© Khaula Jamil
05 Jun 19 05 Jun 19

Pákistán: Ženy a děti v provincii Balúčistán zbytečně umírají

V Pákistánu každoročně umírají tisíce žen a kojenců kvůli zdravotním problémům, kterým lze snadno předejít. Situace je obzvlášť zoufalá v jihozápadní provincii Balúčistán.

Lékaři bez hranic (MSF) jsou jedním z největších mezinárodních poskytovatelů zdravotní péče v provincii. Poskytují tam mateřskou a gynekologickou péči matkám a novorozeneckou péči jejich dětem. Naše týmy každoročně léčí více než 11 tisíc podvyživených dětí ve čtyřech oblastech. Velkým problémem je, že lidé nemají o výživě, kojení a odstavení dostatek znalostí a tak se často chovají způsobem, který ohrožuje jejich zdraví nebo zdraví jejich dětí.  

„Podvýživa je vážný problém umocněný špatným přístupem ke zdraví, nedostatkem sociálního zabezpečení, extrémní chudobou, konfliktem a vysídlením. Vyžaduje komplexní řešení, které přesahuje mandát Lékařů bez hranic,“ popisuje Pylypenko Tetyana, koordinátorka zdravotní péče v Pákistánu. Způsob, jakým lidé využívají zdravotní služby, může ovlivnit cena těchto služeb, vzdálenost a kvalita zdravotnických zařízení, kulturní přesvědčení a obecné povědomí o zdraví.

Naše týmy se pravidelně setkávají s tamními obyvateli, vzdělávají je, poskytují jim poradenství a snaží se je odradit od chování, které je z lékařského hlediska nebezpečné.


 Malý Ariš v zařízení Lékařů bez hranic.

„Když jsem ho nemohla nakrmit, dala jsem mu zelený čaj,“ říká Malajka o svém novorozeném synu Arišovi, kterého jsme přijali do našeho zdravotnického zařízení v kritickém stavu, a to několik dní po narození. „Moje tchyně říkala, že je to to nejlepší, co můžu udělat, a to samé jsem udělala s dalšími osmi dětmi,“ dodává Malajka.

Zelený čaj, černý čaj a další bylinky mohou být pro novorozence velmi škodlivé. Nicméně v Nasirabadu a okresech Jaffarabadu je běžným zvykem je krmit právě tímto.

Když si Malajka všimla, že s Arišem něco není v pořádku, vzala ho na soukromou kliniku. Jeho stav se ale nadále zhoršoval, tak jej převezli do zařízení Lékařů bez hranic. Dorazil už bohužel ve velmi kritickém stavu a zemřel.

„Takové případy jsou velmi časté. Černý čaj a zelený čaj jsou používány jako léky na všechno – od popálenin až po řezné rány a krmení dětí,“ vysvětluje lékař Zialullah.

V roce 2018 dosáhla podvýživa v Balúčistánu takové míry, že tamní úřady vyhlásily stav nutriční nouze. Dříve v tomto roce zjistil Národní demografický a zdravotní průzkum, že 47 procent dětí v Balúčistánu mělo příznaky zakrnění. To je stav, který je důsledkem zhoršeného růstu a vývoje dítěte, způsobeného špatnou výživou, opakovanými infekcemi a nedostatečnými podněty z okolí.

{{{ labels.morehistories }}}