„Všechny pacienty, se kterými se setkáváme při psychologických konzultacích, postihly hluboce traumatizující události a nyní čelí řadě emočních obtíží,“ řekl George Hunter, psycholog Lékařů bez hranic pracující v táboře Nduta. „Přišli o všechno. Před šesti měsíci žili normální život ve městě, jejich děti chodily do školy. Pak se setkali s velmi tvrdým násilím nebo přišli o své příbuzné či přátele. Museli uprchnout a nyní žijí ve stanu a nemají nic.“

Joseph je uprchlík žijící v táboře Nduta: „Když jsem přijel, nemohl jsem spát, protože jsem musel myslet na všechno, co jsem opustil. Myslel jsem, že můj život je u konce. Pořád mám strach, ještě se necítím v bezpečí. A nevidím žádnou budoucnost. Doufal jsem, že dokončím své vysokoškolské studium. Ale teď jsem tady a tenhle sen skončil.“

V táborech Nyarugusu a Nduta trpí každý druhý pacient malárií

Oblast Kigoma, kde se oba tábory nacházejí, je jednou z těch s nejvyšším ročním výskytem malárie v Tanzanii. Vážnou formou nemoci jsou nejvíce ohrožené těhotné ženy a děti. Pokud se u nich rozvine, může vést až k jejich smrti.

Malárií trpí přibližně polovina pacientů, kteří přijdou do nemocnic Lékařů bez hranic v uprchlických táborech Nyarugusu a Nduta. V obou táborech Lékaři bez hranic ošetřili od začátku roku přibližně 58 tisíc pacientů.

Lékaři bez hranic rozšířili péči o pacienty s malárií v lednu, když se zvýšil počet srážek, tím pádem i nemocných pacientů. V táboře Nduta poskytují Lékaři bez hranic léčbu malárie ve třech zdravotnických střediscích a na ambulantním oddělení. Pacienti s vážnou formou malárie jsou hospitalizováni. V táboře Nyarugusu poskytují Lékaři bez hranic ošetření ve dvou klinikách, které zřídili speciálně pro léčbu této nemoci.

„Ačkoli v posledních týdnech došlo k mírnému poklesu počtu případů malárie, můžeme předpokládat, že brzy jejich počet opět naroste,“ řekla Krause. „Očekáváme, že deště potrvají minimálně do června. Vlhkost a stísněné životní podmínky vše ještě zhorší a vznikne tak živná půda pro komáry. Jediným řešením, jak této situaci předejít, je rychlý a dlouhodobý rozvoj preventivních opatření a léčebných postupů.“

Mimořádná zdravotní péče pro zraněné v Burundi

Lékaři bez hranic pokračují v poskytování mimořádné zdravotnické pomoci zraněným lidem v Bujumbuře, hlavním městě Burundi. Úrazové středisko Lékařů bez hranic má 86 lůžek a jeho součástí je pohotovost, dva operační sály a jednotka intenzivní péče.

Lékaři bez hranic začali poskytovat pomoc v Tanzanii v souvislosti s uprchlickou krizí v Burundi v květnu 2015, po nárůstu násilností a příchodu první vlny uprchlíků. V táboře Nyarugusu provozují Lékaři bez hranic tři nemocnice zaměřené na léčbu malárie. V táboře Nduta jsou Lékaři bez hranic jediným poskytovatelem zdravotnických služeb. Postavili zde nemocnici s kapacitou 110 lůžek, která poskytuje komplexní ambulantní i lůžkovou péči. Týmy také provozují tři zdravotní střediska, kde provádějí úvodní vyšetření nově příchozích uprchlíků a poskytují velmi potřebnou psychologickou péči. Při otevření tábora poskytli Lékaři bez hranic 3 500 stanů a momentálně dodávají každý den 250 metrů krychlových vody. V táboře Mtendeli poskytují Lékaři bez hranic 428 tisíc litrů vody denně a podporují zdravotní sektor sledováním zdravotní úrovně komunity. Lékaři bez hranic také rozdali v táborech Nyarugusu, Nduta a Mtendeli 73 tisíc moskytiér.

Burundi pomáhají Lékaři bez hranic více než 20 let a svou činnost v Bujumbuře zintenzivnili po nárůstu napětí před volbami v květnu 2015. Lékaři bez hranic jsou jedinou mezinárodní organizací, která v hlavním městě ošetřuje zraněné a poskytuje mimořádnou zdravotní péči. Jejich činnost v Burundi je financována pouze příspěvky jednotlivých dárců. Lékaři bez hranic nepřijímají žádné finanční prostředky od žádných vlád.

Zobrazit celou mapu

{{{ labels.morehistories }}}