© Pablo Garrigos/MSF
11 Čvn 19 25 Zář 19

D. R. Kongo se šíří epidemie spalniček, je zapotřebí masivní zásah

Kinshasa/Praha, 11. června 2019 - Konžské ministerstvo zdravotnictví včera v zemi vyhlásilo epidemii spalniček. Lékaři bez hranic vyzývají relevantní národní a mezinárodní organizace k urgentnímu zásahu. Jediný způsob, jak bojovat se šířením spalniček, je očkování. Kromě ošetření pacientů nakažených touto nemocí je proto nutné v druhé největší africké zemi očkovat více dětí.

„Lékaři bez hranic společně s týmy ministerstva zdravotnictví dělají vše proto, aby přerušili řetězec přenosu nemoci. Jakmile jsou někde hlášeny případy spalniček, poskytují tam očkování a pečují o nemocné,“ popisuje situaci Rachel Séguin, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic v Demokratické republice Kongo. Navzdory tomuto několikaměsíčnímu úsilí je však zapotřebí více pomoci. „Zásadní je zajistit dodávky vakcín a léků - čím dříve, tím lépe,“ upřesnila.

Lékaři bez hranic bojují s epidemií spalniček po boku týmů konžského ministerstva zdravotnictví od počátku roku v deseti provinciích. Vzhledem k rozsahu epidemie nyní posilují své kapacity pro kontrolu šíření této vysoce nakažlivé nemoci a vysílají týmy do dalších oblastí.

Současná epidemie spalniček bude pravděpodobně nejsmrtelnější od let 2011 a 2012. Jen za prvních pět měsíců letošního roku úřady evidovaly více než 1 500 úmrtí souvisejících se spalničkami. To je téměř 75 procent úmrtí evidovaných za celý rok 2012.

„Spalničky v naší vesnici způsobily velkou zkázu. Téměř v každém domě někdo zemřel. Některé rodiny přišly o dvě, tři nebo dokonce i čtyři děti,“ říká Albertine z Kamweshi v provincii Kasai.

Spalničky ohrožují především děti. Jejich opětovný výskyt v D. R. Kongo je dán řadou faktorů: nedostatečnou proočkovaností, nepravidelnými dodávkami vakcín, oslabeným systémem kontroly šíření nemoci nebo omezenými logistickými prostředky, které jsou potřeba pro zachování chladového řetězce (ten zajišťuje vhodné teploty vakcín). Zdravotnický systém v některých oblastech paralyzují ozbrojené konflikty a vysídlení obyvatel. Mimo to má řada pacientů ztížený přístup ke zdravotní péči, nebo se k ní nemůže dostat vůbec.

 „Faktorů, kvůli kterým se spalničky vracejí, je mnoho. Vzhledem k opakovanému výskytu nemoci je v zemi potřeba udržovat stabilní systém dodávek vakcín. Na pozdější měsíce tohoto roku je naplánováno několik programů, které by měly zvýšit míru proočkovanosti. Teď je však zapotřebí zkrotit dopad epidemie, abychom zachránili co nejvíce životů,“ dodal Ousmane Moussa, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Demokratické republice Kongo. 

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, na které neexistuje lék. Zmírňují se pouze projevy onemocnění. Jedinou cestou, jak lze s touto nemocí bojovat, je tedy očkování.

Týmy Lékařů bez hranic v Demokratické republice Kongo letos očkovaly 361 079 dětí a poskytly zdravotní péči 14 785 pacientům.

Lékaři bez hranic působí v D. R. Kongo od roku 1977. Organizace má napříč zemí týmy, které reagují na zdravotní a humanitární krize (epidemie, pandemie, vysídlování, přírodní katastrofy a podobně).

{{{ labels.morehistories }}}