© Agnes Varraine-Leca/MSF
04 Apr 19 08 Jan 20

Jemen: Po únosu a zabití pacienta pozastavili Lékaři bez hranic v Adenu příjem pacientů

Lékaři bez hranic pozastavili příjem pacientů v úrazové nemocnici v Adenu. K tomuto opatření přikročili poté, co skupina ozbrojených mužů unesla a zabila jednoho pacienta. Toto zdravotnické zařízení je přitom kvůli eskalaci násilí v oblasti velmi vytíženo.

V úterý 2. dubna ráno skupina ozbrojených mužů nejprve ohrožovala ochranku a zdravotnický personál úrazové nemocnice Lékařů bez hranic v Adenu. Poté vešla do budovy a unesla z ní pacienta. Ještě tentýž den byl nalezen mrtvý na ulici ve čtvrti Al Mansúra. Zdravotníci tohoto pacienta přijali o den dříve a měl podstoupit chirurgický zákrok.

Únosu předcházelo od začátku roku několik hrozeb a bezpečnostních incidentů, které se týkaly pacientů a personálu nemocnice.

„Po tomto incidentu nemáme jinou možnost, než do odvolání pozastavit příjem pacientů. Nemocnice byla v uplynulých týdnech kvůli eskalaci násilí ve městě plně vytížená, zejména urgentní příjem a jednotka intenzivní péče,“ uvedla Caroline Seguin, programová manažerka Lékařů bez hranic pro Jemen.

„Pozastavení příjmu pacientů přichází v kritické době pro pacienty z Adenu a jejich rodiny, ale rovněž pro pacienty z guvernorátů Hodejdá a Taíz, odkud denně přijímáme válečné raněné, kteří potřebují chirurgickou péči. Jsme velice znepokojeni zhoršující se bezpečnostní situací v Adenu a jejími důsledky pro naše lékařské aktivity,“ dodala Caroline Seguin.

Lékaři bez hranic působí v nemocnici Al Sadaká v Adenu od roku 2012. Za tu dobu poskytli více než třicet tisíc urgentních lékařských konzultací pacientům z různých oblastí zasažených boji, včetně guvernorátů Abján, Taíz a Hodejdá. 

Během bitvy o Aden v roce 2015 byla nemocnice Lékařů bez hranic jedním z mála fungujících chirurgických zařízení ve městě. Od března do srpna 2015 týmy Lékařů bez hranic ošetřily více než 2800 pacientů s válečnými zraněními. Ve stejném období Lékaři bez hranic provozovali ve městě také předsunuté urgentní zdravotnické zařízení a chirurgické mobilní kliniky, jejichž cílem bylo stabilizovat válečné raněné a zvýšit jejich šance na přežití.

Kvůli zvýšenému příjmu raněných v souvislosti s ofenzivou u Hodejdá v roce 2018 Lékaři bez hranic navýšili kapacitu této nemocnice na 104 lůžek. Během téhož roku v ní poskytli více než šest tisíc urgentních konzultací a provedli 5 400 chirurgických operací – devadesát procent se týkalo zranění způsobených násilím.

Lékaři bez hranic působí v Jemenu ve dvanácti nemocnicích a podporují více než dvacet zdravotnických zařízení v jedenácti jemenských guvernorátech: Abján, Aden, Amran, Hadždža, Hodejdá, Ibb, Lahdž, Sáda, Saná, Šabva a Taíz.

{{{ labels.morehistories }}}