© Lam Yik Fei
25 Úno 19 08 Led 20

Horečka Lassa: nemoc, která se i půl století od objevení těžce rozpoznává i léčí

Letos je to padesát let od objevení viru, jenž způsobuje horečku Lassa. Ačkoliv tato choroba ročně zabije pět tisíc lidí a ovlivňuje životy až 300 tisíc lidí v západní Africe, dodnes patří mezi málo prozkoumané nemoci, které se špatně diagnostikují a léčí.

Lassa nese jméno podle nigerijského města Lassa, kde byla poprvé identifikována. Tato virová krvácivá horečka je endemická v zemích západní Afriky, jako je už zmíněná Nigérie, Sierra Leone, Guinea, Libérie a Benin.

„Horečku Lassa sice objevili v severní Nigérii už před půl stoletím, zdravotníci v západní Africe však i v současnosti potřebují vhodné vybavení a školení, aby byli schopni bezpečně pomoci pacientům různého věku, které tato nemoc postihla,” uvedla lékařka Hilde De Clerck na vůbec první mezinárodní konferenci věnované horečce Lassa, která se konala v polovině ledna v nigerijské Abudži.

„Je proto nezbytný výzkum lepších prostředků pro včasnou diagnózu a léčbu, abychom v budoucnu mohli zachránit více životů,” podotkla Hilde De Clerck, která na konferenci představila zkušenosti Lékařů bez hranic s bojem proti této nemoci z pediatrického zařízení v Godomě v Sierra Leone.

Co tedy je horečka Lassa zač a proč je tak obtížné ji rozpoznat a léčit?                

Lassa je virová hemoragická horečka, která se na člověka přenáší kontaktem s nakaženými potkany či krysami. „Jednou z největších výzev při léčbě horečky Lassa je sama povaha nemoci, jelikož v počátcích se projevuje podobně jako jiné choroby, například malárie,“ přibližuje lékař Daniel Umezurike, zmocněnec pro zdraví v nigerijském státě Ebonyi.

Jen několik laboratoří na celém světě může virus diagnostikovat, což často vede k tomu, že zdravotníci léčbu zahájí pozdě. „Hodně času přijde nazmar, než začneme pacienta vůbec léčit. A prognóza nemocných se výrazně zhoršuje, pokud není léčba zahájena do šesti dnů od propuknutí prvních příznaků,“ vysvětluje Daniel Umezurike.

 


Vzorky krve se umísťují do trojitého obalu a dezinfikují chlórem. © Lam Yik Fei

Zvládnutí horečky Lassa vyžaduje správné použití ochranných prostředků a dalších opatření pro kontrolu a prevenci infekce. Tak, aby se před nakažením ochránili zdravotníci a příbuzní pacientů.

Nigérie zaznamenala historicky největší výskyt horečky Lassa v roce 2018

V březnu 2018 se týmy Lékařů bez hranic zapojily do boje se šířící se horečkou Lassa v Nigérii. Ještě nikdy se v Nigérii neobjevilo tolik případů této choroby jako tehdy. V průběhu roku nahlásilo 23 nigerijských států 3 498 podezření na horečku Lassa. Mezi 633 potvrzenými pacienty bylo 45 zdravotníků.

Lékaři bez hranic nadále spolupracují s fakultní nemocnicí Abakaliki (se 700 lůžky) a ministerstvem zdravotnictví státu Ebonyi, který byl jedním z nejhůře zasažených. Hlavním cílem této spolupráce je mimo jiné vyškolit nemocniční personál, aby se uměl chránit před nemocí tím, že rychle identifikuje a bezpečně izoluje pacienty s podezřením na Lassu.

{{{ labels.morehistories }}}