© Isabel Corthier/MSF
27 Sep 21 27 Sep 21

Všechny ženy musí mít možnost bezpečného potratu

Praha, 27. září 2021

  • Podle odhadů Světové zdravotnické organizace dojde každý rok k 25 milionům riskantních potratů. Sedm milionů žen a dívek kvůli tomu končí v nemocnici a téměř 23 tisíc jich na následky neprofesionálně provedeného potratu zemře.
  • Přímými svědky úmrtí či zranění způsobených nebezpečnými pokusy o ukončení těhotenství jsou každý den i Lékaři bez hranic. Riskantní potrat je celosvětově jednou z hlavních příčin mateřské úmrtnosti. A taky jedinou, které se dá téměř zcela předejít.
  • Odhaduje se, že potrat za život podstoupí každá třetí žena. Mnoho z nich však čelí společenskému stigmatu nebo zavržení vlastní rodinou.
  • Lékaři bez hranic se v rámci svých projektů snaží zprostředkovávat bezpečné potraty všem ženám a dívkám, které se pro něj z různých důvodů rozhodnou. Během loňského roku jich provedli přes 30 tisíc ve 34 zemích světa. Odborníci také pomohli patnácti tisícům žen, jež měly po potratu komplikace.

Konžská demokratická republika

„Tady, na východě Konžské demokratické republiky, není vůbec jednoduché s lidmi o něčem takovém mluvit. Neřekla jsem to skoro nikomu, ani své matce. Mysleli by si, že jsem zrůda. V naší kultuře je žena, která podstoupí potrat, čarodějnice. Spousta z nich to proto dělá tajně. Mohou si vážně ublížit nebo se zabít. Já jsem taky skoro umřela.“

Zdaleka ne všechny případy končí dobře. „Jednalo se o dvě dívky z jedné rodiny. Oběma bylo patnáct let. A obě byly těhotné. Chtěly ale dál chodit do školy. Poradily se tedy s kamarádkami a rozhodly se jít tajně sbírat tradiční byliny. Připravily si z nich odvar, který vypily. Doufaly, že si tím vyvolají potrat. Přišly strašné bolesti, měly nafouklá břicha. Rodiče je odvezli do nemocnice. Zemřely jen pár minut po sobě. Otrávily se odvarem z tradičních rostlin.“

Indie

„Když mě provdali, bylo mi patnáct nebo šestnáct. Můj manžel je násilník. O bezpečném sexu nechce ani slyšet. Naopak mi opakuje, že muži jsou tady od toho, aby se se ženou oženili,
a pak si s ní užívali. Říká: ‚Já jsem chlap a budu to dělat takhle.‘ Před šesti lety, když jsem porodila své třetí dítě, jsem se rozhodla, že další už mít nebudu. Od té doby jsem si v lékárně kupovala potratové pilulky a užívala jsem je bez odborné konzultace. Až letos v létě jsem potrat absolvovala pod dohledem Lékařů bez hranic.“

Řecko

„Necítila jsem se dobře, byla jsem strašně unavená. Udělala jsem si těhotenský test. Byl pozitivní. Zašla jsem za Lékaři bez hranic, kde mi dali potratové pilulky. Neměla jsem žádné komplikace, bylo mi dobře. V Řecku žiji jako uprchlík už dva roky. Jsem z Konžské demokratické republiky. Mám už jedno dítě a je velmi těžké se o něj postarat. Jsem na to sama. Bylo to to nejlepší rozhodnutí, které jsem v danou chvíli mohla udělat. Nemůžu vychovávat dítě, když ho ani nemám jak uživit.“

Různé země, podobné příběhy. Posbíraly je týmy Lékařů bez hranic na misích po celém světě. Jména žen s ohledem na zachování jejich soukromí nezveřejnily. Cílem organizace je mateřskou úmrtnost i utrpení spojené s nechtěným těhotenstvím snižovat. Proto poskytuje služby v oblasti reprodukčního zdraví — včetně antikoncepce, bezpečného potratu a následné péče.

Antikoncepce

V projektech Lékařů bez hranic se používá celá řada antikoncepčních metod a prostředků, které se různí v závislosti na potřebách pacientek. Mohou to být podkožní implantáty, nitroděložní tělíska, prášky, injekce nebo kondomy. Lékaři bez hranic často pracují v místech zasažených válečným konfliktem nebo jinou krizí, snaží se proto vést ženy i komunity k tomu, aby si s těmito situacemi uměly poradit samy. Jen v loňském roce organizace v této oblasti poskytla přes 430 tisíc konzultací.

Bezpečné potraty

Rizikový potrat je jednou z hlavních příčin mateřské úmrtnosti na světě. A také jediná, které se dá téměř zcela předejít. Začlenit bezpečné potraty do péče o reprodukční zdraví se Lékaři bez hranic snaží už od roku 2004. Stále však narážejí na stigmata, mýty a dezinformace. Umožnit ženám bezpečný zákrok mnohdy znamená bezpečnostní riziko i pro zdravotníky.

Revoluci v této péči přinesly potratové pilulky. Ve světě se používají už tři desetiletí a v kontextech, kde Lékaři bez hranic pracují, mohou zachraňovat životy tisíců žen. Jsou ozkoušeny studiemi i praxí, nejsou drahé a jejich dávkování žena zvládne sama. „Bohužel, tyto prášky jsou také největším tajemstvím, když dojde na téma potratů. Spousta lidí stále neví, že něco takového existuje, jak se to užívá a jak bezpečná metoda to je. Legální restrikce a zákazy, společenské stigma a zbytečné lékařské úkony přístup k těmto práškům také limitují,“ říká lékařka Manisha Kumar, vedoucí skupiny pro bezpečné potraty Lékařů bez hranic. Počet lidí, kterým lékaři v terénu dokážou pomoct, přesto roste. Zatímco v roce 2016 Lékaři bez hranic v případě nechtěného těhotenství pomohli zhruba v 780 případech, loni jich bylo skoro čtyřicetinásobně tolik.

Potrat pomocí tablet minimalizuje rizika i všude tam, kde není možné provést ultrazvuk ani použít laboratorní testování. Člověk potřebuje jen tři věci: správné informace, kvalitní léky a vzájemnou důvěru a respekt. Díky tomu je tato metoda dostupná milionům žen a dívek — především v konfliktních a krizových oblastech.

„Když posloucháme příběhy žen z různých koutů světa v odlišných životních situacích, které si potratem prošly, uvědomujeme si, jak zásadní je přístup k bezpečnému potratu a že tato péče může zachraňovat životy,“ dodává Kumar. „Jakožto poskytovatelé zdravotní pomoci máme povinnost zajistit ženám co nejbezpečnější, nejkomfortnější a nejdůstojnější podmínky k potratu.“

{{{ labels.morehistories }}}