21 Pro 18 21 Pro 18

Vánoce na misi

Někteří naši kolegové tráví i Vánoce na misi. Jak vypadá vánoční výzdoba v Bangladéši, Demokratické republice Kongo, Tanzanii nebo Afghánistánu?

Administrátorka Hana Stříhavková tráví Vánoce v Bangladéši. Lékaři bez hranic tam pomáhají lidem, kteří uprchli ze sousedního Myanmaru před násilím.

Zdravím z Kutupalongu v Bangladéši. Je to pár dní, co jsem přijela, a zatím se pomalu rozkoukávám. Na Vánoce bych ani nepomyslela, ale jsou tu, i když jde převážně o muslimskou zemi. V hlavním městě Dháka, tak i v Coxˈs Bazar mají všude bohatou výzdobu. Tu můžete ocenit hlavně v noci, protože světla vytvoří úplně jinou atmosféru.

S kolegy se také pomalu připravujeme. Někteří už mají nazdobeno, jiní ještě nezačali. Nicméně tu máme i pravý vánoční pokoj a ten mě skutečně překvapil. Už na dveřích vás vítá Santa slovy „Merry Christmas“ a uvnitř je malý ozdobený stromeček, barevné řetězy, světla a další dekorace. Samozřejmě nesmí chybět ani koledy a adventní kalendář, ze kterého pomalu ubývá čokoláda. Bramborový salát už také prošel testem… Vzhledem k tomu, že někdo slaví 24. nebo 25. prosince, případně vůbec, rozhodli jsme se pro kompromis: 24. prosince půjdeme z práce o trochu dříve a užijeme si sváteční večeři a další den strávíme spolu při vánoční hudbě hrami a grilováním. Prostě od všeho trochu ve společnosti prima lidí. Duch Vánoc prostě nezná hranic.

Přeji vám všem krásné prožití svátků vánočních a pohodové setkávání.

Hanka Stříhavková

 

Porodní asistentka Kateřina Holečková tráví Vánoce v Tanzanii, kde poskytujeme zdravotní péči uprchlíkům ze sousedního Burundi.

Všechny zdravím ze své mise v Tanzanii, kde budu trávit i letošní Vánoce a Nový rok. 
 

Máme hodně práce, ale skvělý tým. Vánoční stromek je tady zatím jediná výzdoba. Na Štědrý den máme volno a plánujeme sváteční večeři. Každý z týmu uvaří nebo upeče něco tradičního, takže bude ochutnávka dobrot ze všech koutů světa. 

Přeji všem krásné prožití vánočních svátků a hodně úspěchů do nového roku! 

Kateřina Holečková

Farmaceutka Jana Károlyiová, tráví Vánoce v Demokratické republice Kongo, kde je už rok a půl na misi. V zemi pomáháme lidem ohroženým dlouhotrvajícím násilím a aktuálně také bojujeme s epidemií eboly, která se zemí šíří už podesáté. Jedná se o nejhorší epidemii v historii Demokratické republiky Kongo.

Zdravím vás všechny z Demokratické republiky Kongo, kde jsem právě na své páté misi s Lékaři bez hranic.

Když se připravujete na své čtvrté Vánoce na misi, je pochopitelné, že je z vás už ostřílený humanitární pracovník a nějaké malé nedostatky, jako například absence vánočního stromku, vás nemůžou překvapit. Já jsem se tentokráte nechala unést fantazií „stříbrných Vánoc“, a protože v každé kuchyni i v té nejzapadlejší vesnici světa najdete alobal, vytvořila jsem tento mini stromek, který nám ozařuje a zpříjemňuje každovečerní posezení s kolegy po náročném pracovním dnu.

Přeji vám všem klidné Vánoce v kruhu vaší rodiny a blízkých.  Nesmíme ale zapomínat, že na světě jsou statisíce lidí, kteří slavit Vánoce nemůžou z důvodů, které oni sami ovlivnit nemůžou. My všichni bychom se měli snažit nějakým způsobem jim pomoci a porozhlédnout se trošku kolem sebe. 

Umožněte, prosím, těmto lidem alespoň žít důstojný život a těšit se z každého nového dne.

Jana Károlyiová

Architekt Tomáš Suchoň si Vánoce užije na své misi v Kandaháru, kde se především věnujeme pacientům s rezistentní formou tuberkulózy.

Ahoj všem,

posílam vánoční pozdrav z Kandaháru v Afghánistánu. Vánoce tady slavíme ve velmi tradičním duchu.

vánoční stromeček

vanilkové rohlíčky (kokosové pusinky a kakaové pracny jsou již na cestě do trouby)

o výzdobu oken je také postaráno

koledy se mi na fotku nevešly, tak aspoň posílám obrázek jednoho ošklivýho Santy

Z Kandaháru zdraví a krásné a pohodové vánoční svátky všem přeje

Tomáš Suchoň & tým

{{{ labels.morehistories }}}