© Hannah Wallace Bowman/MSF
13 Aug 19 13 Aug 19

Zachráněné lidi je nutné urychleně vylodit na bezpečném místě, žádají Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee

Amsterdam/Praha, 13. srpna 2019 - Po čtyřech dnech nepřetržitých pátracích a záchranných operací v centrální části Středozemního moře se na lodi Ocean Viking nachází 356 zranitelných mužů, žen a dětí. Organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee nyní formálně požádaly maltské a italské námořní úřady, aby se ujaly koordinace a podpořily nalezení bezpečného místa k vylodění. Vzhledem k reakci libyjských úřadů, která neodpovídá mezinárodnímu právu, jsou koordinační centra těchto dvou zemí nejbližší, jež mohou zachráněným lidem na útěku pomoci.

„Mezi přeživšími jsou lidé, kteří vykazují otřesné známky fyzického a psychického násilí, jež zažili během cesty přes Libyi. Holá realita je, že v Libyi pokračuje konflikt, kde mnoho zranitelných migrantů a uprchlíků uvázlo v detenčních zařízeních na frontové linii. Žádáme, aby bylo určeno bezpečné místo, kde bude možné tyto zranitelné lidi - bez zdržování - vylodit. Trpěli už dost,“ uvedl Jay Berger, projektový koordinátor Lékařů bez hranic na lodi Ocean Viking.

Během čtyř záchranných operací (od 9. do 12. srpna) jsme kontaktovali libyjské úřady, ty nicméně nereagovaly v souladu s mezinárodním právem. Jediné odpovědi od Libyjského záchranného koordinačního centra (Libyan Joint Rescue Coordination Centre - JRCC) byly, abychom přeživší vylodili v Libyi. Ta není pro lidi na útěku bezpečnou zemí, jejich vylodění v libyjských přístavech je proto v rozporu s mezinárodním právem. Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee nemohou za žádných okolností zachráněné lidi na útěku do Libye vrátit.

Většina zachráněných popsala svévolné věznění, vydírání nebo mučení

Libyjské úřady navíc selhávají v nalezení alternativního místa pro vylodění zachráněných lidí na moři, které by splňovalo požadavky mezinárodního práva. Žádné bezpečné místo pro vylodění nebylo určeno, loď Ocean Viking se tudíž vydává na sever. 

Naprostá většina zachráněných lidí posádce sdělila, že během své cesty zažila svévolné věznění, vydírání, mučení nebo nucené práce v otrockých podmínkách. Na palubě lodi je celkem 103 dětí mladších osmnácti let, pouze jedenáct z nich je v doprovodu dospělého.

„Lidé, včetně nezletilých dětí, popisují, jak byli mučeni elektrickými šoky, biti zbraněmi a holemi, nebo páleni roztaveným plastem. Říkají mi, že je jejich rány a jizvy, ke kterým přišli v Libyi, stále bolí,“ přibližuje MUDr. Luca Pigozzi, jenž je součástí týmu Lékařů bez hranic na plavidle Ocean Viking.

Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee očekávají, že se budou evropské úřady řídit mezinárodním právem a rychle určí bezpečné místo pro vylodění všech zachráněných lidí na palubě lodi Ocean Viking.  

Loď Ocean Viking provozují společně organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee. Více informací o průběhu záchranných operací naleznete zde: https://onboard.sosmediterranee.org/.

{{{ labels.morehistories }}}