© Ilustrační foto. MSF/Stefan Pejovic
11 Led 16 12 Květen 21

Nigérie: Lékaři bez hranic zahájili chirurgickou pomoc ve městě Maiduguri

Od 28. září 2015 rozšířili Lékaři bez hranic svou práci v Maiduguri, hlavním městě nigerijského státu Borno. Ve zdejší nemocnici Umaru Shehu působí na jednotce urgentního příjmu s jedenácti lůžky. V reakci na nedávné útoky, při nichž bylo mnoho lidí zraněno, zřídila organizace 28. prosince jednotku traumatické chirurgie.

Nemocnice Umaru Shehu ošetřuje pacienty přicházející z menších zdravotnických zařízení a zároveň poskytuje péči lidem zraněným během útoků. Lékaři bez hranic zajistili základní léky a zdravotnický materiál, nově vybavili operační sál a vypracovali plán pro hromadná neštěstí. Každý týden projde urgentním příjmem Lékařů bez hranic přibližně 200 pacientů.

Pracovníci Lékařů bez hranic a nemocniční týmy ošetřily 1. října dvacet pacientů (včetně šesti dětí a jedenácti žen) zraněných během další vlny sebevražedných bombových útoků. Islámští ozbrojenci zahájili 27. prosince nebývale velký útok na město, následovaný sérií sebevražedných bombových útoků 28. prosince.

V reakci na vysoký počet zraněných zprovoznili Lékaři bez hranic 28. prosince jednotku traumatické chirurgie v nemocnici Umaru Shehu v Maiduguri. Za tři dny ošetřili zhruba čtyřicet pacientů, z toho sedm v kritickém stavu.

„Ošetřili jsme mnoho dospělých, naše týmy však šokoval počet dětí poraněných střepinami,“ říká Peter Orr, krizový koordinátor Lékařů bez hranic. „Nyní, když máme vlastní chirurgický tým, můžeme se postarat o pacienty rovnou, místo toho, abychom je posílali do jediné nemocnice Červeného kříže ve městě s možností dělat chirurgii, která rovněž řešila velké množství případů.“

V Maiduguri se v současné době nachází více než milion lidí, kteří museli utéci před útoky a násilím, které probíhá na celém území státu Borno v severovýchodní Nigérii. Další aktivity Lékařů bez hranic v tomto městě zahrnují základní lékařskou péči, mateřskou péči, terapeutickou výživu pro vážně podvyživené děti, epidemiologický a zdravotní dohled a projekty zaměřené na vodu a sanitaci.

{{{ labels.morehistories }}}