© Aleksandr Glyadyelov/MSF
06 Pro 18 28 Úno 20

Mykolajiv: Příklad toho, jak lze efektivně léčit hepatitidu C u HIV pozitivních pacientů

Na celém světě je 2,3 miliónu lidí koinfikováno virem HIV a hepatitidou C. U HIV pozitivních osob je hepatitida C hlavní příčinou smrti vzhledem k rychlejší progresi nemoci a existuje také vyšší pravděpodobnost úmrtí na cirhózu a rakovinu jater bez léčby. Hepatitida C je však léčitelná.

V Mykolajivu na jihu Ukrajiny přišli Lékaři bez hranic s integrovaným přístupem k léčbě hepatitidy C u lidí s HIV; poskytují jim bezplatné diagnostické testy, nové léky a vzdělávací či poradenské služby. Poslední výsledky testů u pacientů, kteří absolvovali léčbu od začátku této aktivity před rokem, jsou mimořádně pozitivní. Míra úspěšnosti léčby je přes 95 %.

Kratší léčba novými perorálními léky

„Pokud se infekce hepatitidou C neléčí, může být smrtelná, zejména pro osoby s virem HIV, ale výsledky těchto testů nám ukazují, že léčba je možná,“ řekl Franking Frias, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic na Ukrajině. „Pro léčbu používáme sofosbuvir a daclatasvir, nové perorální léky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO), které mohou vyléčit hepatitidu C za pouhých 12 týdnů, s malým množstvím nežádoucích vedlejších účinků. Pro srovnání, starší léčebné postupy využívají injekční léky a léčba trvá nejméně čtyřikrát déle.”

Úloha komunity při vzdělávání

Léčba hepatitidy C může být pro mnohé opravdovou výzvou. Lékaři bez hranic tudíž pracují s lidmi z komunity, kteří sami s touto chorobou žili. Ti pak pomáhají pacientům zvládat léčbu a poskytují rady, jak se vyrovnat s problémy, které mohou ovlivnit jejich schopnost terapii dokončit, např. diskriminací, finančními problémy a psychickými a fyzickými potížemi.

To se ukázalo jako úspěšné. Dosud nedošlo k tomu, že by některý pacient zařazený do projektu nedokončil léčbu kvůli tomu, že by vynechal dávku nebo návštěvu. Kurz léčby hepatitidy C v rámci projektu Lékařů bez hranic dokončilo 341 pacientů podstupujících antiretrovirovou terapii. První skupina 143 pacientů již absolvovala testy a až na jednoho byli všichni z hepatitidy C vyléčeni.

Příklad pro zemi

Na Ukrajině žijí s hepatitidou C asi 2 milióny lidí, avšak většina z nich nemá přístup k diagnostice a léčbě, kterou by si mohli dovolit. Projekt léčby hepatitidy C, vedený Lékaři bez hranic v Mykolajivu, je určen pro léčbu celkem 1 000 pacientů s hepatitidou C, z nichž 750 je koinfikováno hepatitidou C a HIV. „Cílem našeho projektu je dát příklad toho, jak je možné účinně léčit hepatitidu C na Ukrajině, kde je přístup k diagnostice a léčbě v současnosti dost omezený,“ řekl Jeri Driskill, oblastní koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Mykolajivu.

{{{ labels.morehistories }}}