© Rangi Wirantika/MSF
11 Jan 19 11 Jan 19

Indonésie: Lékaři bez hranic nadále pomáhají v oblastech zasažených tsunami

Dne 5. ledna 2019 indonéská vláda oficiálně vyhlásila konec krizového zásahu v reakci na tsunami v provincii Banten. Někteří humanitární aktéři se proto z bantenských oblastí Labuan a Carita stáhli. Lékaři bez hranic v regionu nadále pokračují v poskytování zdravotnické pomoci.

„Naše týmy budou v Bantenu pobývat dlouhodobě, protože tam od počátku února 2018 provozujeme zdravotní projekt zaměřený na mladistvé. Nabídli jsme, že poskytneme následnou péči obětem a přeživším tsunami a pomůžeme ve fázi obnovy,“ vysvětluje Daniel von Rège, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Indonésii.

K 7. lednu 2019 naše týmy ošetřily 106 pacientů ve zdravotních střediscích v Labuanu a Caritě. Naše mobilní kliniky ošetřily 677 pacientů. Celkem jsme tedy poskytli zdravotní péči 783 lidem.


Tým Lékařů bez hranic ošetřuje pacienty v odlehlých oblastech v rámci mobilních klinik. © Rangi Wirantika

Snažíme se také rozšířit své aktivity a poskytovat lékařskou podporu ve vesnických zdravotnických centrech během přechodné fáze a fáze obnovy.

Ve středu 9. ledna naši spolupracovníci distribuovali hygienické soupravy 500 domácnostem vnitřně vysídlených, kteří žijí v hostitelských komunitách nebo místech pro vysídlené ve velmi špatných hygienických podmínkách. Balíčky obsahují kbelík, mýdlo, zubní pastu, zubní kartáček, ručník, hygienické vložky, prostředek na praní a mytí nádobí, pytle na odpadky a spodní prádlo pro muže a ženy.

V případech, kdy vypukne krize, ať už zaviněním přírodní katastrofy nebo válečného konfliktu, dokážeme reagovat rychle. Díky naším pravidelným dárcům nemusíme vyhlašovat krizové sbírky, protože peníze získáváme průběžně. Právě pravidelné příspěvky nám v těchto momentech dodávají sílu. V řadě situací rozhodují hodiny ne-li minuty. Pomozte nám být tam, kde jsme potřeba, co nejdříve.

darujte

{{{ labels.morehistories }}}