08 Led 16 15 Zář 17

Sýrie: Obléhaná Madája hladoví, jsou nutné evakuace raněných a dodávky léků

Život zhruba dvaceti tisíc obyvatel syrského města Madája je ohrožen - nemají ani základní potřeby k přežití. Město, které leží u hranic s Libanonem, totiž už od července loňského roku obléhají syrské vládní síly. Ve zdravotnickém centru podporovaném mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières zemřelo hladem od 1. prosince 23 pacientů. Od jediné jednorázové distribuce jídla, která byla umožněna 18. října, smrtící stisk ještě zesílil.

Lékaři bez hranic vítají zprávy o tom, že syrská vláda povolí dopravit do oblasti dodávky jídla, ale zároveň zdůrazňují, že prioritou musí být rovněž léky nezbytné pro záchranu životů. Zároveň požadují, aby pacienti mohli být evakuováni a léčeni na bezpečných místech.

Z 23 lidí, kteří zemřeli ve zdravotnickém zařízení podporovaným Lékaři bez hranic, bylo šest dětí, kterým ještě nebyl rok. Pěti lidem bylo přes šedesát let, zbylým dvanácti bylo mezi pěti a šedesáti lety. Jednalo se o osmnáct mužů a pět žen. Tento výčet naznačuje, že se situace dotýká všech věkových skupin a obou pohlaví. Lékaři bez hranic mají velké obavy o pacienty i dvacet tisíc obyvatel města, kteří čelí nedostatku jídla už měsíce.

Vězení pod širým nebem

„Je to jasný příklad toho, jaké důsledky má obléhání coby vojenská strategie,“ říká Brice de le Vingne, ředitel operací Lékařů bez hranic. „Obléhání zesílilo a námi podporovaní lékaři mají prázdné police s léky, přičemž léčí stále delší řady hladovějících a nemocných pacientů. Zdravotníci se dokonce uchylují ke krmení silně podvyživených dětí lékařskými sirupy, jelikož to jsou jediné dostupné zdroje cukru a energetických látek. To vede k rychlejší spotřebě té trochy léků, které zbývají. Jediný způsob, jak zvrátit současnou katastrofickou situaci je vedle dodávek jídla také okamžitá lékařská evakuace pacientů a rychlé doplnění léků,“ upozorňuje Brice de le Vingne.

Madája je extrémní příklad obléhání, ke kterým nyní dochází na řadě dalších míst v Sýrii. Dopouštějí se jich obě strany - syrská vláda i ozbrojené opoziční skupiny. Lékaři bez hranic mají velké obavy z toho, že také v dalších obléhaných zónách může vzniknout podobná situace jako v Madáji.

„Madája je v současné době prakticky vězení pod širým nebem pro zhruba dvacet tisíc lidí, včetně dětí a starých lidí. Není cesty dovnitř ani ven a lidé proto umírají,“ popisuje de le Vingne. „Zdravotníci, které podporujeme, popisují zranění a úmrtí způsobená střelbou a nášlapnými minami u lidí, kteří se pokusili z Madáji dostat. Zoufalství je už tak velké, že ve středu došlo k výtržnostem, když se lidé snažili zmocnit zbývajících zásob jídla u distribučního místa podporovaného Lékaři bez hranic,“ dodal.

Požadavky? Okamžitá evakuace pacientů a trvalý přístup k lékům

Lékaři bez hranic podporují zdravotnická zařízení a místo pro distribuci jídla v Madáji od srpna 2015, kdy obléhání začalo zesilovat. Ačkoliv to bylo těžké, zpočátku bylo možné dostat do města dodávky jídla a léků. V poslední době je však naprosto nemožné do něj cokoliv přivézt.

Lékaři bez hranic se obávají rovněž o zdravotníky, které podporují. Ti pracují v nesnesitelných podmínkách, potýkají se s velkým nedostatkem lékařského materiálu, což nyní ještě zhoršuje nedostatek jídla a obavy z podvýživy. Naléhavě potřebují základní zdravotnické vybavení.

Kromě toho utrpení lidí ještě zhoršují teploty, které v tomto hornatém regionu klesly pod nulu. Dotýká se to zejména pacientů, v mrazivých podmínkách se hůře uzdravují. V humanitární pomoci proto musí být zahrnuto palivo na vytápění, lidé se snaží sbírat dřevo v okolí a riskují tím zastřelení nebo stoupnutí na minu.

Lékaři bez hranic proto volají po okamžité zdravotnické evakuaci pacientů na bezpečná místa, kde se budou moci léčit. Zároveň vyzývají k tomu, aby civilní obyvatelstvo Madáji získalo okamžitý a neomezený přístup k život zachraňujícím lékům. Tento přístup musí být trvalý, jelikož jednorázová distribuce léků by nezmírnila problémy v následujících měsících.

{{{ labels.morehistories }}}